1. Thuis
  2. Cv-ketel
  3. Zelf de CV ketel bijvullen

Cv-ketel bijvullen? Zo doe je dat

Als je verwarming niet warm wordt, kan het goed zijn dat druk in de cv-ketel te laag is. Controleer de meter. En vul je cv-ketel bij als dat nodig is. Dat doe je gemakkelijk zelf.

Je huis niet warm en je douche koud?

Wordt het niet meer lekker warm in huis of blijft het water van de douche koud, dan moet je waarschijnlijk de cv-ketel bijvullen. Als de waterdruk te laag is, werkt je cv-ketel namelijk niet meer goed. Omdat het water in je cv-ketel verdampt, is bijvullen met water regelmatig nodig.

Ook als je stadsverwarming hebt, kan het zijn dat je je afleverset moet bijvullen. Hiervoor hebben wij een apart stappenplan.

De waterdruk van de ketel controleer je eenvoudig zelf. Je ziet de stand op het display van je cv-ketel. De waterdruk moet tussen de 1,5 en 2,0 bar staan.

Cv-ketel bijvullen? Zo doe je dat

Je cv-ketel bijvullen is echt niet moeilijk. Volg eenvoudig de onderstaande stappen. Overweeg je koop of huur van een nieuwe cv-ketel? Ook daarmee helpen we je graag.

Bijvullen in 6 stappen

  1. Zorg voor een handdoek of een dweil en een emmer of een teil. Zet je kamerthermostaat op de laagste stand. Wacht tot de cv-ketel nog maar 40 graden aangeeft. Dit is belangrijk want je gaat de cv-ketel bijvullen met koud water. Als koud water in een te hete ketel stroomt, kan de binnenkant barsten.

  2. Sluit de vulslang aan op de koudwaterkraan. Houd een emmer onder het uiteinde van de slang en open de kraan. Laat het water tot de rand van de slang komen. Zo zit er bijna geen lucht in de slang en kan er dus ook bijna geen lucht in de cv-installatie komen. Doe de waterkraan dicht.

  3. Zoek dan de vulkraan, die zit meestal bij de ketel. Draai de dop van de vulkraan, zonder de vulkraan te openen. Sluit de vulslang goed vast aan op de vulkraan van de cv-installatie.

  4. Vul nu je verwarmingsketel bij. Open de waterkraan en draai daarna pas de vulkraan van de cv-installatie open. Na een kwartslag is de vulkraan helemaal open.

  5. Als de druk bijna op 2 bar staat, sluit je eerst de vulkraan en daarna de waterkraan. Koppel de slang af en laat het water dat nog in de slang zit, in een emmer lopen. Hier komt de dweil van pas.

  6. Zet de kamerthermostaat weer op de gewenste stand. Er komt altijd een beetje lucht mee met het bijvullen van de cv-ketel. Om een tikkende verwarming te voorkomen, moet je hiervoor de radiator ontluchten.

De cv-ketel wordt nog altijd niet goed warm

Heb je een onderhoudscontract voor je cv-ketel bij Feenstra? Dan kun je ze altijd bellen als er iets met je cv-ketel aan de hand is. Het kan ook zijn dat het tijd is om je ketel te vervangen. Je kunt bij Feenstra een cv-ketel kopen of huren. 

Zo kunnen we je verder helpen met je cv-ketel

Of bekijk op YouTube de video over cv-ketel bijvullen

Bekijk onderstaande video op YouTube over cv bijvullen. Je weet wanneer je jouw cv-ketel moet bijvullen en hoe je dit doet. 

Cv-ketel bijvullen

Klik op het pijltje om de handige instructies te bekijken.

Verlaag de temperatuur van je cv-ketel

Het is slim om de temperatuur van je cv ketel te verlagen. Zo bespaar je op je energierekening. Wat is de beste temperatuur?

Bepaal je cv-ketel temperatuur

Deel deze pagina

Andere manieren om indirect energie te besparen