1. Thuis
 2. Energie
 3. Energieprijzen vergelijken

Energieprijzen vergelijken

In Nederland hebben we een groot aanbod aan energieleveranciers. Waar let je dan op bij het vergelijken van de energieprijzen?

Energieprijzen vergelijken in 2024

De gemiddelde prijs die je in 2024 voor je energie betaalt is niet zomaar te bepalen. Het hangt af van het energiebedrijf en het soort contract dat je hebt afgesloten. Ook het moment waarop je nieuwe contract is ingegaan is belangrijk. Wat wel zeker is:

 • Het prijsplafond stopt;
 • De btw op stroom en gas blijft 21%;
 • De energiebelasting op gas stijgt van ± € 0,59 cent naar ± € 0,71 per m³. De energiebelasting op stroom daalt van ± € 0,15 naar ± € 0,13 per kwh. Dit is inclusief 21% btw. 
 • Je krijgt een vast bedrag van € 631 aan energiebelasting terug. Deze korting wordt verrekend met je energierekening.

Meer informatie over de wijzigingen in 2024 vind je op onze nieuwspagina.

Wat zijn de actuele energietarieven van Vattenfall?
Onze tarieven kunnen dagelijks veranderen. Ben je nog geen klant? Kijk dan hier voor de tarieven van vandaag. Ben je al klant? Kijk dan in Mijn Vattenfall wat jouw actuele tarieven zijn.

Energieprijzen vergelijken, zo doe je dat

Gebruik deze zes handige tips als je energieprijzen wilt vergelijken.

 1. Gebruik je eigen energieverbruik in plaats van een schatting.

 2. Kijk goed wat er wel en niet in de prijs zit.

 3. Kijk of de energieprijs vast of variabel is.

 4. Let op de looptijd van het contract.

 5. Bekijk ook je huidige contract en zoek uit of je een overstapboete krijgt.

 6. Lees ook de kleine lettertjes.

We adviseren je graag

We begrijpen dat je wilt weten waar je aan toe bent met je contract.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen met het laatste nieuws.

Gasprijzen vergelijken

Naast de energieprijzen vergelijken wil je vast ook weten hoe je alleen de gasprijzen moet vergelijken. Daarom is het goed om te weten hoe de gasprijs is opgebouwd. De prijs van gas bestaat uit vier onderdelen. Dat zijn de gasprijs per kubieke meter, vaste leveringskosten, netbeheerkosten, overheidsheffingen en btw over de vier onderdelen.

Je betaalt per kubieke meter, ook wel mgenoemd. Dat zijn je variabele leveringskosten. Dit tarief verschilt per energieleverancier.

Verder betaal je vaste leveringskosten, ongeacht hoeveel gas je gebruikt. Deze kosten verschillen per leverancier. De netbeheerder rekent netbeheerkosten voor de aanleg en het onderhoud van de gasleidingen naar je meterkast. Ook de huur van je meter in je meterkast zit in die prijs. De netbeheerkosten staan op je energierekening en betalen we daarna door aan de netbeheerder.

Tot slot bepaalt de overheid de energiebelasting en btw. Ook deze kosten staan op je energierekening. We betalen die kosten door aan de overheid.

Stel zelf je energie samen

Kies voor stroom en/ of gas, met een variabele óf vaste prijs. Nieuwe klanten krijgen groene stroom met ons product Groen uit Nederland, opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen in Nederland, zoals wind en zon. Bekijk hier het stroometiket om te zien welke bronnen gebruikt worden voor onze stroom.

Stroomprijzen vergelijken

Nu je weet hoe je de gasprijzen kunt vergelijken, wil je zeker ook weten hoe je de stroomprijzen kunt vergelijken. Ook de stroomprijs is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Dat zijn de vaste en variabele leveringskosten voor stroom, netbeheerkosten en belastingen.

