1. Home
 2. Gas
 3. Vergelijken

Gas vergelijken

Gebruik je nog gas in huis? Op verschillende manieren kun je je gas vergelijken. Zoals je gasverbruik, gastarieven en hoe 'groen' je je gas wilt hebben. Kies ons als gasleverancier. Dan kun je kiezen tussen tussen 'gewoon gas', MixGroen gas en 100% groen gas.

Tarieven en prijzen van gas vergelijken

Wil je prijzen van gas vergelijken? We adviseren om dan eerst de gegevens over je gasverbruik op te zoeken. Op je laatste jaarafrekening(en) kun je zien hoeveel kubieke meter gas je per jaar verbruikt. Ben je klant van ons, dan vind je dat ook altijd terug in Mijn Vattenfall. Vervolgens kun je een realistische berekening en vergelijking laten maken.

Wat we nu weten over het prijsplafond in 2023

In 2023 komt er een prijsplafond voor energie. Dat betekent dat je tot een bepaald verbruik een maximumtarief betaalt. We vertellen je graag wat dit betekent voor jou.

Alles over het prijsplafond

Duurzaam gas vergelijken

Als je zoekt naar duurzamer gas dan aardgas, kom je verschillende varianten tegen. Biogas, groen gas, CO2-gecompenseerd gas, bosgecompenseerd gas. Wat is het verschil? En hoe groen is al dat gas?

 • CO2-gecompenseerd gas
  CO2-gecompenseerd (of bosgecompenseerd) gas is gewoon aardgas. Er worden alleen ergens in de wereld bomen geplant om de CO2-uitstoot van dit aardgas te compenseren. Maar het gas zelf is dus niet groen.
 • Biogas
  Biogas wordt gemaakt van uitsluitend natuurlijke grondstoffen. Denk aan mest, slib, groente- fruit- en tuinafval (gft). Tijdens een proces van vergisting zetten bacteriën dit afval om tot biogas. Biogas is het voorstadium van groen gas. Dit gas kan nog niet door onze gasleidingen. Biogas moet eerst worden bewerkt tot groen gas.
 • Groen gas
  Groen gas is een fossielvrij alternatief voor aardgas. Dit gas komt niet uit de grond zoals aardgas, maar moet worden gemaakt. Groen gas wordt gemaakt van biogas. Dit biogas wordt gezuiverd, gedroogd en bewerkt tot groen gas. Groen gas is CO2-neutraal in gebruik: je brengt geen éxtra CO2 in de atmosfeer. Op dit moment kun je nog maar bij een paar energieleveranciers voor 100% groen gas kiezen. Vattenfall is er daar één van. Bij ons kun je kiezen voor PuurGroen Gas. Dat is 100%, puur groen gas.
 • Groen gas aangevuld met aardgas
  Je bepaalt natuurlijk zelf hoe groot jouw groene stap is. Daarom zijn er ook mix-producten. Dat kan een mix van groen gas met aardgas zijn, of groen gas met CO2-gecompenseerd gas bijvoorbeeld. Bij Vattenfall kun je kiezen voor MixGroen Gas. Dit is een mix van 10% groen gas, aangevuld met aardgas. Alle kleine beetjes helpen tenslotte.

Lees meer over hoe je de verschillende soorten duurzaam gas goed vergelijkt.

Je gasverbruik vergelijken

We hebben handige hulpmiddelen voor je die inzicht geven in je gemiddelde gasverbruik. Daarvoor heb je een slimme gasmeter nodig die we dagelijks mogen uitlezen. Bekijk je werkelijke gasverbruik in Mijn Verbruik en op onze gratis Energie-app. En vergelijk die bijvoorbeeld met dezelfde maand vorig jaar. Zo zie je in een mooie grafiek of meer of minder gas hebt verbruikt. En je vergelijkt jouw verbruik van gas gemakkelijk met wat andere huishoudens verbruiken. 

