1. Thuis
  2. Gas & elektra
  3. Gas & elektra berekenen

Gas en elektra berekenen. Zo doe je dat.

Gas elektra berekenen kan op verschillende manieren. Van zelf alle posten berekenen tot een offerte op maat aanvragen. We laten je graag zien hoe.

Gas en elektra berekenen door zelf een rekensom te maken

Je kunt helemaal zelf berekenen wat je aan gas en elektra betaalt. Dan maak je een tabelletje of een opsomming. Hetzij op papier of met een spreadsheet op je computer. Maak een lijstje van alle onderdelen die je ziet in de prijsopbouw van energie. En vul de bedragen in.

  1. Je verbruik van gas berekenen in m3 gas per jaar.
  2. Je verbruik van elektra berekenen in kWh stroom met normaal en- daltarief en met enkeltarief.
  3. Wat rekent je leverancier aan netbeheerkosten en andere vaste kosten?
  4. Hoeveel zijn de overheidsheffingen, zoals energiebelasting?
  5. Check of de prijzen inclusief of exclusief 21% btw zijn.
  6. Deel het totaalbedrag door twaalf voor je gemiddelde gas en elektra per maand.

Stel zelf je energie samen

Kies voor stroom en/ of gas, met een variabele óf vaste prijs. Nieuwe klanten krijgen groene stroom met ons product Groen uit Nederland, opgewekt uit duurzame energiebronnen in Nederland. 

Gas en elektra berekenen op vergelijkingssites of via offertes

Een makkelijkere aanpak bij gas en elektra berekenen van verschillende leveranciers is via vergelijkingssites zoals Pricewise of Independer. Of rechtstreeks een offerte aanvragen. Het voordeel daarvan is dat je op de website gelijk een bredere indruk krijgt. Zo kun je bij ons naast scherpe prijzen gebruik maken van onze zeven beloftes. Zoals voordeel als je bij ons blijft, een Seintje als je verbruik ineens afwijkt en meer.

Bekijk en vergelijk je verbruik in de App

Overal en altijd inzicht in je energieverbruik. Met een slimme meter zie je je energieverbruik en -kosten per uur, dag, maand en jaar. Vergelijk je maandverbruik met dezelfde maand vorig jaar.
En, heb je meer of juist minder verbruikt?     

De App is helemaal gratis en alleen voor onze klanten.  

Download de Energie-app

Je maandelijkse uitgave aan gas elektra berekenen

Met een slimme meter, en toestemming voor ons om je standen dagelijks uit te lezen, bieden we je maximaal inzicht. Dat is wel zo prettig. Onze Energie-app laat dan namelijk precies zien hoeveel gas en elektra je hebt verbruikt. Onder het tabje "Kosten" zie je precies hoeveel je daarvoor de afgelopen periode hebt betaald. Dat is inclusief alle posten.

Bovendien kun je ook nog eens vergelijken met voorgaande perioden. Zo kun je je verbruik van nu vergelijken met dezelfde periode vorig jaar. En je ziet ook of de vaste kosten zijn gestegen of gedaald in die periode. Kortom, je hebt op deze manier veel cijfers bij de hand. Dat geldt trouwens ook voor Mijn Vattenfall. Daar vind je dezelfde gegevens terug. En we zorgen voor inspiratie om energie te besparen. De goedkoopste energie is nog altijd energie die je niet gebruikt.

Mensen vragen ook

Hoe bereken je je gas en elektra verbruik?

Een handige methode is om je jaarrekeningen van de afgelopen 3 jaar te checken. Je ziet hoeveel kubieke meter gas en hoeveel kWh elektra je hebt verbruikt. Zet je die getallen naast elkaar, dan krijg je een goed beeld of je meer of minder bent gaan gebruiken. Tel de hoeveelheden van de drie jaar bij elkaar op en deel het totaal dan door drie. Dan heb je een gemiddeld verbruik van de afgelopen 3 jaar. Of kies ervoor om je verbruik van het afgelopen jaar als gemiddelde te zien. Deel je jaarverbruik door 12 voor een gemiddeld verbruik per maand.

Heb je ons toestemming gegeven voor het uitlezen van je slimme meter? Bekijk en vergelijk dan je verbruik van gas en stroom in onze Energie-app en Mijn Vattenfall.

Weet je je verbruik niet? Op de website van het Nibud kun je zien wat vergelijkbare huizen en huishoudens verbruiken.

Wat kost gas en elektra gemiddeld per maand?

Volgens het Nibud gebruikt een gemiddeld Nederlands huishouden per jaar 1.200 m³ aan gas. Aan stroom verbruikt een gemiddeld huishouden 2.800 kWh per jaar. Op de website van het Nibud lees je ook wat vergelijkbare huishoudens verbruiken aan stroom en gas. En wat hiervan de gemiddelde kosten zijn.

Nóg meer weten over de kosten van gas en elektra?

Wat kost 1 kuub gas?

In de huidige energiemarkt veranderen de prijzen van gas en elektra regelmatig. Ook ons aanbod kan dagelijks wisselen. Kijk hier om het huidige tarief van 1 kuub gas te bekijken.

Ben je al klant? Bekijk je contract met je tarieven én verbruik in Mijn Vattenfall of in onze Energie-app.

Wat kost 1 kWh stroom?

In de huidige energiemarkt veranderen de prijzen van gas en elektra regelmatig. Ook ons aanbod kan dagelijks wisselen. Kijk hier om het huidige tarief van 1 kilowattuur stroom te bekijken.

Lees meer over de kosten van gas en elektra.

Ben je al klant? Bekijk je contract met je tarieven én verbruik in Mijn Vattenfall of in onze Energie-app.

Meer lezen rond 'gas elektra berekenen'