1. Thuis
 2. Energie besparen
 3. Slimme koelkasttips

Slimme koelkasttips

Met een nieuwe koelkast doe je het milieu een groot plezier. Hoe maak je de juiste keuze voor een nieuwe koelkast? Het energielabel geeft inzicht in het energieverbruik. Past een nieuwe aankoop even niet in je budget? Met onze praktische tips bespaar je zoveel mogelijk stroom.

Hoeveel stroom verbruikt een koelkast?

Oude koelkasten zijn vaak stroomvreters en die kun je het beste vervangen voor een energiezuiniger model. Milieu Centraal: De energie die je bespaart als je je koelkast vervangt, weegt ruimschoots op tegen de milieu-impact van het maken van de nieuwe koelkast.

Zoveel stroom verbruikt je koelkast per dag

Je berekent dit gemakkelijk. Op het energielabel van je koelkast staat het energieverbruik. Bijvoorbeeld 150 kWh per jaar. Je berekent dan: 150 kWh /  365 dagen = 0,41 kWh per dag.

Tip: Heb je geen energielabel van je koelkast? Met een energiemeter meet je het stroomverbruik van je apparaat.

Het energielabel voor koelkasten en vriezers

Op 1 maart 2021 is het energielabel voor koelkasten en vriezers vernieuwd. Het label liep van A+++ tot D. Voor de meeste mensen waren de plusjes onduidelijk. Daarom loopt het label nu van A (heel zuinig) tot G (niet zuinig). Het nieuwe energielabel C of D is ongeveer te vergelijken met het oude A+++ label. Met het nieuwe label is er ruimte voor het ontwikkelen van nog zuinigere apparaten.

Energielabel koelkasten

Dit staat allemaal op het energielabel

QR-code

 • Scannen voor meer informatie

Energie efficiëntie klasse

 • Met de letters A tot en met G wordt aangegeven hoe zuinig de koelkast of vriezer is. Label is het meest zuinig (donkergroen), label G is het minst zuinig (rood)

Energieverbruik

 • In kilowattuur per jaar

Inhoud

 • Inhoud van het vriesgedeelte (in liter)
 • Inhoud van het koelgedeelte (in liter)

Geluidniveau

 • In decibel en klasse

Afbeelding van het energielabel

Energielabel koelkast tips

Verbruik oude koelkast versus nieuwe koelkast

Hoeveel bespaar je wanneer je een oude koelvriescombi vervangt voor een nieuw exemplaar? Milieu Centraal vergelijkt een nieuwe energielabel C koelkast met oude koelkasten van 10 jaar tot en met 25 jaar. Jaarlijkse besparing bij een stroomprijs van 0,40 cent per kWh (prijsplafond).

Leeftijd koelvriescombi

Jaarlijks verbruik van die koelvriescombi

Jaarlijks verbruik nieuwe koelvriescombi

Jaarlijkse besparing stroomkosten bij stroomprijs 0,40 cent per kWh (prijsplafond)

10 jaar

280 kWh

150 kWh 

€ 52

15 jaar

360 kWh

150 kWh

€ 84

20 jaar

370 kWh

150 kWh

€ 68

25 jaar

480 kWh

150 kWh

<€ 132

Direct bericht met advies bij afwijkend verbruik

Als we zien dat je verbruikskosten hoger zijn dan normaal, krijg je van ons een berichtje op je mobiel. Met de persoonlijke bespaartips kun je meteen actie ondernemen. Of maak gebruik van de Duurzaam Wonen Check of Energiescan. Je ontvangt bespaaradviezen die zijn afgestemd op jouw persoonlijke woonsituatie. 

Zo houd je grip

Hoe kies je een zuinige koelkast?

Vergelijk vooraf het energielabel van de verschillende modellen. Je krijgt dan inzicht in het verbruik, het geluidsniveau en de inhoud van de koelkast. De zuinigste modellen zijn meestal duurder bij aankoop maar je stroomkosten zijn ook lager. 

Verbruik van een Amerikaanse koelkast

Je moet er de ruimte voor hebben maar dan heb je wel wat staan. Een Amerikaanse koelkast, meestal met 2 deuren naast elkaar. Een groot apparaat en een echte grootverbruiker als het gaat om energieverbruik. Milieu Centraal rekent uit dat zo'n dubbelbrede koelkast 35% meer verbruikt dan een moderne koelvriescombinatie. 

Gratis bespaaradvies op maat

Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.

Zo helpen we besparen

Slimme koelkasttips

Zit de aankoop van een nieuwe koelkast er financieel even niet in? Met deze slimme tips zorg je ervoor dat je ook met je oude koelkast energie bespaart.

 • Ga je op vakantie en is de koelkast leeg? Bespaar dan stroom door je koelkast helemaal uit te zetten. Maak de koelkast schoon en laat de deur open. Dat voorkomt nare geurtjes. 
 • Staat je koelkast los in de keuken? Maak dan regelmatig de achterkant schoon. Dan kan je koelkast de warmte beter kwijt.
 • Ontdooi je vriesgedeelte of vriezer regelmatig. Doe dit bij voorkeur in de winter als het vriest. Dan blijft je inhoud langer koud.
 • Laat kliekjes helemaal afkoelen. Zet ze dan pas in de koelkast. Ontdooi ingevroren eten in de koelkast. Zo help je de koeling van je koelkast.
 • Plaats de koelkast niet naast een oven of vaatwasser. En zet hem altijd minstens 10 cm vanaf de muur. Dan kan je koelkast de warmte goed kwijt.
 • Maak het rubber van je koelkastdeur regelmatig schoon. Dan blijft het rubber soepel en je sluit de deur goed.
 • Zet je koelkast op een goed geïsoleerde plek. Is de omgevingstemperatuur te laag of te hoog? Dan verbruikt je koelkast meer energie.
 • Staat je koelkast op 4 graden en je vriezer op -18 graden? Prima. Kouder is helemaal niet nodig (bron: Milieu Centraal

Veelgestelde vragen

.

Hoe bereken je het verbruik per uur van de koelkast?

Op het energielabel van je koelkast staat het energieverbruik. Bijvoorbeeld 150 kWh per jaar. Je berekent dan: 150 kWh / 365 dagen =  0,41 kWh per dag. Voor het stroomverbruik per uur deel je: 0,41 kWh / 24 uur = 0,017 kWh.

Hoe bereken je het verbruik van een koelkast diepvries?

Op het energielabel staat het verbruik per jaar. Heb je geen energielabel? Gebruik dan een energiemeter om het verbruik te meten.

Hoe bereken ik het verbruik van een compressor koelkast?

Op het energielabel staat het verbruik per jaar. Heb je geen energielabel? Gebruik dan een energiemeter om het verbruik te meten.

Deel deze pagina

Meer tips om energie te besparen