20 energiebespaartips voor meer grip op je verbruik

Wat je allemaal kunt doen om energie te besparen? En zo meer grip te krijgen op je verbruik? Veel! We zetten 20 tips voor je op een rij. Van kleinere gratis maatregelen zoals je gordijnen dichtdoen, tot grotere adviezen zoals dakisolatie. Er zit altijd wel iets bij waarmee je aan de slag kunt.

Tip 1: Doe je gordijnen dicht

Een simpele manier om te besparen is door je gordijnen dicht te doen. Gordijnen isoleren en houden de kou buiten. Zorg er wel voor dat je gordijnen niet voor de radiatoren hangen of direct erboven. Hoeveel bespaar je hiermee? Dat hangt van verschillende factoren af, zoals het type gordijn, het type raam en de grootte van je huis. 

Tip 2: Zet de thermostaat een graadje lager

Misschien heb je de verwarming nu al lager staan dan normaal. Toch dagen we je uit: zet de thermostaat nog een graadje lager. Gebruik dus dekentjes, elektrische kussens en trek sloffen aan. Dan lukt dat extra graadje lager vast!

Tip 3: Verlaag de temperatuur van de cv-ketel

De meeste huishoudens in Nederland hebben een hr-ketel (Hoog Rendement). Heb je ook zo’n ketel in huis? Verlaag de temperatuur van het cv-water dan eens naar 60 graden. Want hoe lager de temperatuur is, hoe efficiënter de ketel werkt. En in veel gevallen merk je niets, ook bij een lagere watertemperatuur.

Let op: Heb je een combiketel? Zet de minimale temperatuur voor tapwater nooit lager dan 60 graden om een besmetting met legionella te voorkomen.

Tip 4: Verwarm plaatselijk

Waarom zou je je hele huis verwarmen als je overdag maar één kamer gebruikt? Bijvoorbeeld omdat je thuiswerkt. Zet de thermostaat zelf dan op een constante, wat lagere temperatuur, bijvoorbeeld 19 graden. En gebruik in die kamer een infraroodpaneel om bij te verwarmen. Zo voorkom je dat de verwarming onnodig, het hele huis en de hele tijd op een te hoge temperatuur verwarmt.

Fossielvrij leven binnen één generatie

Wat gebeurt er met het klimaat en wat kunnen we eraan doen? Bij Vattenfall zetten we alles op alles om dat ene doel te bereiken: fossielvrij leven binnen één generatie. We zijn vastberaden om het verschil te maken. ​Ga samen met ons op weg.

Fossielvrij leven

Tip 5: Zet de radiator op vorstvrij

Verwarm alleen de kamers in je huis waar je bent. Zijn er dus kamers waar je bijna nooit bent? Draai de radiatoren daar dan dicht en sluit de deuren. Pas wel op dat er geen vochtproblemen ontstaan. Zet ook in de winter of als het vriest de thermostaatkraan op vorstvrij. Dan kunnen de leidingen niet bevriezen. Je herkent deze stand aan het sneeuwvlokje. Let op: Draai de radiator in de kamer waar de thermostaat hangt nooit dicht. Deze laat je altijd 100% open staan. Want in deze ruimte bepaalt de thermostaat de temperatuur van je huis. 

Tip 6: Maak radiatoren vrij

Zorg dat radiatoren in je huis vrij staan zodat ze goed hun warmte kunnen verspreiden. Zo kan een bank te dicht tegen een radiator staan of aan de onderkant helemaal dicht zijn. De warme lucht kan dan niet goed de kamer in komen. Zet de bank dus ongeveer 20 centimeter van de radiator af. Zet hem ook op pootjes van zo’n 10 centimeter. Hetzelfde geldt natuurlijk voor andere dichte meubels.  

Ook zo maak je de radiator vrij: 

  • Leg er geen spullen op
  • Gebruik geen radiatorombouw
  • Zorg dat er voldoende ruimte is tussen de radiator en de vensterbank (zo’n 15 centimeter)
  • Hang geen gordijnen voor de radiator. Laat deze aansluiten op de vensterbank

Tip 7: Douch korter

De gemiddelde Nederlander doucht elke dag 7,4 minuten (bron: Milieu Centraal). Met iedere minuut die je korter doucht bespaar je 10 liter water. Dat scheelt dus direct in de kosten. Gebruik een douchetimer. Of bekijk met een kookwekker of stopwatch hoe lang je doucht en kijk of er een minuutje af kan. En bij de volgende douchebeurt daarop nóg een minuut. Wedden dat je het verschil nauwelijks merkt? Een gemiddeld gezin (2,2 personen) dat 4 minuten korter doucht bespaart elk jaar meer dan 15.000 liter warm water. (Bron: Milieu Centraal)

Tip 8: Gebruik een waterbesparende douchekop

waterbesparende douchekop. Een gewone douchekop sproeit zo'n 10 liter per minuut. Terwijl je met een waterbesparende douchekop maar maximaal 7,2 liter water per minuut verbruikt (bron: Milieu Centraal). Dat scheelt een hoop water dat moet worden opgewarmd.

