1. Thuis
 2. Energie
 3. Energieprijzen vergelijken

Energieprijzen vergelijken

In Nederland hebben we een groot aanbod aan energieleveranciers. Waar let je dan op bij het vergelijken van de energieprijzen? En hoe zit het met het prijsplafond?

Energieprijzen vergelijken in 2023

Vanaf 1 januari 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Met het prijsplafond betaal je voor je energie niet meer dan het plafondtarief dat door de overheid is vastgesteld.

Met het prijsplafond betaal je in 2023 maximaal:

 • € 1,45 per m³ voor de eerste 1.200 m³ gas
 • € 0,40 per kWh voor de eerste 2.900 kWh stroom
 • € 47,38 per GJ voor de eerste 37 GJ warmte

De plafondtarieven zijn inclusief energiebelasting en btw. Het prijsplafond geldt tot een maximumverbruik: het verbruiksplafond. Verbruik je meer dan het verbruiksplafond? Dan betaal je hiervoor het tarief van je energiecontract. Dit tarief verschilt per leverancier en is handig om te weten voor je prijsvergelijking.

Energieprijzen vergelijken, zo doe je dat

Gebruik deze zeven handige tips als je energieprijzen wilt vergelijken.

 1. Gebruik je eigen energieverbruik in plaats van een schatting.

 2. Voor elke energieleverancier geldt het prijsplafond. Het is goed om te weten wat je verbruik is. Is je verbruik hoger dan het prijsplafond, vergelijk dan de tarieven die de leverancier aanbiedt boven het prijsplafond.

 3. Kijk goed wat er wel en niet in de prijs zit.

 4. Kijk of de energieprijs vast of variabel is.

 5. Let op de looptijd van het contract.

 6. Bekijk ook je huidige contract en zoek uit of je een overstapboete krijgt.

 7. Lees ook de kleine lettertjes.

We adviseren je graag

We begrijpen dat je wilt weten waar je aan toe bent met je contract.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen met het laatste nieuws.

Gasprijzen vergelijken

Naast de energieprijzen vergelijken wil je vast ook weten hoe je alleen de gasprijzen moet vergelijken. Daarom is het goed om te weten hoe de gasprijs is opgebouwd. De prijs van gas bestaat uit vier onderdelen. Dat zijn de gasprijs per kubieke meter, vaste leveringskosten, netbeheerkosten, overheidsheffingen en btw.

Je betaalt per kubieke meter, ook wel mgenoemd. Dat zijn je variabele leveringskosten. Als je binnen het verbruiksplafond van 1.200 m³ gas blijft, dan betaal je maximaal het plafondtarief van € 1,45 per m³. Ongeacht bij welke energieleverancier je zit. Verbruik je meer dan het prijsplafond, dan betaal je hiervoor het tarief van je energiecontract. Dit tarief verschilt per energieleverancier.

Verder betaal je vaste leveringskosten, ongeacht hoeveel gas je gebruikt. Deze kosten verschillen per leverancier. De netbeheerder rekent netbeheerkosten voor de aanleg en het onderhoud van de gasleidingen naar je meterkast. Ook de huur van je meter in je meterkast zit in die prijs. De netbeheerkosten staan op je energierekening en betalen we daarna door aan de netbeheerder. Tot slot bepaalt de overheid de energiebelasting en btw. Ook deze kosten staan op je energierekening. We betalen die kosten door aan de overheid.

Stel zelf je energie samen

Kies voor stroom en/of gas, met een variabele óf vaste prijs. Nieuwe klanten krijgen groene stroom met ons product Groen uit Nederland, opgewekt uit duurzame energiebronnen in Nederland. 

Stroomprijzen vergelijken

Nu je weet hoe je de gasprijzen kunt vergelijken, wil je zeker ook weten hoe je de stroomprijzen kunt vergelijken. Ook de stroomprijs is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Dat zijn de vaste en variabele leveringskosten voor stroom, netbeheerkosten en belastingen.

