1. Thuis
  2. Energie besparen
  3. Zo verbruik je minder energie met je computer

Zo verbruik je minder energie met je computer

Computers en printers zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Door op het stroomverbruik te letten bespaar je energie. Met deze drie tips bijvoorbeeld.

Tip 1 Energiezuinig computergebruik

Met de energiebeheer-opties van je computer regel je dat de computer in slaap- of sluimerstand gaat. Dat is handig wanneer je je computer tijdelijk niet gebruikt. Kies ook voor een zo laag mogelijke helderheid van je beeldscherm. Dit bespaart energie.

Voor sommige apparaten (zoals koelkasten) geldt dat ze de laatste jaren steeds zuiniger zijn geworden. Dan kan het gunstig zijn om je oude apparaat in te ruilen voor een zuiniger exemplaar. Voor computers is dit minder het geval. Blijf je computer daarom zo lang mogelijk gebruiken. En vervang of repareer verouderde onderdelen (bron: Milieu Centraal).

Een tablet is de beste keuze

Een desktop verbruikt gemiddeld drie keer zoveel energie als een laptop. Een tablet verbruikt ongeveer de helft minder energie dan een laptop (bron: Milieu Centraal).

Tip 2 Sluipverbruik beperken

Printers, routers of een setje luidsprekers gebruiken ook stroom. Ook als je ze niet gebruikt. Apparatuur die op de USB-poort van de computer zit, verbruikt minder stroom dan apparatuur met een stekker (bron: Milieu Centraal)

Zet alle randapparatuur uit door de stekker uit het stopcontact te halen of schakel de stekkerdoos uit met de uitknop.

Opschonen helpt

Een schoon systeem werkt efficiënter en dus ook zuiniger. Schoon het systeem van je computer regelmatig op. Gooi oude mail weg en met speciale software verwijder je veilig en eenvoudig overbodige bestanden.

Tip 3 De computer die bij je past

Hoe krachtiger de computer, hoe meer stroom hij verbruikt. Als je de computer vooral gebruikt om een mailtje te tikken, documentjes te schrijven en iets op te zoeken op internet, dan heb je geen krachtige computer nodig. Ga je  bijvoorbeeld gamen dan heb je een grafische kaart nodig met een groot vermogen. Daarbij hoort een computer met een hoger energieverbruik.

Bij jou thuis energie besparen

Wil je weten hoe je energie bespaart? Doe in 3 stappen de gratis Duurzaam Wonen Check. Ontdek wat je kunt doen in jouw koop- of huurhuis.

  1. Vertel chatbot Nina hoe je woont
  2. Bekijk welke stappen je kunt nemen
  3. Verdiep je verder en bereken de besparing

 

Doe de check

Meer handige tips