1. Home
 2. Gas
 3. Kosten van gas

Kosten van gas

De kosten voor gas zijn maandelijks terugkerende kosten. Je betaalt niet alleen voor het verbruik van gas maar er zijn nog meer kosten die in rekening worden gebracht. Welke kosten dat zijn, leggen we graag uit.

Berekenen van je gasverbruik

Hoeveel gas je verbruikt hangt af in wat voor type woning je woont en of je woning is geïsoleerd. Wat veel mensen niet weten is dat je gasverbruik niet veel hoger wordt wanneer je met meerdere mensen woont. Het aantal personen doet er minder toe en is juist van invloed op je elektriciteits- en waterverbruik.  Hoe berekenen wij dan je gasverbruik? Dit gaat als volgt:

Ben je al klant bij ons? Dan is je jaarverbruik bekend en wordt de maandelijkse nota hierop aangepast. Wil je klant bij ons worden? Dan kun je de vragenlijst invullen. Met je antwoorden schatten wij je verbruik in.  

Wat we nu weten over het prijsplafond in 2023

In 2023 komt er een prijsplafond voor energie. Dat betekent dat je tot een bepaald verbruik een maximumtarief betaalt. We vertellen je graag wat dit betekent voor jou.

Alles over het prijsplafond

Wat kost een kuub/m³ gas?

De prijs van gas bestaat uit vier onderdelen:

 1. De gasprijs per kuub/m³;
 2. Vaste leveringskosten;
 3. Netbeheerkosten;
 4. Overheidsheffingen en btw.

De gemiddelde prijs van een kuub/m³ gas bedraagt sinds 1 juli 2021 volgens het Nibud 86,76 eurocent per m³. 

Energieadvies: we helpen je met gas kiezen

Energieadvies: gas aanvragen

 • Vul je postcode in
 • Kies voor gas en eventueel stroom
 • Zie meteen wat je betaalt

Veelgestelde vragen over gas

Wat is (groen) gas en waar gebruiken we het voor?

Gas is een relatief goedkope energiebron om te koken en verwarmen. Het gasstel waar je op kookt, verbruikt uiteraard gas. Maar ook je cv-ketel verbruikt gas. Voor je verwarming, warm kraanwater en je douche. In oudere huizen of flats zonder centrale verwarming zie je soms nog wel eens een geiser in de keuken. Dan zorgt die voor warm water voor je douche en je keuken.

Traditioneel gebruiken we in Nederland nog steeds veel 'gewoon' aardgas. Met het verbranden van aardgas stoten we CO2 uit. De Rijksoverheid wil die uitstoot van CO2 verminderen. Daarom moeten vanaf 2050 alle huizen aardgasvrij worden. Tot die tijd willen we steeds meer gebruik gaan maken van groen gas. Dat is een fossielvrij alternatief voor aardgas. Gemaakt van uitsluitend natuurlijke grondstoffen. Denk aan mest, slib, groente- fruit- en tuinafval (gft). Maar ook aan voedselresten van restaurants en de voedselindustrie. Je cv-ketel of geiser hoef je niet te vervangen als je kiest voor groen gas. Alles blijft gewoon hetzelfde werken. Maar dan met veel minder CO2-uitstoot.

Hoe kan ik mijn gasverbruik vergelijken per maand, aantal personen en type huis?

Het gemiddelde gasverbruik per huishouden is 1.239 m3 per jaar, volgens Milieu Centraal. Hoe scoor je met je gasverbruik? Dat kun je op verschillende manieren vergelijken. In Mijn Vattenfall, in de Energie-app en op je maandelijkse Energierapport.

 1. Je eigen gasverbruik vergelijken met andere maanden.
  Je ziet in één opslag of je meer of minder verbruikt hebt. Klik op vergelijken en je ziet het verschil met dezelfde periode vorig jaar.
 2. Je gasverbruik vergelijken per type woning.
  We vergelijken je gasverbruik met verschillende typen huizen. Woon je in een flat, maar verbruik je bijvoorbeeld net zoveel als een gemiddelde hoekwoning? Dan adviseren we je onze bespaartips te lezen.
 3. Je gasverbruik vergelijken per persoon.
  Op onze pagina over stroom- en gasverbruik zie je hoeveel gas verschillende huishoudens gemiddeld gebruiken. Bekijk het gasverbruik bij 1 persoon, 2 personen en 4 personen.

Wat is duurder? Gas of stroom?

Gas lijkt duurder dan stroom. Voor gas betaal je in 2021 gemiddeld 79 cent per kuub. Voor stroom betaal gemiddeld 22 cent per kilowattuur. Om ze echt goed te kunnen vergelijken, moet je gas omrekenen naar kWh. Eén kuub gas staat voor 8 kWh energie. Dan kost gas 'maar' 79 cent en stroom acht keer 22 cent. De totale gaskosten voor een gezin zijn meestal wel hoger. Volgens Milieu Centraal verbruikt een gemiddeld gezin € 600 aan stroom en € 980 aan gas per jaar. Daar komen de vaste kosten aan je energiebedrijf en de netbeheerder nog bij.

Hoe lang gebruiken we nog gas in Nederland?

De komende 30 jaar stappen we in Nederland over naar duurzame energiebronnen om onze huizen van stroom en warmte te voorzien. Een enorme opgave. Maar er wordt hard gewerkt om deze overstap voor iedereen mogelijk te maken. Ook jij staat binnenkort voor keuzes waarmee je je energieverbruik en je huis kunt verduurzamen. Klik op onderstaande links voor meer info.

Wanneer van het gas af?

In 2050 moeten alle Nederlandse woningen duurzaam en CO2-neutraal zijn. Daar past geen aardgas bij. Een enorme operatie, want 89% van de Nederlandse woningen gebruikt aardgas om te verwarmen en te koken. Volgens het klimaatakkoord moeten snel meer woningen aardgasvrij worden. Elk jaar zo'n 30.000 tot 50.000 woningen. Lees wanneer gaan we van het gas af gaan.

Hoe kan ik besparen op gas?

Je kunt op verschillende manieren besparen op gas.

 1. Anders gaan koken. Als je gaat verhuizen of je gasstel aan vervanging toe is, kun je elektrisch gaan koken. Bij voorkeur op inductie.
 2. Efficiënter verwarmen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een slimme thermostaat, radiatorfolie en radiatorventilatoren.
 3. Korter douchen. Je cv-ketel hoeft dan minder gas te verbranden voor het verwarmen van je douchewater. En je bespaart op water.

We hebben nog veel meer concrete bespaartips voor je. Kom je er niet uit, dan helpen we je graag met o.a. de Duurzaam Wonen Check.

Meer over gas