1. Thuis
  2. Energie besparen
  3. Zo verbruik je minder energie met je computer

Zo verbruik je minder energie met je computer

Computers en printers zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Door op het stroomverbruik te letten bespaar je energie. Met deze drie tips bijvoorbeeld.

Tip 1 Slaapstand of Stand-by

Als je even iets anders gaat doen, vergeet dan niet om je computer in de slaapstand of de stand-by stand te zetten. De computer verbruikt dan minder energie terwijl je wel snel weer verder kunt.

Je kunt bij ‘energiebeheer’ ook instellen dat de computer zelf naar de slaapstand of stand-by stand schakelt, als je de computer even niet gebruikt. Dit scheelt energie. Download je grote bestanden? Kies dan software die de computer uitschakelt als het downloaden klaar is (bron: Klimaatplein)

Een tablet is de beste keuze

Een desktop verbruikt gemiddeld drie keer zoveel energie als een laptop. Een tablet verbruikt ongeveer de helft minder energie dan een laptop (bron: Milieu Centraal).

Tip 2 Sluipverbruik beperken

Printers, routers of een setje luidsprekers gebruiken ook stroom. Ook als je ze niet gebruikt. Apparatuur die op de USB-poort van de computer zit, verbruikt minder stroom dan apparatuur met een stekker (bron: Milieu Centraal)

Zet alle randapparatuur uit door de stekker uit het stopcontact te halen of schakel de stekkerdoos uit met de uitknop.

Opschonen helpt

Een schoon systeem werkt efficiënter en dus ook zuiniger. Schoon het systeem van je computer regelmatig op. Gooi oude mail weg en met speciale software verwijder je veilig en eenvoudig overbodige bestanden.

Tip 3 De computer die bij je past

Hoe krachtiger de computer, hoe meer stroom hij verbruikt. Als je de computer vooral gebruikt om een mailtje te tikken, documentjes te schrijven en iets op te zoeken op internet, dan heb je geen krachtige computer nodig. Ga je  bijvoorbeeld gamen dan heb je een grafische kaart nodig met een groot vermogen. Daarbij hoort een computer met een hoger energieverbruik.

Welk type bespaarder ben jij?

Natuurlijk helpen we je ook deze winter weer met besparen. Op je energieverbruik én je kosten. Besparen gaat het makkelijkst als je doet wat bij je past. Bekijk daarom je persoonlijke video. Ontdek welk type bespaarder je bent en ontvang drie persoonlijke tips.

Bekijk je persoonlijke video

Deel deze pagina

Meer handige tips