1. Thuis
  2. Duurzaam wonen
  3. Besparen met duurzame ledverlichting

Energie besparen met duurzame ledverlichting

Met kleine en grote stappen werken we samen aan besparen en verduurzamen. En elke stap is er eentje. Zo maak je al een verschil door ledverlichting te gebruiken. Daar bespaar je direct energie mee én dus ook geld.

Kleine stappen, grote impact

Een ledlamp verbruikt 90% minder stroom dan een gloeilamp en 85% minder stroom dan een halogeenlamp (Bron: Milieu Centraal). Doordat ze weinig energie verbruiken en lang meegaan ben je al snel goedkoper uit. 

Nieuw energielabel voor de ledlamp

Vanaf 1 september 2021 heeft de EU het energielabel voor ledlampen vernieuwd. De grootste verandering zit 'm in de letters. Het zijn dezelfde letters, maar de betekenis is veranderd. De schaal is namelijk anders. Een ledlamp die vroeger energielabel A+ kreeg, krijgt nu een B, C of D. Het label A+ bestaat niet meer (bron: Milieu Centraal)

Nieuwe energielabel ledverlichting

Dit staat allemaal op het energielabel:

Energie-efficiëntieklasse.

  • Van G (minst zuinig) tot A (zuinigst);

Energieverbruik 

  • Energieverbruik in aantal branduren;

QR-code. 

  • Deze linkt naar een website van de EU met meer informatie over de lamp.

Energielabel image ledlamp

Voorbeeld van een product energielabel

Ledlampen zijn ook geschikt voor buiten

Goede buitenverlichting is ideaal om een veilige sfeer te creëren in je voor- of achtertuin.

Onze energie-adviseur Rob adviseert: “Ledlampen kunnen goed tegen de kou, in tegenstelling tot spaarlampen. Als je een bewegingsmelder installeert beperk je ook nog eens je verbruik: je buitenlicht gaat alleen aan als het nodig is. Ledlampen werken goed met een bewegingsmelder. 

Oude lampen vervangen door ledlampen

Je laatste oude lampen vervangen door ledlampen is een slimme zet. Zelfs als de lampen nog goed werken. Zoveel minder energie verbruiken de nieuwe lampen. En de energie die het kost om een ledlamp te maken, win je binnen 300 branduren alweer terug (Bron: Milieu Centraal).

Vergeet niet je oude lampen in te leveren bij de recyclebak in je supermarkt. Dat is in de eerste plaats goed voor het hergebruik van grondstoffen, maar ook voor de (sociale) werkgelegenheid. Zo helpen we elkaar.

Philips LED A-range lampen kopen via Exclusief

We helpen je graag met besparen. Via het Exclusief spaarprogramma bieden wij de nieuwste ledlampen aan.

Meer energiebesparende tips