1. Thuis
  2. Energie
  3. Energietarieven vergelijken

Energietarieven vergelijken

Prijzen voor je dagelijkse boodschappen vergelijken is een stuk makkelijker dan energietarieven vergelijken. In je energietarief zitten namelijk diverse kostenposten. En dan zijn er vaak ook nog aanbiedingen met kortingen of cadeaus. In dit artikel vertellen we waar je op kunt letten.

Hier kun je op letten bij het vergelijken van energietarieven

De energiemarkt is continu in beweging. De ene keer dalen de prijzen, de andere keer stijgen ze. Zo gingen de tarieven in 2022 behoorlijk omhoog. Je energietarieven vergelijken met andere aanbieders kan interessant zijn om te kijken of je nog goed zit. Meestal is het moment dat je contract afloopt een goed moment daarvoor. Als je klant bij ons bent, krijg je daar altijd op tijd bericht over. Wil je toch vergelijken let dan vooral hier op:

  1. De meest objectieve manier om prijzen te vergelijken is via het Modelcontract Energie. Dit product is bij elke aanbieder gelijk. Vul wel steeds hetzelfde verbruik in voor gas en stroom.
  2. Vergelijk bij andere soorten aanbiedingen altijd zowel de variabele kosten als de vaste kosten. Dus hoeveel je betaalt per kilowattuur voor je stroom en hoeveel per kuub gas. Maar ook de vaste energiekosten per maand. Zo kan de ene aanbieding goedkoper lijken, maar ben je met jouw verbruik juist beter uit met de andere aanbieding.
  3. Wil je het voordeel van korting of een cadeau vergelijken? Trek de waarde af van de totale energiekosten van de verschillende aanbiedingen.
  4. Via vergelijkingssites krijg je makkelijk een overzicht van aanbiedingen op dat moment. Alleen krijg je maar een selectie van aanbiedingen of leveranciers te zien.
  5. Misschien verbruik je relatief veel energie in het weekend en 's avonds na 23.00 uur. Check dan of een combinatie met daltarief gunstiger voor je is dan een enkeltarief voor de hele dag.

Stel zelf je energie samen

Kies voor stroom en/of gas, met een variabele óf vaste prijs. Nieuwe klanten krijgen groene stroom met ons product Groen uit Nederland, opgewekt uit duurzame energiebronnen in Nederland. 

Contracten met vaste energietarieven vergelijken met variabele tarieven

Bij contracten met een vast tarief, zet je de hoogte van je energietarieven vast voor een bepaalde periode. Bijvoorbeeld gedurende 1 jaar of 3 jaar. Dat is vooral prettig als je niet graag voor verrassingen komt te staan. Netbeheerkosten en belastingen kunnen wel stijgen.

Kies je voor een contract met variabele tarieven, dan kunnen wij de prijzen op elk moment aanpassen. Over een prijswijziging informeren wij je ten minste 30 dagen van tevoren. Als de energieprijzen stijgen, krijg je bij een 'variabel contract' ook een hogere energierekening. Gaan de prijzen weer dalen? Dan ga je bij de volgende prijsvaststelling minder betalen.

Direct bericht met advies bij afwijkend verbruik

Als we zien dat je verbruikskosten hoger zijn dan normaal, krijg je van ons een berichtje op je mobiel. Met de persoonlijke bespaartips kun je meteen actie ondernemen. Of maak gebruik van de Duurzaam Wonen Check of Energiescan. Je ontvangt bespaaradviezen die zijn afgestemd op je persoonlijke woonsituatie. 

Zo houd je grip

Vergelijk energietarieven per kWh maar let ook op de vaste kosten

Het beste kun je de energietarieven vergelijken per kWh via een offerte. Hou daarbij altijd hetzelfde verbruik aan. Noteer vooraf hoeveel verbruik je overal wilt opgeven om je totale kosten te laten berekenen. Anders is het appels met peren vergelijken. Check op je jaarrekening wat je vorig jaar hebt verbruikt en vul dat steeds in bij de vergelijkingstools. Of reken elke keer met het landelijke gemiddelde energieverbruik.

Met het vergelijken van alleen de energietarieven per kWh heb je eigenlijk nog niet het complete plaatje. De vaste kosten spelen ook een rol. Die kunnen ook verschillen per energieleverancier. De energieprijs bestaat verder ook uit netbeheerkosten en overheidsheffingen.

Vergelijk ook de energieleveranciers zelf

Voor veel mensen is prijs de belangrijkste reden om voor een leverancier te kiezen. Toch is het goed om ook naar de energieleveranciers zelf te kijken. Vind je betrouwbaarheid, goede service en duurzaamheid belangrijk? Neem ook dat mee in je overwegingen.

Al onze medewerkers zetten zich vastberaden in voor ons gezamenlijke doel om fossielvrij leven mogelijk te maken. Van steeds meer laadpalen voor elektrische auto's tot windparken op zee. Zo hebben we 7 servicebeloftes waaronder nu 100% groene stroom uit Nederland voor onze klanten thuis en in het mkb.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.

Doe je mee?

Veelgestelde vragen over energietarieven vergelijken

Wat is de beste site om energie te vergelijken?

Wil je weten wat de basis energietarieven zijn van de energieleveranciers van jouw keuze? Vraag daar dan offertes aan voor het Modelcontract Energie op basis van je jaarverbruik. Dan weet je zeker dat je geen appels met peren vergelijkt. Vind je het handiger om op één site een vergelijking te kunnen maken van aanbiedingen van de dag? Gebruik dan een van de vergelijkingssites.

Wie is de goedkoopste energieleverancier in 2024?

Wie de goedkoopste energieleverancier is in 2024 is lastig te zeggen. Vergelijk het verschil op dit moment via het Modelcontract Energie. En vul overal je eigen gemiddelde verbruik in. Dat getal vind je terug op je laatste jaarrekening.

We zijn vastberaden om ook met service het verschil te maken. We hebben daarom 7 servicebeloftes voor je. Zoals direct bericht bij afwijkend verbruik.

Wat is goedkoper in gebruik, stroom of gas?

Zo maar gas en stroom vergelijken is eigenlijk net als appels en peren vergelijken. Eén kWh stroom is namelijk niet hetzelfde is als één kuub gas. Relevanter is hoeveel energie je apparaten gebruiken per uur. Wil je bijvoorbeeld weten of koken op gas duurder is dan op stroom? Lees dan onze tips over koken op inductie.

Wat gaat de gasprijs doen in 2024?

De overheid wil dat Nederland in 2050 helemaal van het gas af is. Om het gebruik van gas nu al te ontmoedigen, gaat naar verwachting elk jaar de energiebelasting op gas omhoog. Daarnaast zijn de prijzen per m3 omhoog gegaan door ontwikkelingen op de Europese energiemarkt. 

Wat de gasprijs verder gaat doen in 2024 is niet zeker. Dat hangt van veel dingen af. We houden de energiemarkt uiteraard nauwlettend in de gaten. Lees regelmatig onze update over nieuwe tarieven. Daarnaast houden we onze klanten goed op de hoogte via e-mail of brieven, de Energie-app en Mijn Vattenfall.

Bekijk ook deze onderwerpen