1. Thuis
  2. Energie besparen
  3. Wat verbruikt een vaatwasser

Zoveel stroom en water gebruikt een vaatwasser

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een vaatwasser. Op het slim gebruik daarvan bespaar je met gemak bijna 40% (bron: Milieu Centraal). Op deze pagina lees je hoe je dat voor elkaar krijgt.

1. Afspoelen hoeft niet

Je vaat afspoelen voordat je het in de vaatwasser doet is niet nodig. Je verspilt er alleen maar warm water mee. Het is wel handig om de grootste etensresten van de borden af te halen. 

2. Gebruik het eco-programma

Doe de vaatwasser vol en kies voor het eco-programma. Dit bespaart bijna 40% stroom. Dit programma wast meestal goed schoon en is zuiniger in gebruik (bron: Milieu Centraal). 

3. Zet je vaatwasser pas aan als hij vol zit

Want hoe minder vaak je je vaatwasser aanzet, hoe minder stroom en water je gebruikt.

Afwassen met de hand is zuiniger

Afwassen met de hand in een teiltje is zuiniger dan de vaatwasser. Je verbruikt dan de helft minder energie dan de vaatwasser gebruikt. Was je af onder een lopende kraam of heb je een elektrische boiler, dan is er geen voordeel (bron: Milieu Centraal).

Gratis bespaaradvies op maat

Energie besparen is altijd een goed idee. We helpen je er graag bij. Voor elke portemonnee hebben we persoonlijke bespaaradviezen. Bekijk onze tips, maak je eigen bespaarplan of vraag een gratis Energiescan aan. De keuze is aan jou.

Zo helpen we je

4. Zet je vaatwasser op een lage temperatuur als dat kan

Als je vaat niet zo vies is, kies dan voor het korte programma. Dat is zuinig en snel klaar (bron: Milieu Centraal

5. Maak het filter regelmatig schoon

Er komt een hoop viezigheid in de vaatwasser terecht. Maak het filter daarom regelmatig schoon. Eén keer per maand je machine laten draaien op hoge temperatuur is verstandig. Dan blijft je machine vetvrij. En gebruik regelmatig een vaatwasreiniger die je hele machine schoonmaakt. Dat zorgt voor een lange levensduur van je machine (bron: Milieu Centraal).

* bron Milieu Centraal

Meer over energie besparen