Prijsplafond: dit betekent het voor jou
In 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Daardoor betaal je tot een bepaald verbruik het plafondtarief. Bekijk de video's en ontdek wat dit precies betekent voor jou.
In Nederland hebben we een groot aanbod aan energieleveranciers. Waar let je dan op bij het vergelijken van de energieprijzen? En hoe zit het met het prijsplafond?
Vanaf 1 januari 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Met het prijsplafond betaal je voor je energie niet meer dan het plafondtarief dat door de overheid is vastgesteld.
Met het prijsplafond betaal je in 2023:
De plafondtarieven zijn inclusief energiebelasting en btw. Het prijsplafond geldt tot een maximumverbruik: het verbruiksplafond. Val je onder het verbruiksplafond? Dan maakt het niet uit bij welke energieleverancier je zit, je betaalt dan overal hetzelfde tarief zoals hierboven genoemd. Verbruik je meer dan het verbruiksplafond? Dan betaal je hiervoor het tarief van je energiecontract. Dit tarief verschilt per leverancier en is handig om te weten voor je prijsvergelijking.
Gebruik deze zeven handige tips als je energieprijzen wilt vergelijken.
Gebruik je eigen energiegebruik in plaats van een schatting.
Blijf je met je verbruik onder het verbruiksplafond? Dan betaal je bij elke energieleverancier hetzelfde prijsplafond tarief. Heb je een hoger verbruik, vergelijk dan de tarieven die de leverancier aanbiedt boven het prijsplafond.
Kijk goed wat er wel en niet in de prijs zit.
Kijk of de energieprijs vast of variabel is.
Let op de looptijd van het contract.
Bekijk ook je huidige contract en zoek uit of je een overstapboete krijgt.
Lees ook de kleine lettertjes.
Naast de energieprijzen vergelijken wil je vast ook weten hoe je alleen de gasprijzen moet vergelijken. Daarom is het goed om te weten hoe de gasprijs is opgebouwd. De prijs van gas bestaat uit vier onderdelen. Dat zijn de gasprijs per kubieke meter, vaste leveringskosten, netbeheerkosten, overheidsheffingen en btw.
Je betaalt per kubieke meter, ook wel m3 genoemd. Dat zijn je variabele leveringskosten. Als je binnen het verbruiksplafond van 1.200 m³ gas blijft, dan betaal je het plafondtarief van € 1,45 per m³. Ongeacht bij welke energieleverancier je zit. Verbruik je meer dan het prijsplafond, dan betaal je hiervoor het tarief van je energiecontract. Dit tarief verschilt per energieleverancier.
Verder betaal je vaste leveringskosten, ongeacht hoeveel gas je gebruikt. Deze kosten verschillen per leverancier. De netbeheerder rekent netbeheerkosten voor de aanleg en het onderhoud van de gasleidingen naar je meterkast. Ook de huur van je meter in je meterkast zit in die prijs. De netbeheerkosten staan op je energierekening en betalen we daarna door aan de netbeheerder. Tot slot bepaalt de overheid de energiebelasting en btw. Ook deze kosten staan op je energierekening. We betalen die kosten door aan de overheid.
In 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Daardoor betaal je tot een bepaald verbruik het plafondtarief. Bekijk de video's en ontdek wat dit precies betekent voor jou.
Nu je weet hoe je de gasprijzen moet vergelijken, wil je zeker ook weten hoe je de stroomprijzen kunt vergelijken. Ook de stroomprijs is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Dat zijn de vaste en variabele leveringskosten voor stroom, netbeheerkosten en belastingen.
Voor stroom betaal je per kilowattuur, ook wel kwH genoemd. Dit zijn je variabele leveringskosten. Ook voor stroom geldt er een verbruiksplafond van 2.900 kWh stroom. Als je onder deze grens blijft, dan betaal je een plafondtarief van € 0,40 per kWh.
Er zijn ook andere punten waar je op moet letten tijdens je vergelijking.
Wat zit er allemaal in de stroomprijs? Hoe verschillen de prijzen tussen verschillende aanbieders? Wat is het prijsverschil tussen gewone stroom en groene stroom?
Met een variabel contract kunnen je variabele leveringskosten een aantal keer per jaar veranderen. Met 1 of 3 jaar vast, heb je een vaste prijs per kWh gedurende je hele contract periode. Netbeheerkosten en belastingen kunnen wel stijgen.
Wil je de hele dag door dezelfde prijs voor je stroom betalen? Bekijk dan het enkeltarief. Of wil je graag bewust kosten besparen met een daltarief in combinatie met een hoger normaaltarief? Dat is interessant als je meer dan 45% van je stroom in daluren verbruikt. Dus in de latere avonduren en in het weekend.
Zijn er speciale voorwaarden verbonden aan de verschillende stroomcontracten? Lees overal de kleine lettertjes.
Wat moet je meteen betalen? En kun je later zelf gemakkelijk je termijnbedrag bijstellen?
Je weet inmiddels hoe je de gas- en stroomprijzen moet vergelijken. De laatste tijd horen we vaak in de media dat de stroomprijzen gekoppeld zijn aan de gasprijzen. Je vraagt je vast af hoe dat komt. De opwek van stroom komt deels uit duurzame bronnen. Het ander deel wordt aangevuld door gascentrales. Doordat de gasprijs nu zo hoog ligt, is de opwek van stroom ook duurder. Vandaar dat de gasprijs ook invloed heeft op de stroomprijs.
Dat is lastig te zeggen. Vergelijk het verschil op dit moment via het Modelcontract Energie van ons en een andere leverancier. Dat product is bij elke aanbieder exact gelijk. Vul overal wel steeds hetzelfde verbruik in voor gas en stroom.
We kunnen je niet beloven dat wij voor elk huishouden de goedkoopste energieleverancier zijn. Maar wel dat je bij ons een goede prijs betaalt voor je energie. Met goede service, waar je op kunt rekenen. Als je klant bij ons bent, profiteer je bijvoorbeeld altijd van onze zeven servicebeloftes.
De beste manier om daar achter te komen is via het Modelcontract Energie. Dat is een contract voor energie dat bij alle energieleveranciers gelijk is. Stroom en gas met variabele tarieven voor onbepaalde tijd. Het Modelcontract is in het leven geroepen door de Autoriteit Consument en Markt, de ACM. Zodat je als consument goed kunt vergelijken. Bereken nu je energie via ons Modelcontract Energie.
In Nederland hebben we een groot aanbod aan energieleveranciers. Sommige van deze energieleveranciers zijn ook producent, zoals Vattenfall. Naast Vattenfall zijn ook Eneco en Essent grote energiebedrijven. Het afgelopen jaar zijn er een aantal kleine energiebedrijven omgevallen door de huidige energiemarkt. Denk maar aan Welkom Energie, Enstroga en Fenor.
De inkoopprijzen in de energiemarkt zijn gestegen tot een uitzonderlijk hoog niveau. Dit heeft waarschijnlijk ook impact op jou, en dat roept misschien vragen op. Op deze pagina geven we je graag meer informatie.
Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. We beginnen bij onszelf, helpen je op weg en werken samen met industrie en overheden.