1. Thuis
  2. Gas
  3. Gastarieven

Tarieven voor gas op je energierekening

Gas gebruik je voor je verwarming en om lekker warm te douchen. Maar weet je ook precies wat je betaalt voor gas? Bijvoorbeeld wat je tarief voor gas per kuub is? Vind hier meer over gastarieven.

Je betaalt je gastarief én energiebelasting

Hoeveel je betaalt voor je gas, ligt voor een deel aan hoeveel je verbruikt. Daarnaast betaal je ook vaste leveringskosten. En je betaalt energiebelasting.

Meer over de prijsopbouw van gas

Zijn je tarieven voor gas in 2024 variabel of vast?

De hoogte van je gastarieven ligt onder andere aan het soort contract dat je hebt: met vaste tarieven of variabele tarieven. In Mijn Vattenfall vind je je contract en het tarief dat je betaalt.

Bekijk je contract in Mijn Vattenfall

Variabele gastarieven

Heb je variabele gastarieven, dan veranderen ze meerdere keren per jaar. Of ze stijgen of dalen, ligt bijvoorbeeld aan de inkoopprijzen op de energiemarkt. Heb je een contract met variabele gastarieven, dan krijg je meerdere keren per jaar bericht over je nieuwe tarieven. In Mijn Vattenfall of de Energie-app vind je dit terug onder ‘Berichten’. In de PDF zie je de tarieven in het tarievenoverzicht op de tweede pagina.

Vaste tarieven voor je gas

Heb je een vast tarief, dan kom je niet voor verrassingen te staan. Je hebt geen last van grote prijsstijgingen, zolang je contract loopt. Maar ook bij prijsdalingen blijft je tarief hetzelfde. Vind je zekerheid belangrijk, dan adviseren we normaal gesproken om te kiezen voor een vast tarief.

Gratis bespaaradvies op maat

Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.

Zo helpen we besparen

Dalen of stijgen de gastarieven?

Het is moeilijk te voorspellen of de gasprijs gaat dalen of stijgen. Na een paar jaar met een relatief stabiel gastarief, schoot de gasprijs eind 2021 opeens omhoog. En in 2022 steeg de prijs nog meer door oorlog en lagere beschikbaarheid van gas. Dit konden we niet zien aankomen. Het is kortom lastig te zeggen of (en wanneer) de tarieven stijgen en dalen.

We kopen onze energie in op de groothandelsmarkt. Door slim en gespreid in te kopen proberen we de prijzen voor onze klanten natuurlijk zo goed mogelijk te houden.

Goed om te weten: uiteindelijk gaan we allemaal van het gas af. De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kun je vanaf 2050 niet meer op aardgas koken of verwarmen.

Vergelijk je tarieven voor gas met andere gasleveranciers

Betaal je bij je huidige energieleverancier niet teveel? Op twee manieren kun je gastarieven vergelijken:

  • Vraag online offertes op bij diverse leveranciers waar je vertrouwen in hebt.
  • Vergelijk de gas tarieven gemakkelijk op een online prijsvergelijkingssite.

Meer over gasleveranciers vergelijken

Meer lezen rondom tarieven gas