1. Thuis
  2. Energie besparen
  3. Energie verbruik wasmachine

Verbruik wasmachine: zo was je energiezuinig

De wasmachine is niet weg te denken uit ons leven. We wassen heel wat af. Maar al dat wassen kost stroom. Hoeveel verbruikt je wasmachine eigenlijk? En valt er nog te besparen? Ja, dat kan zeker. Op deze pagina geven we je advies.

Besparen op je wasmachine verbruik met deze tips

Gemiddeld 5% van je stroomverbruik in huis gaat op aan wasmachine verbruik (bron: Milieu Centraal).

Energielabel wasmachine: label A is het zuinigst

Als je een nieuwe wasmachine koopt let dan op het energielabel. Kies voor label A want die wast het zuinigst. Kies je voor een B label of lager? Dan verbruik je meer stroom en water. Het gemiddelde jaarverbruik van een label A wasmachine waar 7 kg was in kan, is 90 kWh. Een label E wasmachine verbruikt 150 kWh (bron: Milieu Centraal).

Energielabel wasmachine

QR-code

  • Krijg meer info dan op het label staat

Energie-efficiëntie

  • Aangegeven met klassen

Energieverbruik 

  • In kWh per 100 wasbeurten

Capaciteit

  • In kilogram

Programmaduur eco 40-60 programma

  • In uren:minuten

Watergebruik

  • In liter per wasbeurt

Centrifugeresultaat

  • Aangegeven met klassen

Geluidsniveau tijdens centrifugeren

  • In decibel en klasse

Afbeelding van het energielabel

Energielabel van een wasmachine met energielabel B

Eco-programma gebruiken is een energiezuinige keuze

Vanaf maart 2021 hebben nieuwe wasmachines een nieuw wasprogramma: eco 40-60. Het energielabel gaat volledig uit van dit programma. Was je dus met een ander programma? Dan kun je niet van de waardes op het energielabel uitgaan.

Het eco 40-60 programma gebruik je voor textiel met een was-advies van 40 of 60 graden. Het programma wast op één temperatuur. Deze komt maximaal iets boven de 40 graden uit. Het is een echt eco-programma. Je verbruikt daardoor minder water. Dat scheelt tientallen liters per wasbeurt. (Bron: Consumentenbond)

Als je een oudere wasmachine hebt, zit daar meestal ook een eco-programma op. Maar dit is dus een ander programma dan het 40-60 programma. Kijk in de handleiding als je het verbruik wilt weten.

Krijg meer grip door inzicht in je verbruik

Je krijgt grip op je energierekening wanneer je weet hoeveel energie je verbruikt. En wat de kosten zijn. 

Zoveel stroom verbruikt je wasmachine

Dit reken je gemakkelijk uit. Op het energielabel staat hoeveel kWh je machine verbruikt per 100 wasbeurten. Bijvoorbeeld: 50 kWh / 100 wasbeurten = 0,50 kWh per wasbeurt. Dit geldt voor het 40-60 programma. 

Zoveel kost een wasje

Zoek je tarief op in Mijn Vattenfall en reken uit. Met een tarief van bijvoorbeeld € 0,40 x een wasbeurt van 0,50 kWh = € 0,20 per wasbeurt (op 40-60 programma). Was je op een hogere temperatuur? Dan verbruik je meer stroom en zijn je kosten per wasbeurt hoger.

Wil je meer grip op je energieverbruik? Geef ons dan toestemming voor het uitlezen van je slimme meter.

Zoveel water verbruikt je wasmachine

Milieu Centraal rekent ongeveer 50 liter water per wasbeurt. Dit is het gemiddelde waterverbruik bij een moderne label A machine met een 7 kg trommel. Scan de QR-code van je wasmachine. Dan weet je precies hoeveel water jouw wasmachine gebruikt. Met een HomeWizard watermeter heb je live inzicht in je waterverbruik.

