1. Thuis
 2. Energie besparen
 3. Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat: slimmer verwarmen, minder betalen

Een goed geprogrammeerde slimme thermostaat kan je helpen om energie te besparen. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

Hoe werkt een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat is slim omdat hij leert wanneer hij je huis moet verwarmen. Hoe werkt dat dan? De slimme thermostaat is draadloos en via wifi met je thuisnetwerk verbonden. Hij verzamelt informatie, leert van je leefpatroon en denkt zo met je mee. Wanneer kom je thuis? Hoe laat ga je naar bed? De slimme thermostaat kiest het beste programma voor jouw situatie. En wijk je een keer af van je dagelijkse patroon? Dan regel je op afstand gemakkelijk de gewenste temperatuur.

Mogelijkheden van je slimme thermostaat

Slimme thermostaten hebben allerlei functies. Dit zijn er enkele:

 • Bedienen op afstand
 • Aanwezigheidsdetectie (met geofencing)
 • Temperatuur per kamer
 • Inzicht in verbruik
 • Zelflerend opwarmen
 • Modulerende functie

Een slimme thermostaat zorgt ervoor dat de verwarming van je huis wordt afgestemd op jouw gedrag. Daarmee bespaar je mogelijk energie als je nu nog niet bewust zuinig verwarmt (bron: Milieu Centraal). Het is wel belangrijk dat je hem goed programmeert.

Energiezuinig

Alléén verwarmen als je warmte nodig hebt

Goedkoper

Als je nu nog niet bewust zuinig verwarmt, verbruik je minder energie. Dat scheelt in de kosten

Slimmer

Bedienen met je smartphone

Wat is de beste slimme thermostaat?

Welke thermostaat is de beste en geschikt voor jou? We hebben drie tips voor je verzameld. Om ervoor te zorgen dat je de juiste slimme thermostaat kiest. Dan is het vergelijken van een slimme thermostaat ook een stuk gemakkelijker. 

Tip 1: Bedenk wat jij belangrijk vindt
Niet alle slimme thermostaten hebben dezelfde functies. Bedenk dus goed wat voor jou belangrijk is.

Tip 2: Check of de thermostaat goed werkt met jouw verwarmingssysteem
Heb je een thermostaat gekozen, check dan eerst of deze werkt met jouw cv-ketel en (vloer)verwarmingsinstallatie. Soms heb je extra apparatuur nodig om alles goed te laten werken.

Tip 3: Bij twijfel: vraag het een installateur

Kom je er niet uit? Laat hem dan installeren door een installateur.

Slimmer verwarmen met een slimme thermostaat

Al is je thermostaat nog zo slim, het apparaat kan niet starten zonder jouw invoer. Dat werkt zo: In het begin stel je de thermostaat elke dag zelf in. Hij leert dan bijvoorbeeld wanneer deze aan en uit moet en welke temperatuur je prettig vindt. Zo’n leerperiode van de slimme thermostaat duurt meestal een paar weken. Daarna regelt hij alles zelf.

Tips:

 • Hou tijdens de leerperiode alvast een energiezuinig patroon aan.

 • Zorg voor een lage temperatuur als je niet thuis bent. Een uur voordat je gaat slapen kan de thermostaat al omlaag.

 • De functionaliteiten per slimme thermostaat verschillen. Check deze dus altijd goed als je er een koopt.

Ook handig. Kom je een keertje eerder thuis? Dan kun je bij veel slimme thermostaten alvast op afstand via je slimme app de verwarming aanzetten. Een ander groot voordeel kan zijn dat je per kamer of zone kunt verwarmen. Hiervoor heb je wel radiatorknoppen met ingebouwde temperatuurmeter nodig.

Een slimme thermostaat in combinatie met je vloerverwarming

Ook voor je vloerverwarming is het gebruiken van een slimme thermostaat een uitkomst. Met de slimme zoneregeling stel je gemakkelijk de juiste temperatuur in per kamer. Bijvoorbeeld met de van Honeywell. Eenvoudig te bedienen op afstand via de app of via de display.

Slimme thermostaat en stadsverwarming

Iedere slimme oplossing heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. We hebben slimme thermostaten getest in combinatie met stadswarmte. De Honeywell Home T6 is geschikt voor stadswarmte als je nu ook al een wandthermostaat hebt. Gebruik je geen thermostaat? Dan kun je beter kiezen voor de tado radiatorknoppen. Meer lezen over stadswarmte.

Wifi-thermostaat, slimme thermostaat of smart thermostaat kopen

Online kom je allerlei termen tegen, van wifi-thermostaat tot slimme thermostaat tot smart thermostaat. Ze betekenen hetzelfde: een thermostaat met slimme mogelijkheden die je bedient met je smartphone.

 • Ben je al klant? Dan kun je voordelig een slimme thermostaat kopen via Exclusief. Als je cadeaupunten inlevert krijg je extra korting. 
Thermostaat in Exclusief

Meer informatie: