De slimme meter: een handige hulp bij besparen

Een slimme meter geeft automatisch je meterstanden door. Dat is fijn. Nu hoef je niet meer met een zaklamp de meterkast in. En wist je dat een slimme meter ook kan helpen als je energie wilt besparen? Hij vertelt je van alles over je energieverbruik. We helpen je graag om het meeste uit je slimme meter te halen.

Slim: je slimme meter per uur uitlezen

Wil je écht goed inzicht in je verbruik? Geef ons dan toestemming om je standen elk uur uit te lezen. Dan kun je je verbruik ook per uur bekijken. Dit kan handige informatie zijn als je energie wil besparen. Zet dit nu dus ‘aan’ in je privacy instellingen in de app of op Mijn Vattenfall.

Geef nu toestemming

Alleen per maand en per jaar uitlezen

Geef je ons geen toestemming om de standen elk uur uit te lezen? Dan leest de netbeheerder alleen je standen uit voor: 

  • het opmaken van de jaarrekening - 1 x per jaar
  • een verbruiks- en kostenoverzicht - 12 x per jaar
  • bij verhuizing of overstap van energieleverancier (je begin- en eindstanden)

Dat overzicht sturen ze naar ons. Je vindt het terug in Mijn Vattenfall, onze Energie-app en/of op je maandelijkse Energierapport

Dit haal je allemaal uit je slimme meter

Verbruik per uur

Je slimme meter wordt nog slimmer als je ons toestemming geeft om elk uur je standen uit te lezen. Dan bekijk je jouw verbruik per uur, dag, week, maand en jaar. 

Via de privacy pagina in Mijn Vattenfall zet je, per onderwerp, eenvoudig je toestemming op 'Aan'. 

Schermafbeelding van mobiel met verbruik per uur in de Energie app

* jouw verbruik is pas de volgende dag zichtbaar, de netbeheerder geeft de gegevens een keer per dag aan ons door.  

Vergelijk je verbruik

Bekijk en vergelijk je verbruik op je persoonlijke pagina in Mijn Vattenfall, in onze Energie-app en op je maandelijkse Energierapport.

Jouw verbruik in één periode heeft een eigen kleur in het staafdiagram. Zo zie je meteen hoeveel energie je hebt bespaard.

Schermafbeelding van mobiel met vergelijk van verbruik in de Energie app met dezelfde periode in een vorig tijdvak

Inzicht in je kosten

Met een slimme meter en Mijn Vattenfall heb je altijd inzicht in de kosten van je energie.

In de app kun je een maand selecteren en makkelijk vergelijken met dezelfde maand vorig jaar. Klik op 'Bekijk de kostenvergelijking' en je ziet direct waar het verschil in zit. 

Kosten verbruik vergelijken met vorig jaar via de Energie app

Bekijk je standen in de meterkast

Het display van de slimme meter laat verschillende standen zien. Bijvoorbeeld hoeveel stroom er is geleverd, hoog tarief en laag tarief. Of hoeveel stroom je terug hebt geleverd als je zonnepanelen hebt. Bij de meeste slimme meters zie je ook het actuele vermogen: hoeveel stroom je op dit moment verbruikt.

  • Tip: trek een stekker van een apparaat uit het stopcontact en bekijk hoeveel Watt dat scheelt

De boodschap op het display wisselt ongeveer om de 5 seconden. Is het te donker? Op de meter zit een knop waarmee je de schermverlichting aanzet. Gaat de boodschap te snel? Je kunt er ook voor kiezen om 'm rustig te lezen.

Gebruik de P1 poort van je slimme meter

Wil je tot op de minuut inzicht in je verbruik? Gebruik dan een energieverbruiksmeter. Dit is een handige hulp als je wilt besparen (bron: Milieu Centraal). Een P1 meter is een voorbeeld van zo'n energieverbruiksmeter. Het is een apparaatje dat je in de P1 poort van je slimme meter klikt. Je ziet precies hoeveel energie je op dat moment verbruikt.

