Over de invloed van kou op batterijen en accu's

Batterijen en accu's werken minder goed bij lage temperaturen. Daarom merk je bijvoorbeeld dat je telefoon of elektrische fiets het minder goed doet in de winter dan in de zomer. Op deze pagina lees je hoe dat precies zit.

Oude én nieuwe accu's hebben last van kou

Kou zorgt ervoor dat elektronen moeilijker van het ene naar het andere contact stromen. Met andere woorden: de accu werkt minder goed. Oude accu's en oplaadbare batterijen hebben daar veel last van, maar ook nieuwe accu's en oplaadbare batterijen hebben dat probleem met kou (bron: ANWB)

Hoge en lage temperaturen hebben invloed op de capaciteit van accu's

Berg je accu nooit helemaal leeg op maar zorg ervoor dat hij minimaal voor de helft is opgeladen. En zorg ervoor dat je je accu regelmatig oplaadt. Een accu loopt namelijk ook bij geen gebruik langzaam leeg. Dat heet zelfontlading (Bron: ANWB).

Direct bericht met advies bij afwijkend verbruik

Als we zien dat je verbruikskosten hoger zijn dan normaal, krijg je van ons een berichtje op je mobiel. Met de persoonlijke bespaartips kun je meteen actie ondernemen. Of maak gebruik van de Duurzaam Wonen Check of Energiescan. Je ontvangt bespaaradviezen die zijn afgestemd op je persoonlijke woonsituatie. 

Zo houd je grip

Per oplaadbeurt neemt de capaciteit van je accu af

Oplaadbare batterijen en accu’s hebben een beperkte levensduur. De capaciteit neemt geleidelijk af, gewoon door gebruik. Hoe vaak je je accu oplaadt maakt daarbij niet uit; één keer helemaal opladen staat gelijk aan twee keer half opladen.  

Zo verleng je de levensduur van je accu

De levensduur van je e-bike accu verleng je zo.

  • Bewaar de accu bij voorkeur met een lading van ongeveer 50%;
  • Staat je fiets de hele dag buiten, verwijder dan de accu. Kan de accu niet van de fiets, probeer je fiets dan binnen te stallen;
  • Vermijd extreme temperaturen en blootstelling aan de volle zon. Deze omstandigheden doen je accu geen goed (bron: ANWB)

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.

Doe je mee?

Deel deze pagina

Meer handige tips