Voor stroom betaal je per kilowattuur, ook wel kWh genoemd. Dit zijn je variabele leveringskosten. Ook voor stroom geldt er een verbruiksplafond van 2.900 kWh stroom. Als je onder deze grens blijft, dan betaal je maximaal het plafondtarief van € 0,40 per kWh.

Er zijn ook andere punten waar je op kunt letten tijdens je vergelijking: 

Let ook op deze punten:

De stroomprijs per kWh

Wat zit er allemaal in de stroomprijs? Hoe verschillen de prijzen tussen verschillende aanbieders? Wat is het prijsverschil tussen gewone stroom en groene stroom?

Contractduur: variabel of vast

Met een variabel contract kunnen wij de prijzen meerdere keren per jaar aanpassen. Over een prijswijziging informeren wij je ten minste 30 dagen van tevoren. Met 1 of 3 jaar vast, heb je een vaste prijs per kWh gedurende je hele contract periode. Netbeheerkosten en belastingen kunnen wel stijgen.

Tariefsoort: enkeltarief of combinatietarieven

Wil je de hele dag door dezelfde prijs voor je stroom betalen? Bekijk dan het enkeltarief. Of wil je graag bewust kosten besparen met een daltarief in combinatie met een hoger normaaltarief? Dat is interessant als je meer dan 51% van je stroom in daluren verbruikt. Dus in de latere avonduren en in het weekend.

Voorwaarden

Zijn er speciale voorwaarden verbonden aan de verschillende stroomcontracten? Lees overal de kleine lettertjes.

Voorschot

Wat moet je meteen betalen? En kun je later zelf gemakkelijk je termijnbedrag bijstellen?

Gas- en stroomprijzen vergelijken

Je weet inmiddels hoe je de gas- en stroomprijzen moet vergelijken. De laatste tijd horen we vaak in de media dat de stroomprijzen gekoppeld zijn aan de gasprijzen. Je vraagt je vast af hoe dat komt. De opwek van stroom komt deels uit duurzame bronnen. Het ander deel wordt aangevuld door gascentrales. Doordat de gasprijs nu zo hoog ligt, is de opwek van stroom ook duurder. Vandaar dat de gasprijs ook invloed heeft op de stroomprijs.

Prijsplafond: dit betekent het voor jou

In 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Daardoor betaal je tot een bepaald verbruik maximaal het plafondtarief. Bekijk de video's en ontdek wat dit precies betekent voor jou.

Alles over het prijsplafond

Veelgestelde vragen

Wie is de goedkoopste energieleverancier in 2023?

Dat is lastig te zeggen. Vergelijk het verschil op dit moment via het Modelcontract Energie van ons en een andere leverancier. Dat product is bij elke aanbieder gelijk. Vul overal wel steeds hetzelfde verbruik in voor gas en stroom.

Kijk naast de prijs ook naar de extra's die een energieleverancier je aanbiedt.  Zoals bij Vattenfall, onze goede service waar je op kunt rekenen. Als je klant bij ons bent, profiteer je bijvoorbeeld altijd van onze zeven servicebeloftes.

Wie heeft de laagste gasprijs?

De beste manier om daar achter te komen is via het Modelcontract Energie. Dat is een contract voor energie dat bij alle energieleveranciers gelijk is. Stroom en gas met variabele tarieven voor onbepaalde tijd. Het Modelcontract is in het leven geroepen door de Autoriteit Consument en Markt, de ACM. Zodat je als consument goed kunt vergelijken.

Wat zijn grote en kleine energiebedrijven?

In Nederland hebben we een groot aanbod aan energieleveranciers. Sommige van deze energieleveranciers zijn ook producent, zoals Vattenfall. Naast Vattenfall zijn ook Eneco en Essent grote energiebedrijven. Het afgelopen jaar zijn er een aantal kleine energiebedrijven omgevallen door de huidige energiemarkt. Denk maar aan Welkom Energie, Enstroga en Fenor.

Wat doen de gasprijzen in 2023?

Blijf via onze nieuwspagina op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. We beginnen bij onszelf, helpen je op weg en werken samen met industrie en overheden.

Doe je mee?

Meer over energie