Verlaag de temperatuur van je cv-ketel
Het kan slim zijn om de temperatuur van je cv-ketel te verlagen. Zo kun je besparen op je gasverbruik. Wat is de beste temperatuur?
Als je verwarming niet warm wordt, kan het goed zijn dat de druk in de cv-ketel te laag is. Controleer de meter. En vul je cv-ketel bij als dat nodig is. Dat doe je gemakkelijk zelf.
Wordt het niet meer lekker warm in huis of blijft het water van de douche koud, dan kan het zijn dat je de cv-ketel moet bijvullen. Als de waterdruk onder de 1,5 bar staat, werkt je cv-ketel niet meer goed. Omdat het water in je cv-ketel verdampt, is bijvullen met water regelmatig nodig.
Ook als je stadsverwarming hebt, kan het zijn dat je je afleverset moet bijvullen. Hiervoor hebben wij een apart stappenplan.
De waterdruk van de ketel controleer je eenvoudig zelf. Je ziet de stand op het display van je cv-ketel. De waterdruk moet tussen de 1,5 en 2,0 bar staan.
Je cv-ketel bijvullen is echt niet moeilijk. Volg eenvoudig de onderstaande stappen.
Zorg voor een handdoek of een dweil en een emmer of een teil. Zet je kamerthermostaat op de laagste stand. Wacht tot de cv-ketel nog maar 40 graden aangeeft. Dit is belangrijk want je gaat de cv-ketel bijvullen met koud water. Als koud water in een te hete ketel stroomt, kan de binnenkant barsten.
Sluit de vulslang aan op de koudwaterkraan. Houd een emmer onder het uiteinde van de slang en open de kraan. Laat het water tot de rand van de slang komen. Zo zit er bijna geen lucht in de slang en kan er dus ook bijna geen lucht in de cv-installatie komen. Doe de waterkraan dicht.
Zoek dan de vulkraan, die zit meestal bij de ketel. Draai de dop van de vulkraan, zonder de vulkraan te openen. Sluit de vulslang goed vast aan op de vulkraan van de cv-installatie.
Vul nu je verwarmingsketel bij. Open de waterkraan en draai daarna pas de vulkraan van de cv-installatie open. Na een kwartslag is de vulkraan helemaal open.
Als de druk bijna op 2 bar staat, sluit je eerst de vulkraan en daarna de waterkraan. Koppel de slang af en laat het water dat nog in de slang zit, in een emmer lopen. Hier komt de dweil van pas.
Zet de kamerthermostaat weer op de gewenste stand. Er komt altijd een beetje lucht mee met het bijvullen van de cv-ketel. Om een tikkende verwarming te voorkomen, moet je de radiator ontluchten. Bekijk de tips: in 7 stappen je radiator ontluchten.
Heb je een onderhoudscontract voor je cv-ketel bij Feenstra? Dan kun je ze altijd bellen als er iets met je cv-ketel aan de hand is. Het kan ook zijn dat het tijd is om je ketel te vervangen. Je kunt bij Feenstra een cv-ketel of warmtepomp kopen of een cv-ketel huren.
Het kan slim zijn om de temperatuur van je cv-ketel te verlagen. Zo kun je besparen op je gasverbruik. Wat is de beste temperatuur?