domotica systeem

Domotica: systeem of losse apparaten?

Ga je bij domotica voor een systeem of losse slimme apparaten? Een domoticasysteem kan verschillende slimme apparaten met elkaar verbinden waardoor ze met elkaar kunnen ‘praten’ en samenwerken. Dat vormt de basis van een superslim huis waarin je comfortabeler, veiliger en energiezuiniger woont.

Bouw met domotica een systeem voor jouw smart home

Domotica zijn slimme apparaten die jouw thuis veiliger, comfortabeler en energiezuiniger kunnen maken. Droom je van een smart home waarin de verlichting automatisch aanspringt als het schemert en de muziek zich aanpast aan het moment van de dag? Of beveiligingscamera’s die je op afstand bedient en een domoticasysteem dat je waarschuwt als de ijskast bijna leeg is? Er zijn talloze toepassingen denkbaar om jouw huis en energie te automatiseren. Domotica of slimme apparaten die met elkaar kunnen ‘praten’ vormen de basis in zo’n superslim huis.

Domoticasysteem in huis

Er bestaan slimme huizen met een systeem van zelflerende domotica. Zo’n domoticasysteem leert dus echt de voorkeuren en het gedrag van de bewoners kennen. Zo kan het systeem het koffiezetapparaat aanzetten als de wekker gegaan is. Of geeft het domoticasysteem jouw slimme speaker een seintje om jouw favoriete muziek af te spelen als je thuiskomt. Ook kan het systeem onnodig energieverbruik voorkomen. Bijvoorbeeld door de wasmachine alleen aan te zetten als er genoeg energie is opgewekt met jouw zonnepanelen. Het idee is dat zoveel mogelijk slimme apparatuur door het domoticasysteem verbonden is met elkaar kan communiceren. Dat netwerk van apparatuur wordt ook wel het ‘internet of things’ genoemd.

Apparaten die dezelfde taal spreken

De gedachte van een smart home is dat het domoticasysteem zichzelf verbetert aan de hand van jouw gedrag en voorkeuren. Om het je zo prettig mogelijk te maken moeten slimme apparaten met elkaar kunnen praten en samenwerken. Het is dan wel nodig dat die apparaten dezelfde 'taal' spreken. Op dit moment is dat nog niet zo. Domotica is in ontwikkeling en door fabrikanten worden nog verschillende protocollen (computertalen) gebruikt. In de toekomst is het natuurlijk prettig als alle fabrikanten één 'taal' gebruiken.

Via een domoticasysteem kan je slimme apparaten aan elkaar verbinden zodat ze met elkaar kunnen samenwerken. Het systeem kan daarnaast als virtueel assistent functioneren die je gewoon met je stem opdrachten geeft. Alle grote techbedrijven hebben inmiddels zo’n systeem voor domotica op de markt. Enkele voorbeelden:

  • Apple: Homekit
  • Amazon: Alexa
  • Google: Home
  • Samsung: SmartThings

Aangezien niet al deze systemen dezelfde protocollen (taal) gebruiken, kan je niet alle domotica hierop aansluiten. Er zijn ook home domotica systemen die een ‘universele taal’ spreken zodat dit wel kan. Net als bij een universele afstandsbediening. Een voorbeeld hiervan is het Nederlandse Homey.

Onze aanbiedingen & acties

Bekijk welke aanbieding bij jouw wensen past en stel direct jouw energieproduct samen.

Meer weten over energie?

Interessant artikel?