Slim omgaan met opladers
De telefoonoplader, de tabletoplader, de batterijoplader, de oplader voor de Playstation en de elektrische tandenborstel. Je hebt vast wel een van deze opladers in huis. Maar hoe zit het met sluipverbruik? Met behulp van onze technische adviseurs zetten we 3 handige tips voor je op een rij.
1. Help, ik heb geen stopcontact meer vrij!
Daar zijn verschillende oplossingen voor. Het scheelt al wanneer je een multi-usb lader gebruikt. Daar kun je meerdere apparaten tegelijk mee opladen, terwijl je maar één stopcontact gebruikt.
2. Kan ik een oplader alsmaar in het stopcontact laten zitten?
Als er geen apparaat meer op is aangesloten, kun je de oplader beter loshalen. Als de oplader in het stopcontact blijft zitten, verbruikt hij nog steeds wat energie. Dit noemen we ook wel sluipverbruik. Gelukkig hebben nieuwere opladers hier wel minder last van dan oudere modellen. Daarnaast kan een oplader oververhit raken. Er is dus altijd een klein risico dat je beter kunt vermijden.
Het is reuze onhandig om telkens de stekkers van al je opladers uit het stopcontact te halen. Daar zijn slimmere oplossingen voor. In onze Exclusiefshop vind je handige hulpmiddelen zoals een slimme stekkerdoos.
3. Hoe herken ik sluipverbruik?
De EU heeft regels gemaakt hoeveel een apparaat gebruikt in standby-stand. Daarom hebben nieuwe apparaten bijna geen sluipverbruik meer.
Je kunt het vaak voelen of een oplader nog energie verbruikt nadat het bijbehorende apparaat volledig is opgeladen of al is afgekoppeld. De oplader voelt dan nog warm aan. Door een bespaarstekker te gebruiken schakel je het apparaat helemaal uit. Deze stekkers verbruiken ook energie maar dat is heel weinig. Het vermogen is ± 0,2 watt.