Overal en altijd inzicht in je verbruik en kosten

Besparen begint met inzicht. Wij zorgen ervoor dat je overal en altijd inzicht hebt in je verbruik en kosten. Je ziet het via de Energie app en Mijn Verbruik.  Zo zie je meteen de resultaten van je besparingen.

Lees meer over Altijd inzicht

Besparen op je gasrekening

Gas heb je waarschijnlijk vooral voor het verwarmen van je huis. Je cv-ketel of geiser zorgt verder voor warm water in de keuken en een lekkere warme douche. En misschien ben je nog steeds fan van koken op gas. Wil je besparen op je gasrekening, dan kun je op al deze punten iets doen. Er zijn dus minimaal drie manieren om te besparen op gas.

 1. Stap over op elektrisch koken.
  Een goed moment kan zijn als je verhuist bijvoorbeeld. Of als je te horen krijgt dat je gasstel niet meer aan de veiligheidseisen voldoet. Wil je inderdaad overgaan op elektrisch, dan adviseren we koken op inductie.
 2. Bespaar op je kosten van verwarming.
  Plaats een slimme thermostaat om efficiënter te verwarmen gedurende de dag. Zo verwarm je je huis alleen op die tijden en plekken waar je het nodig hebt. Met radiatorfolie verlies je minder warmte door de muur. En radiatorventilatoren onder de radiotoren verspreiden de warmte sneller en beter door de kamer. Zo bespaar je, maar heb je toch je comfort in huis.
 3. Probeer korter te douchen.
  Weet jij hoe lang je per dag precies onder de douche staat? De gemiddelde Nederlander doucht volgens Milieu Centraal maar liefst 9 minuten. Elke minuut dat je korter doucht, bespaar je water en gas om dat te verwarmen. Een douchetimer is een handige zandloper die je helpt om je douchebeurt in te korten. Bij Exclusief kun je al voor 225 punten een douchecoach bestellen.

We hebben nog veel meer concrete bespaartips voor je. Kom je er niet uit, dan helpen we je graag met o.a. de Duurzaam Wonen Check.

 

Duurzaam Wonen Check

Ontdek wat je bij je thuis kunt doen om energie te besparen. Onze chatbot Nina geeft je een overzicht van de beste stappen voor je koop- of huurhuis. Zo zie je meteen hoe je duurzamer woont en bespaart op je energierekening.

Duurzaam Wonen Check

Leveranciers van gas vergelijken

Je kunt leveranciers van gas vergelijken op verschillende punten. Prijs is daar maar één van. Andere belangrijke punten zijn:

 • Welke soorten gas bieden de verschillende leveranciers aan?
  Voor verschillende soorten gas heb je geen andere installaties nodig. Het gas komt altijd op dezelfde manier uit de gaskraan, dus je blijft koken en verwarmen zoals je gewend bent.
 • Hoe en waar wordt je gas opgewekt?
  Kies je voor 'gewoon' aardgas, of toch liever geheel of gedeeltelijk groen gas? En kun je daar makkelijk tussen switchen?
 • Krijg je extra voordeel als je klant blijft?
  We hebben verschillende extra's voor je als je klant wordt en blijft bij ons.

´╗┐Naar ons overstappen als gasleverancier

Overstappen van gasleverancier doe je niet elke dag. Daar denk je goed over na. Ook al verandert er niets in je huis. Je kunt gewoon blijven koken en verwarmen zoals je gewend bent. We waarderen het als je klant bij ons wordt. Daarom kun je rekenen op onze 7 servicebeloftes. Wil je meer weten over waarom dat voordelig voor je is? Klik dan rustig verder op de onderstaande links over onze beloftes.

Stoppen met aardgas, zo zit het

Nederland moet van het aardgas af in 2050. Je hoort er steeds meer over. En er zijn vragen. Wanneer gaan we van het gas af? En hoe? We helpen je graag op weg.

Van het gas af: dit betekent het

Meer lezen rondom 'gas vergelijken'