Tip 9: Ga minder vaak in bad

Ga je graag in bad? Lekker natuurlijk, maar douchen is een stuk zuiniger. Een bad verbruikt ongeveer 120 liter warm water per keer. Bij een douchebeurt van 5 minuten met een gewone douchekop bespaar je bijna de helft (bron: Milieu Centraal). Een gewone douchekop verbruikt gemiddeld 10 liter water per minuut. Bij een douchebeurt van 5 minuten bespaar je dus ruim 2 keer zoveel. Nog beter: heeft jouw douche een waterbesparende douchekop? Dan bespaar je zelfs meer dan 3 keer zoveel.

Besparen met Exclusief

Handig toch, die bespaartips. Met je Exclusief punten spaar je automatisch voor gratis bespaarproducten. Doe er je voordeel mee.

Besparen met Exclusief

Tip 10: Isoleer met tochtstrips

Veel warmte ontsnapt uit huis via naden en kieren bij deuren en ramen. Dat is zonde. Loop dus eens door je huis en controleer waar je tocht voelt. Plaats daar tochtstrips. Dit kun je gemakkelijk zelf doen. Als een gemiddelde hoekwoning of twee-onder-een-kap tochtstrips plaatst én een brievenbusborstel (zie tip 11), dan is dat al gauw een besparing van zo'n 70 m3 per jaar (bron: Milieu Centraal). Dat scheelt ongeveer € 100,- op de jaarrekening1. Tochtstrips zijn niet duur. Je koopt ze bij de bouwmarkt of via je Exclusief spaarpunten.

Tip 11: Plaats een brievenbusborstel

Een klapperende brievenbus zorgt voor tocht in de gang. Plaats een brievenbusborstel om ook hier te besparen. Want met zo’n borstel voorkom je dat onnodig koude lucht je huis inwaait. En je hebt ‘m zo geplaatst. Brievenbusborstels zijn te koop bij bouwmarkten en via Exclusief.

Tip 12: Isoleer met buisisolatie

Ben je toch aan het isoleren? Neem dan meteen ook je verwarmingsbuizen mee. Deze isoleer je gemakkelijk zelf met zelfklevende buisisolatie. Gemiddeld levert het isoleren van 1 meter leiding, een besparing op van 3 m3 gas (bron: Milieu Centraal). Met elke meter geïsoleerde leiding bespaar je dus zo’n € 4,35 per jaar1. Ook isolatiemateriaal voor buizen koop je bij de bouwmarkt. Of je gebruikt je Exclusief spaarpunten.

Tip 13: Isoleer ramen met kozijnfolie

Heb je enkel- of dubbelglas? Isoleer deze dan met kozijnfolie. Voor een klein bedrag breng je hiermee gemakkelijk een isolerende laag aan. De gemiddelde besparing voor enkelglas is 13 m3 gas per m2 per jaar (bron: Milieu Centraal). Dat komt neer op € 18,851. Met dubbel glas is dit gemiddeld 3,90 m3 gas per m2 per jaar, oftewel € 5,651. Kun je meer uitgeven? Neem dan HR++ glas, zie tip 18.

Let op: Kozijnfolie is wat anders dan glasfolie of zonwerende folie. Glasfolie is een stuk duurder en is vooral interessant voor monumentale panden. Met zonwerende folie hou je fijn de zon buiten, maar hier bespaar je geen energie mee.

Tip 14: Plak radiatorfolie

Nog zo'n klusje dat zo is gedaan en een mooie besparing oplevert. Plak folie achter de radiatoren. De warmte ontsnapt daardoor minder snel via je buitenmuur. Radiatorfolie heeft vooral zin bij ongeïsoleerde buitenmuren. Per vierkante meter folie levert dit je elk jaar 10 m3 gasbesparing op (bron: Milieu Centraal). Dit is een besparing van € 14,50 per jaar1.

