Energieprijzen vergelijken

In Nederland hebben we een groot aanbod aan energieleveranciers. Waar let je dan op bij het vergelijken van de energieprijzen?

Energieprijzen vergelijken, zo doe je dat

We hebben een aantal handige tips voor je op een rij gezet om de energieprijzen te vergelijken, maar ook waar je op moet letten bij het vergelijken van je energiecontract.

  1. Gebruik je eigen energiegebruik in plaats van een schatting

  2. Kijk goed wat er wel en niet in de prijs zit

  3. Kijk of de energieprijs vast of variabel is

  4. Let op de looptijd van het contract

  5. Bekijk ook je huidige contract en zoek uit of je een overstapboete krijgt

  6. Kijk goed naar de waarde van het eventuele cadeau of de welkomstkorting die je krijgt

  7. Lees ook de kleine lettertjes

Energieprijzen vergelijken in 2022

Afgelopen jaar zijn de energieprijzen sterk gestegen. De oorlog brengt onzekerheid in de energiemarkt. We weten niet hoe de situatie zich verder ontwikkelt en wat de gevolgen voor de energiemarkt zullen zijn. We verwachten in elk geval dat de situatie de komende tijd zorgt voor grote prijsschommelingen in de energiemarkt.

Dit heeft ook impact op de prijzen voor de consumenten en bedrijven. Wij kopen onze energie namelijk in op de groothandelsmarkt. Door slim en gespreid in te kopen proberen wij de prijzen voor onze klanten natuurlijk zo goed mogelijk te houden.

Via deze pagina houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt.

We adviseren je graag

We begrijpen dat je wilt weten waar je aan toe bent met je contract.

Wil je weten wat je het beste kan doen? Lees dan ons contractadvies.

Gasprijzen vergelijken

Naast de energieprijzen vergelijken wil je vast ook weten hoe je alleen de gasprijzen moet vergelijken. Daarom is het goed om te weten hoe de gasprijs is opgebouwd. De prijs van gas bestaat uit vier onderdelen. Dat zijn de gasprijs per kubieke meter, vaste leveringskosten, netbeheerkosten, overheidsheffingen en btw.

Je betaalt per kubieke meter, ook wel: mgenoemd. Dat zijn je variabele leveringskosten. Verbruik je meer, dan betaal je ook meer. Verder betaal je vaste leveringskosten, ongeacht hoeveel gas je gebruikt. Die kosten verschillen per leverancier. De netbeheerder rekent netbeheerkosten voor de aanleg en het onderhoud van de gasleidingen naar je meterkast. Ook de huur van je meter in je meterkast zit in die prijs. De netbeheerkosten staan op je energierekening en betalen we daarna door aan de netbeheerder. Tot slot bepaalt de overheid de overheidsheffingen en btw. Ook deze kosten staan op je energierekening. We betalen die kosten door aan de overheid.

Stroomprijzen vergelijken

Nu je weet hoe je de gasprijzen moet vergelijken, wil je zeker ook weten hoe je de stroomprijzen kunt vergelijken. Ook de stroomprijs is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Dat zijn de vaste en variabele leveringskosten voor stroom, netbeheerkosten en belastingen. Daarnaast zijn er ook andere punten waar je op moet letten tijdens je vergelijking. 

Let ook op deze punten:

De stroomprijs per kWh

Wat zit er allemaal in de stroomprijs? Hoe verschillen de prijzen tussen verschillende aanbieders? Wat is het prijsverschil tussen gewone stroom en groene stroom?

Contractduur: variabel of vast

Met een variabel contract kunnen je variabele leveringskosten een aantal keer per jaar veranderen. Met 1 of 3 jaar vast, heb je een vaste prijs per kWh gedurende je hele contract periode. Netbeheerkosten en belastingen kunnen wel stijgen.

