1. Home
  2. Kennis
  3. Domotica: een systeem of losse apparaten

Domotica: systeem of losse apparaten

Bij domotica kan je kiezen tussen een systeem of losse slimme apparaten. Een domoticasysteem verbindt verschillende slimme apparaten met elkaar zodat ze met elkaar kunnen ‘praten’ en samenwerken. Dit netwerk is de basis van een slim huis waarin je comfortabeler, veiliger en energiezuiniger woont.

Domoticasysteem in huis

Domotica zijn slimme apparaten die het leven thuis makkelijker maken. Denk aan een zonnescherm dat automatisch naar beneden gaat. Of een vaatwasser die aan gaat als er op een zonnige dag genoeg energie is opgewekt met je zonnepanelen. Slimme apparaten die met elkaar kunnen ‘praten’ vormen de basis van een smart home. Het doel is om zoveel mogelijk slimme apparatuur via het domoticasysteem aan elkaar te verbinden en met elkaar te laten communiceren.

Maak van je huis een smart home

Smart homes met een domoticasysteem bestaan uit zelflerende apparatuur. Een domoticasysteem leert de voorkeuren en het gedrag van de bewoners kennen. Zo kan het systeem het koffiezetapparaat aanzetten als de wekker is gegaan. Of zet het domoticasysteem je favoriete muziek op als je thuiskomt. Ook kan het systeem onnodig energieverbruik voorkomen. Bijvoorbeeld door een slimme thermostaat te gebruiken om je huis te verwarmen voordat je thuiskomt. Zo heb je meer controle over je verbruik en meer comfort in huis.

Als wilt weten welke slimme thermostaat bij jouw woning past. Bekijk dan ons aanbod.

Bekijk onze slimme thermostaten

Apparaten die dezelfde taal spreken

Een domotica systeem verbetert zichzelf aan de hand van je gedrag. Daarom is het belangrijk dat de slimme apparaten met elkaar kunnen praten en samenwerken. Die apparaten moeten hiervoor dezelfde taal spreken. Op dit moment is dat nog niet zo. Domotica is in ontwikkeling en door fabrikanten worden nog verschillende protocollen (talen) gebruikt. In de toekomst is het handig als alle fabrikanten één ‘taal’ gebruiken.

Via een domoticasysteem kun je smart home apparaten aan elkaar verbinden. Het systeem gebruik je als virtueel assistent die je met je stem opdrachten geeft. Alle grote techbedrijven hebben inmiddels zo’n assistent op de markt. Enkele voorbeelden:

  • Apple: Homekit
  • Amazon: Alexa
  • Google: Home
  • Samsung: SmartThings

Aangezien niet al deze systemen dezelfde protocollen (taal) gebruiken, kun je niet alle slimme apparatuur hierop aansluiten. Er zijn ook systemen die een ‘universele taal’ spreken zodat dit wel kan. Net als bij een universele afstandsbediening. Een voorbeeld hiervan is de Nederlandse Homey.

Stel je energieproduct samen

Stel zelf je energie samen

Kies voor ons product Groen uit Nederland. En kies voor gas of ga voor duurzamer, zoals ons product MixGroen Gas. Vertel ons wat je wensen zijn, dan helpen wij je met de energie die bij je past.

Deel deze pagina

Lees meer