Voor stroom betaal je per kilowattuur, ook wel kWh genoemd. Dit zijn je variabele leveringskosten. Er zijn ook andere punten waar je op kunt letten tijdens je vergelijking: 

Let ook op deze punten:

De stroomprijs per kWh

Wat zit er allemaal in de stroomprijs? Hoe verschillen de prijzen tussen verschillende aanbieders? Wat is het prijsverschil tussen gewone stroom en groene stroom, en hoe zit het met de terugleverkosten als je teruglevert aan het stroomnet?

Contractduur: variabel of vast

Met een variabel contract kunnen wij de prijzen meerdere keren per jaar aanpassen. Over een prijswijziging informeren wij je ten minste 30 dagen van tevoren. Met 1 of 3 jaar vast, heb je een vaste prijs per kWh gedurende je hele contract periode. Netbeheerkosten en belastingen kunnen wel stijgen.

Voorwaarden

Zijn er speciale voorwaarden verbonden aan de verschillende stroomcontracten? Lees overal de kleine lettertjes.

Voorschot

Wat moet je meteen betalen? En kun je later zelf gemakkelijk je termijnbedrag bijstellen?

Gas- en stroomprijzen vergelijken

Je weet inmiddels hoe je de gas- en stroomprijzen moet vergelijken. De laatste tijd horen we vaak in de media dat de stroomprijzen gekoppeld zijn aan de gasprijzen. Je vraagt je vast af hoe dat komt. De opwek van stroom komt deels uit duurzame bronnen. Het ander deel wordt aangevuld door gascentrales. Doordat de gasprijs nu zo hoog ligt, is de opwek van stroom ook duurder. Vandaar dat de gasprijs ook invloed heeft op de stroomprijs.

Gaan de prijzen stijgen of dalen?

Dat is natuurlijk dé vraag die ons allemaal bezighoudt. De prijsontwikkeling hangt af van veel factoren, zoals de gasvoorraden, weersvoorspellingen en politieke beslissingen. Worden de energieprijzen ooit weer normaal?

Veelgestelde vragen

Wie is de goedkoopste energieleverancier in 2024?

Dat is lastig te zeggen. Vergelijk het verschil op dit moment via het Modelcontract Energie van ons en een andere leverancier. Dat product is bij elke aanbieder gelijk. Vul overal wel steeds hetzelfde verbruik in voor gas en stroom.

Kijk naast de prijs ook naar de extra's die een energieleverancier je aanbiedt.  Zoals bij Vattenfall, onze goede service waar je op kunt rekenen. Als je klant bij ons bent, profiteer je bijvoorbeeld altijd van onze zeven servicebeloftes.

Wie heeft de laagste gasprijs?

De beste manier om daar achter te komen is via het Modelcontract Energie. Dat is een contract voor energie dat bij alle energieleveranciers gelijk is. Stroom en gas met variabele tarieven voor onbepaalde tijd. Het Modelcontract is in het leven geroepen door de Autoriteit Consument en Markt, de ACM. Zodat je als consument goed kunt vergelijken.

Wat zijn grote en kleine energiebedrijven?

In Nederland hebben we een groot aanbod aan energieleveranciers. Sommige van deze energieleveranciers zijn ook producent, zoals Vattenfall. Naast Vattenfall zijn ook Eneco en Essent grote energiebedrijven. Het afgelopen jaar zijn er een aantal kleine energiebedrijven omgevallen door de huidige energiemarkt. Denk maar aan Welkom Energie, Enstroga en Fenor.

Wat doen de gasprijzen in 2024?

Blijf via onze nieuwspagina op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Onze klimaatambitie

We zetten ons in voor een toekomst waarin we voor onze energie minder afhankelijk zijn van het gebruik van fossiele brandstoffen. Ontdek wat ons plan is om onze afhankelijkheid van deze brandstoffen zoveel mogelijk af te bouwen.

Ontdek onze klimaatambitie

Meer over energie