Zo kan de slimme meter helpen bij besparen

  • Spoor sluipverbruik op. Want sommige apparaten verbruiken stroom terwijl ze op standby staan. Of als ze zelfs helemaal uitstaan.
  • Zoek naar uitschieters in je overzicht. Bekijk op welke momenten dit hoge stroomverbruik is en spoor zo de energieslurper(s) op. Vaak zijn dit apparaten als: wasdrogers, een tweede (oude) koelkast, computers, plasma-tv's en elektrische verwarming. 
  • Vergelijk je verbruik. Maak er een sport van om minder energie te verbruiken dan vorige maand, of dezelfde periode vorig jaar. Dat is beter voor je energierekening. 

Je termijnbedrag aanpassen

Met de slimme meter wordt het advies voor je termijnbedrag iedere maand opnieuw berekend. Dan kom je niet voor verrassingen te staan bij je jaarafrekening. In Mijn Vattenfall krijg je bericht over je termijnbedrag.

Heb je ons toestemming gegeven om je slimme meter uit te lezen? Dan mailen we je eens in de drie maanden ons advies voor je termijnbedrag.

 

Seintje bij afwijkend verbruik

We sturen je een berichtje als we zien dat je verbruikskosten hoger zijn dan normaal. Je krijgt dit seintje vanuit de Energie-app

Met de app heb je jouw energiezaken altijd bij de hand. Bij afwijkend verbruik geven we je meteen een persoonlijk bespaaradvies. Zo hou je grip op je uitgaven.  

Veelgestelde vragen over de slimme meter

Wat is een slimme meter?

Een slimme meter is een digitaal kastje dat meet hoeveel stroom en/of gas je verbruikt. De meterstanden geeft hij automatisch door aan de netbeheerder. Daarna geeft de netbeheerder je verbruik door aan ons, je energieleverancier. Je hoeft dus zelf geen meterstanden meer door te geven. En de meteropnemer komt ook niet meer langs.  

Hoe ziet een slimme meter eruit?

Er zijn verschillende soorten slimme meters. Je netbeheerder kiest welke slimme meter je krijgt. Misschien heb je nu een digitale meter. Het verschil met een slimme meter is dat deze de meterstanden automatisch doorgeeft aan de netbeheerder. Het verschil tussen een digitale en een slimme meter is alleen niet zo makkelijk aan de buitenkant te zien.

Om je toch een idee te geven, zie je hieronder een voorbeeld van een slimme meter. Dit is een Iskra stroom meter.

Slimme meter van Iskra

Is een slimme meter verplicht?

De slimme meter is niet verplicht. Je kunt dus gewoon je oude gasmeter en elektriciteitsmeter blijven gebruiken. Dan moet je wel zelf je meterstanden uitlezen en doorgeven. 

Zijn mijn gegevens veilig?

Als je ons toestemming geeft om jouw slimme meter uit te lezen dan houden we ons aan de vastgestelde privacy-regels. We mogen jouw meterstanden alleen op bepaalde momenten uitlezen en gebruiken. Ook zijn we verplicht om je gegevens goed te beveiligen.

Verder mogen we je standen nooit zomaar doorgeven aan derden. Dit kan alleen als je er uitdrukkelijk toestemming voor hebt gegeven. Deze toestemming kun je intrekken wanneer je wilt.

Naar mijn Privacy instellingen

Hoe zit het met een slimme meter en zonnepanelen?

Salderen (stroom terugleveren aan het net) kan gewoon met een slimme meter. Je ziet op het display van de slimme meter meteen hoeveel kWh je hebt teruggeleverd.

De teruglevering vind je natuurlijk ook terug in je overzichten per uur, dag, week, maand en jaar. 

Is er een slimme meter voor stadsverwarming?

Bij stadswarmte verzorgen we zelf het netbeheer. Dus krijg je van ons ook de slimme meter: de Warmtelink.

Nieuwe huizen die we aansluiten op stadsverwarming krijgen een meter die we in de toekomst op afstand kunnen uitlezen. Bij alle andere stadsverwarmingsklanten vervangen we stap voor stap per stad en wijk de bestaande meters. We zijn de komende jaren nog bezig met het plaatsen van slimme meters. Je krijgt vanzelf een bericht als jouw woning of bedrijf aan de beurt is.

Meer over energie besparen