Tip 15: Plaats radiatorventilatoren

Dit is een iets grotere investering, maar deze kan zeker de moeite waard zijn: de radiatorventilator. Je maakt deze gemakkelijk aan de onderkant van je radiator vast, meestal met magneten. Zodra de radiatorventilator aangaat, blazen de ventilatoren lucht langs de warme radiator de kamer in. Die lucht wordt warm door de hitte van de radiator. De ventilator gaat vanzelf aan als het warm genoeg is. En gaat weer uit als de radiator koud wordt of uitstaat. De besparing hangt af van de situatie bij jou thuis.

Tip 16: Onderhoud je cv-ketel

Onderdelen van je cv-ketel kunnen verroesten, verslijten of verkeerd ingesteld raken. Zo kan het zijn dat je meer gas verbruikt dan nodig. Regelmatig onderhoud van je cv-ketel is dus belangrijk. Zo verleng je de levensduur van je ketel en kun je mogelijk gas besparen. Tip: zorg dat je een onderhoudscontract hebt, dan kom je niet voor verrassingen te staan.

Tip 17: Gebruik een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat is slim omdat hij leert wanneer hij jouw huis moet verwarmen. Hoe werkt dat? De slimme thermostaat is via wifi met je thuisnetwerk verbonden. Hij verzamelt informatie, leert van je leefpatroon en denkt zo met je mee. Wanneer kom je thuis? Hoe laat ga je naar bed? De slimme thermostaat kiest een programma voor jouw situatie. Dat kan efficiënt én zuinig zijn.

Hoeveel je bespaart hangt af van wat je nu gewend bent te doen. Als je nu al verwarmt zonder te verspillen, zul je niet veel extra besparen.

Tip 18: Stap over op ledlampen

Heb je nog halogeen- of gloeilampen in huis? Vervang deze dan door ledlampen. Zo gaan ledlampen veel langer mee. Ook verbruiken ze 85% tot 90% minder stroom (bron: Milieu Centraal). Daar kun je dus mee besparen op je energie én je rekening.

Tip 19: Neem HR++glas

Via slecht geïsoleerde ramen verliest je huis warmte. En in Nederland hebben veel huizen grote ramen. Glasisolatie kan dus een goed idee zijn. Je kunt ermee besparen, op je energieverbruik en op je kosten (bron: Milieu Centraal). Dus heb je enkel- of dubbelglas in je kozijnen? Vervang deze dan voor HR++ glas of voor driedubbelglas. Klanten van Vattenfall krijgen 5% korting bij onze partner Glaspunt. En mogelijk krijg je subsidie. Dat scheelt weer. 

Benieuwd of glasisolatie geschikt is voor jouw huis? Doe dan de Duurzaam Wonen Check.

Tip 20: Isoleer je spouwmuur, vloer of dak

Ook met het isoleren van je spouwmuren, vloer of dak bespaar je veel. En het blijft lekker warm in huis. Isoleer je spouwmuren? Een gemiddeld huishouden bespaart volgens Milieu Centraal dan ongeveer 180 m3 aan gas per jaar (€ 261,- 1). Met vloerisolatie aan de slag? Dan scheelt dit volgens Milieu Centraal berekeningen zo’n 80 m3 gas per jaar (€ 116,- 1). Deze voorbeelden gaan uit van een gemiddelde tussenwoning. Bij een hoekwoning, 2-onder-1-kap of vrijstaande woning is het zeer waarschijnlijk dat je nog meer bespaart. De besparing bij dakisolatie is lastiger te geven. Dit hangt erg af van het type dak. Ben je klant van ons? Dan krijg je één keer € 100,- korting als je je huis laat isoleren door onze partner Takkenkamp.

Benieuwd of spouwmuur-, vloer- of dakisolatie geschikt is voor jouw huis? Doe dan de Duurzaam Wonen Check.

Let op: Door de gestegen energietarieven is de vraag naar energiebesparende maatregelen enorm. Dit geldt voor alle vormen van isolatie. Houd bij het aanvragen van een offerte dus rekening met een langere wachttijd.

 

¹ Berekening besparing: Bij berekeningen gaan we uit van € 0,40 voor stroom en € 1,45 voor gas. Dit zijn de prijzen van het prijsplafond die per 1 januari 2023 zijn ingegaan. Let op: zit je tarief nu boven de tarieven van het prijsplafond? Dan is de besparing nog groter

Duurzaam Wonen Check

Ontdek wat je bij je thuis kunt doen om energie te besparen. Onze chatbot Nina geeft je een overzicht voor je koop- of huurhuis. Zo zie je meteen hoe je duurzamer woont en bespaart op je energierekening.

Duurzaam Wonen Check

Nog meer bespaartips