1. Home
  2. Gas
  3. Gastarieven

Tarieven voor gas op je energierekening

Gas gebruik je voor je verwarming en om lekker warm te douchen. Maar weet je ook precies wat je betaalt voor gas? Bijvoorbeeld wat je tarief voor gas per kuub is? Vind hier meer over gastarieven.

Je betaalt je gastarief én energiebelasting

Hoeveel je betaalt voor je gas, ligt voor een deel aan hoeveel je verbruikt. Maar je betaalt ook vaste kosten aan je energieleverancier. Dat zijn de zogenaamde vaste leveringskosten. Verder betaal je ook nog overheidsheffingen en belasting. Meer uitleg hierover vind je op onze pagina over de prijsopbouw van gas.

Prijsplafond: dit betekent het voor jou

In 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Daardoor betaal je tot een bepaald verbruik het plafondtarief. Bekijk de video's en ontdek wat dit precies betekent voor jou.

Alles over het prijsplafond

Zijn je tarieven voor gas in 2021 variabel of vast?

Volgens Milieu Centraal betaalde je in de eerste helft van 2021 gemiddeld 79 cent per kubieke meter gas. Op 1 juli 2021 ging dat bedrag alweer iets omhoog.

Variabele gastarieven

Gastarieven veranderen een aantal keer per jaar. De laatste jaren waren de variabele tarieven gas best laag. Had je een variabel contract, dan heb je daar als het goed is voordeel van gehad. Je krijgt dus ook een aantal keer per jaar bericht over de nieuwe tarieven. Ben je klant van ons en heb je de Energie-app of Mijn Vattenfall? Dan kun je die brief terugvinden onder Berichten met in de titel 'nieuwe tarieven'. Download de PDF en zie de tarieven op de tweede bladzijde.

Vaste tarieven voor je gas

Had of heb je een vast tarief, dan heb je de afgelopen jaren misschien iets meer betaald dan je gewend was. Voordeel is wel dat je met een vast tarief per kuub gas niet voor verrassingen komt te staan. Hoe de energietarieven ook veranderen. Je hebt dan geen last van grote prijsstijgingen, zolang je contract loopt. Vind je zekerheid belangrijk? Dan adviseren we normaal gesproken om te kiezen voor een vast tarief.

Dalen of stijgen de gastarieven?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) houdt de energietarieven nauwlettend in de gaten. De totale hoogte van de energierekening daalde in 2019 en 2020. De gastarieven per kuub stegen wel. Zie hieronder in de tabel de variabele gastarieven. Die zijn inclusief de overheidsheffingen per m3 gas. Tegelijk ging ook de vermindering energiebelasting omhoog. Daardoor kreeg je als huishouden een groter bedrag 'terug'.

Periode Variabel
gastarief
in euro/m3
Gemiddeld in 2018 0,6820
Gemiddeld in 2019 0,7686
Gemiddeld in 2020 0,7807
Januari 2021 0,7907

 

Het verdere verloop van de gasprijs is best lastig te voorspellen. De gastarieven kunnen verder omhoog gaan. Maar met hoeveel? Dat weet bijna niemand. Kies daarom altijd het tarieftype dat bij je past. Is er tijdelijk een flinke prijsstijging die waarschijnlijk niet zal aanhouden? Onze deskundigen adviseren dan om niets te doen en geen tarieven vast te zetten.

Goed om te weten: uiteindelijk gaan we allemaal van het gas af. De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kun je vanaf 2050 niet meer op aardgas koken of verwarmen. 

Gratis bespaaradvies op maat

Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.

Zo helpen we besparen

Vergelijk je tarieven voor gas met andere gasleveranciers

Betaal je bij je huidige energieleverancier niet teveel? Op deze twee manieren kun je gastarieven vergelijken. Hoe dat werkt, lees je op onze pagina over gasleveranciers vergelijken.

  1. Vraag online offertes op bij diverse leveranciers waar je vertrouwen in hebt.
  2. Vergelijk de gas tarieven gemakkelijk op een online prijsvergelijkingssite.

Meer lezen rondom tarieven gas