1. Thuis
 2. Cv-ketel
 3. Zelf je verwarming ontluchten

Zelf je verwarming ontluchten is zo gedaan

Heb je last van een tikkende verwarming? Grote kans dat er dan lucht in je cv-installatie zit. Dat kan vervelend zijn, maar gelukkig kan je hier zelf wat aan doen. In 7 stappen kun je gemakkelijk zelf je verwarming ontluchten.

Wanneer ontlucht je je verwarming?

In de herfst of winter zet je na lange tijd de verwarming weer aan. Dan hoor je soms vreemde, borrelende of tikkende geluiden. Meestal komt dat door luchtbellen in de leiding van je verwarming. De oplossing is je verwarming ontluchten. Als er geen lucht in je verwarming zit, is je verwarming sneller warm en gebruik je mogelijk minder gas. En het ontluchten van je radiatoren is een fluitje van een cent. Dus doe dit standaard ieder jaar aan het begin van het stookseizoen.

Je radiatoren ontluchten is makkelijker dan je denkt

In 7 stappen je verwarming ontluchten

 1. Zet eerst de verwarming minstens 10 minuten aan. Daardoor verzamelt de lucht zich bij de ontluchtingsventielen. Houd vast een doekje en een ontluchtingssleuteltje bij de hand. Volg de volgende stappen en je hebt geen tikkende verwarming meer.

 2. Zet de kamerthermostaat zo laag mogelijk en wacht tot de ketel uit is gegaan.

 3. Begin bij de radiator op het laagste punt in je huis. Werk daarna naar boven en eindig met de radiator op het hoogste punt.

  *Lucht verzamelt zich vaak op het hoogste punt van de cv-installatie. Als je cv op zolder hangt, is het ontluchtingspunt van de ketel zelf het belangrijkste. 

 4. Sluit de kraan van de radiator die je wilt ontluchten.

 5. Houd een doekje bij het ontluchtingsventiel van de radiator en draai hem open met het ontluchtingssleuteltje. Zodra er water uit komt, draai je hem weer dicht.

 6. Heb je alle radiatorkranen gehad? Draai dan de radiatorkranen weer open en zet de thermostaat op de gewenste temperatuur.

 7. Controleer of de waterdruk in de cv-ketel goed is. Dat is het geval als de wijzer van de drukmeter in het groene gedeelte staat, tussen 1,5 en 2 bar. Staat de wijzer in het rode gedeelte, dan is het nodig je cv-ketel bij te vullen. Bekijk de tips: cv-ketel bijvullen.

Verwarming ontluchten

Bekijk de handige tips in bovenstaande uitlegvideo.

Als je verwarming ontluchten niet heeft geholpen...

Helpt het ontluchten niet en blijf je last houden van een tikkende verwarming? Dan adviseren we op te sporen bij welke radiator het precies tikt. Dat doe je zo:

 1. Draai alle radiatorkranen dicht.

 2. Zet de verwarming uit.

 3. Zodra de radiatoren helemaal zijn afgekoeld zet je de verwarming weer aan en draai je alleen de eerste radiator open.

 4. Pas als deze warm is, zet je de volgende open. Totdat je bij de laatste bent. Zo hoor je bij welke radiator het tikken begint.

 5. Draai bij deze radiator de beugel, waarmee de leiding of radiator vastzit, wat losser.

  Lees over cv-ketelonderhoud via onze partner Feenstra

Gratis bespaaradvies op maat

Energie besparen is altijd een goed idee. We helpen je er graag bij. Voor elke portemonnee hebben we persoonlijke bespaaradviezen. Bekijk onze tips, maak je eigen bespaarplan of vraag een gratis Energiescan aan. De keuze is aan jou.

Zo helpen we je

Veelgestelde vragen

Wat is verwarming ontluchten en waarom moet dat?

Je verwarming ontluchten is letterlijk luchtbellen uit je verwarmingsbuizen en radiatoren laten ontsnappen. Dat zit zo. Je cv-ketel pompt heet water via verwarmingsbuizen door de radiatoren in je huis. Door dit warme water worden je radiatoren én je huis lekker warm. Soms ontstaan er luchtbellen in je verwarmingsbuizen. Dan wordt het minder snel warm in huis. En je hebt meestal last van een tikkend geluid als je de verwarming aan zet. Dat is een goed moment om je verwarming te ontluchten. We helpen je dit eenvoudig zelf te doen met ons stappenplan.

Hoe vaak moet je je verwarming ontluchten?

Meestal is één keer per jaar je verwarming ontluchten wel voldoende.

Hoe moet je je verwarming ontluchten?

Je verwarming ontluchten doe je door op het juiste moment met een ontluchtingssleuteltje je radiator iets open te zetten. Dan kunnen de luchtbellen ontsnappen. Volg de 7 stappen in ons stappenplan, dan is het zo geregeld.

Wat is je verwarming bijvullen en waarom moet dat?

Je verwarming bijvullen is letterlijk water toevoegen aan je centrale verwarming. Dat zit zo. Je cv-ketel pompt heet water via verwarmingsbuizen door de radiatoren in je huis. Door dit warme water worden je radiatoren én je huis lekker warm. Maar heel langzaam verdampt het water in je cv-ketel. Dus stroomt er steeds minder water door je verwarmingsbuizen naar je radiatoren. Dan wordt het minder lekker warm in huis of blijft het water van de douche koud. Tijd om je verwarming bij te vullen. Aan de waterdrukmeter lees je af wanneer er voldoende water in zit.

Lees meer over hoe je verwarming bijvullen precies werkt

Meer over verwarming