Prijsplafond: dit betekent het voor jou
In 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Daardoor betaal je tot een bepaald verbruik maximaal het plafondtarief. Bekijk de video's en ontdek wat dit precies betekent voor jou.
Gas gebruik je voor je verwarming en om lekker warm te douchen. Maar weet je ook precies wat je betaalt voor gas? Bijvoorbeeld wat je tarief voor gas per kuub is? Vind hier meer over gastarieven.
Hoeveel je betaalt voor je gas, ligt voor een deel aan hoeveel je verbruikt. Daarnaast betaal je ook vaste leveringskosten. En je betaalt energiebelasting.
In 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Daardoor betaal je tot een bepaald verbruik maximaal het plafondtarief. Bekijk de video's en ontdek wat dit precies betekent voor jou.
De hoogte van je gastarieven ligt onder andere aan het soort contract dat je hebt: met vaste tarieven of variabele tarieven. In Mijn Vattenfall vind je je contract en het tarief dat je betaalt.
Heb je variabele gastarieven, dan veranderen ze meerdere keren per jaar. Of ze stijgen of dalen, ligt bijvoorbeeld aan de inkoopprijzen op de energiemarkt. Heb je een contract met variabele gastarieven, dan krijg je meerdere keren per jaar bericht over je nieuwe tarieven. In Mijn Vattenfall of de Energie-app vind je dit terug onder ‘Berichten’. In de PDF zie je de tarieven in het tarievenoverzicht op de tweede pagina.
Heb je een vast tarief, dan kom je niet voor verrassingen te staan. Je hebt geen last van grote prijsstijgingen, zolang je contract loopt. Maar ook bij prijsdalingen blijft je tarief hetzelfde. Vind je zekerheid belangrijk, dan adviseren we normaal gesproken om te kiezen voor een vast tarief.
Het is moeilijk te voorspellen of de gasprijs gaat dalen of stijgen. Na een paar jaar met een relatief stabiel gastarief, schoot de gasprijs eind 2021 opeens omhoog. En in 2022 steeg de prijs nog meer door de oorlog in Oekraïne en lagere beschikbaarheid van gas. Dit konden we niet zien aankomen. Het is kortom lastig te zeggen of (en wanneer) de tarieven stijgen en dalen.
We kopen onze energie in op de groothandelsmarkt. Door slim en gespreid in te kopen proberen we de prijzen voor onze klanten natuurlijk zo goed mogelijk te houden.
Goed om te weten: uiteindelijk gaan we allemaal van het gas af. De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kun je vanaf 2050 niet meer op aardgas koken of verwarmen.
Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.
Betaal je bij je huidige energieleverancier niet teveel? Op twee manieren kun je gastarieven vergelijken: