1. Thuis
  2. Energie besparen
  3. 5 tips voor in de zomer

5 x energie besparen in de zomer

In de zomer verbruik je het minste energie. Het is langer licht, de temperatuur is hoger en je gaat er vaker op uit. Toch kan je ook in de zomermaanden flink besparen. Onze technisch adviseurs hebben bijgaande tips voor je.

1. Bespaar met je koelkast

Kies voor een koeltemperatuur van 4 graden. Een koudere temperatuur kost meer energie en is vaak helemaal niet nodig (bron: Milieu Centraal).

Een lege koelkast verbruikt meer energie dan een volle. De koude producten in de koelkast houden de koelkast van binnenuit koel. Hoe minder producten je in je koelkast hebt, hoe meer warme lucht erin blijft hangen bij het openen en sluiten.

Ga je op vakantie? Probeer de koelkast helemaal leeg te maken en zet hem uit. Vergeet niet om de deur open te laten: zo voorkom je nare geurtjes.

Een koelkast in je schuur

Een onverwarmde en niet geïsoleerde schuur of garage is geen goede plek voor je koelkast of vriezer. Daar is het soms te koud of te warm, waardoor het apparaat onnodig veel stroom verbruikt. 

Koelkast in ongeïsoleerde ruimte

2. Zet je cv-ketel op eco-stand

Een moderne cv-ketel heeft een functie waarmee deze snel warm (tap)water kan leveren. Er zijn meestal twee standen: een comfortstand en een eco-stand.

Bij de comfortstand zorgt de cv-ketel dat de warmtewisselaar de hele dag op temperatuur blijft. Zo kan deze op elk moment snel warm water leveren. In de comfortstand verbruik je meer gas dan in de eco-stand (bron: Milieu Centraal). Zo heb je dus ook hogere kosten.

In de eco-stand houdt de cv-ketel de warmtewisselaar niet de hele tijd op temperatuur. De ketel levert pas warm water als je bijvoorbeeld de douchekraan opendraait. Het duurt dan iets langer voordat er warm water uit de douchekop stroomt. Maar het is wel zuiniger.

Hoe stel je de eco- of comfortstand in? En hoe werken deze standen bij jouw cv-ketel? Dit verschilt per merk en type. Lees dus altijd de handleiding. Zo zijn er bijvoorbeeld ook cv-ketels met een stand die zelflerend is. In dat geval leert je ketel op welke momenten je warm water gebruikt, zoals het vaste moment waarop je doucht. De cv-ketel zorgt er op die momenten voor dat het water snel op temperatuur is.

3. Verminder sluipverbruik

Zorg dat je geen onnodige energie verbruikt als je op vakantie gaat. Ongemerkt verbruiken apparaten namelijk stroom, ook als ze uitstaan. Denk bijvoorbeeld aan het rode lampje van je televisie of de timer op je magnetron. Dit kan je eenvoudig stoppen door het apparaat écht uit te zetten: trek de stekker uit stopcontact.

Maak het jezelf makkelijk door stekkerdozen met een schakelaar te gebruiken. Zo zet je alle apparaten in een keer uit. Een andere optie is een tijdschakelaar, waarbij je zelf instelt wanneer het apparaat aan of uit moet.

Verminder sluipverbruik

4. Wil je zonnepanelen? Stem aantal panelen af op je verbruik.

Zonnepanelen kopen is nog steeds financieel aantrekkelijk. Door het aantal panelen af te stemmen op je verbruik, haal je het meeste uit je panelen. Op zonnige momenten draai je de was en laad je de elektrische auto op. Dan gebruik je de opgewekte energie zelf en beperk je de teruglevering aan het net. 

5. Isoleer je woning

Zorg in de zomer voor een betere isolatie in je huis, zodat je er in de winter profijt van hebt. Ga de grote kieren in je woning te lijf met een kitspuit, plaats radiatorfolie achter je radiatoren en bekleed verwarmingsbuizen met leidingisolatie. Deze maatregelen zijn betaalbaar en makkelijk uit te voeren. En zo bespaar je in de winter op stookkosten.

Betaalbare en makkelijke isolatie

Extra: profiteer met Exclusief

Met Exclusief belonen we klanten met cadeaus en korting op producten. Spaar met Exclusief bijvoorbeeld voor deze bespaarproducten:

Meer over Exclusief

Gratis bespaaradvies op maat

Energie besparen is altijd een goed idee. We helpen je er graag bij. Voor elke portemonnee hebben we persoonlijke bespaaradviezen. Bekijk onze tips, maak je eigen bespaarplan of vraag een gratis Energiescan aan. De keuze is aan jou.

Zo helpen we je

Meer handige tips