Was met een volle trommel

Ga je een katoenwasje draaien? Zorg dan altijd voor een volle trommel. Je hoeft dan minder vaak te wassen. En daardoor verbruik je minder energie per kilo was. Nog een voordeel: met een volle trommel was je het beste schoon. Let op: deze tip geldt niet voor de fijne was. Deze moet je voorzichtiger wassen, dus niet met een volle trommel.

Direct bericht met advies bij afwijkend verbruik

Je krijgt een berichtje in de Energie-app als je verbruik de afgelopen maand hoger was dan in dezelfde maand het jaar daarvoor. We geven je daarbij slimme bespaartips. Zo kan je meteen actie ondernemen. 

Zo houd je grip

Zoveel verbruikt je wasmachine bij 30 °, 40 ° en 60 °

Hoe kouder je wast, hoe minder stroom je verbruikt. Wist je dat een 60 graden was ruim 3 keer zoveel kost als een 30 graden was (bron: Milieu Centraal). En een was op 40 graden 1,5 keer zo duur is als een was op 30 graden. Met een wasje op lage temperatuur bespaar je op de energierekening. En je was wordt gewoon schoon.

Let op: bij het wassen op een lagere temperatuur, worden er minder bacteriën gedood. Dus je vaatdoekjes, ondergoed of beddengoed kun je beter op 60 graden wassen.

Was je altijd op lage temperaturen? Was dan 1x per maand op 60 graden. Hiermee voorkom je dat restjes zeep, vuil en vetluis ontstaan. Dit is goed voor je wasmachine.

Een oude wasmachine verbruikt meer stroom dan een nieuwe

De Consumentenbond schat de gemiddelde levensduur tussen de 5 en 10 jaar. Heb je een zeer oude wasmachine en wast deze nog goed? In de loop van de tijd verbruikt een oude machine veel meer stroom dan een nieuwe. Je wasmachine naar de gemeentewerf brengen, is een goede keuze. De materialen van je machine worden hergebruikt.

Hoeveel je wasmachine verbruikt, is gemakkelijk te zien. Met een slimme stekker of energiemeter meet je precies hoeveel kWh je machine verbruikt. En hoeveel het je kost per wasbeurt. 

Doseer je wasmiddel goed

Zorg dat je voldoende wasmiddel gebruikt voor een schone was. Overdoseren is helemaal niet nodig. Op de verpakking van je wasmiddel staat hoeveel wasmiddel je nodig hebt (bron: Milieu Centraal).

In welk vakje gaat het wasmiddel?

Ieder merk heeft zijn eigen indeling van de zeeplades. Lees daarom altijd de gebruiksaanwijzing door. Zo weet je precies waar je wasmiddel in moet. Gebruik je wasstrips om je was schoon te krijgen? Deze strips stop je gewoon bij je was in de trommel. Wel zo gemakkelijk.

Wassen met je spaarpunten

Spaar met Exclusief gemakkelijk de BRAUZ. afbreekbare wasstrips bij elkaar. 

Ga naar Exclusief

Veelgestelde vragen

Hoeveel verbruik heeft je wasmachine?

Dit reken je gemakkelijk uit. Op het energielabel staat hoeveel kWh je machine verbruikt per 100 wasbeurten. Bijvoorbeeld: 50 kWh / 100 wasbeurten = 0,50 kWh per wasbeurt. Dit geldt voor het eco 40-60 programma. 

Hoeveel water verbruikt een wasmachine?

Milieu Centraal rekent ongeveer 50 liter water per wasbeurt. Gebaseerd op een moderne label A machine met een 7 kg trommel. Dit is een gemiddeld waterverbruik. Dit komt neer op ± € 15 euro per jaar. Scan de QR-code van je wasmachine. Dan weet je precies hoeveel water jouw wasmachine gebruikt.

Hoeveel kost het verbruik van je wasmachine?

Zoek je tarief op in Mijn Vattenfall en reken uit. Met een tarief van bijvoorbeeld € 0,40 x een wasbeurt van 0,50 kWh = € 0,20 per wasbeurt (op 40-60 programma). Was je op een hogere temperatuur? Dan verbruik je meer stroom en zijn je kosten per wasbeurt hoger.

Lees meer over besparen