Tariefsoort: enkeltarief of combinatietarieven

Wil je de hele dag door dezelfde prijs voor je stroom betalen? Bekijk dan het enkeltarief. Of wil je graag bewust kosten besparen met een daltarief in combinatie met een hoger normaaltarief? Dat is interessant als je meer dan 45% van je stroom in daluren verbruikt. Dus in de latere avonduren en in het weekend.

Voorwaarden

Zijn er speciale voorwaarden verbonden aan de verschillende stroomcontracten? Lees overal de kleine lettertjes.

Voorschot

Wat moet je meteen betalen? En kun je later zelf gemakkelijk je termijnbedrag bijstellen?

Gas- en stroomprijzen vergelijken

Je weet inmiddels hoe je de gas- en stroomprijzen moet vergelijken. De laatste tijd horen we vaak in de media dat de stroomprijzen gekoppeld zijn aan de gasprijzen. Je vraagt je vast af hoe dat komt. De opwek van stroom komt deels uit duurzame bronnen. Het ander deel wordt aangevuld door gascentrales. Doordat de gasprijs nu zo hoog ligt, is de opwek van stroom ook duurder. Vandaar dat de gasprijs ook invloed heeft op de stroomprijs.

Veelgestelde vragen

Wat is de goedkoopste energieleverancier 2022?

Dat is lastig te zeggen. Vergelijk het verschil op dit moment via het Modelcontract Energie van ons en een andere leverancier. Dat product is bij elke aanbieder exact gelijk. Vul overal wel steeds hetzelfde verbruik in voor gas en stroom.
We kunnen je niet beloven dat wij voor elk huishouden de goedkoopste energieleverancier zijn. Maar wel dat je bij ons een goede prijs betaalt voor je energie. Met goede service, waar je op kunt rekenen. Als je klant bij ons bent, profiteer je bijvoorbeeld altijd van onze zeven servicebeloftes.

Wat is goedkoper Eneco of Essent of Vattenfall?

We adviseren je om bij je keuze verder te kijken dan alleen de prijs. Kijk wat je naast de goedkoopste energie nog meer bij je contract krijgt. Als je klant bij ons bent, profiteer je bijvoorbeeld altijd van onze zeven servicebeloftes, zoals:

  • Je houdt grip op je kosten via onze Energie-app en Mijn Vattenfall.
  • Je krijgt een Seintje van ons als je verbruik ineens erg afwijkt van je gemiddelde.
  • Als je je aanmeldt voor Exclusief spaar je elke maand punten voor cadeaus of een goed doel.
Wie heeft de laagste gasprijs?

De beste manier om daar achter te komen is via het Modelcontract Energie. Dat is een contract voor energie dat bij alle energieleveranciers gelijk is. Stroom en gas met variabele tarieven voor onbepaalde tijd. Het Modelcontract is in het leven geroepen door de Autoriteit Consument en Markt, de ACM. Zodat je als consument goed kunt vergelijken. Bereken nu je energie via ons Modelcontract Energie.

Wat is het verschil tussen Eneco, Essent en Vattenfall?

Er zijn drie grote energieleveranciers in Nederland. Dat zijn wij van Vattenfall (voor oktober 2019 beter bekend als Nuon), Essent en Eneco. Elke grote energieleverancier heeft zo zijn eigen aandachtspunten als het gaat om prijs, duurzaamheid, extra producten en service. We hebben een aantal verschillen met Essent en met Eneco voor je op een rijtje gezet.

Wat zijn grote en kleine energiebedrijven?

In Nederland hebben we een groot aanbod aan energieleveranciers. Sommige van deze energieleveranciers zijn ook producent, zoals Vattenfall. Naast Vattenfall zijn ook Eneco en Essent grote energiebedrijven. Het afgelopen jaar zijn er een aantal kleine energiebedrijven omgevallen door de huidige energiemarkt. Denk maar aan Welkom Energie, Enstroga en Fenor.

Wat doen de gasprijzen in 2022?

De inkoopprijzen in de energiemarkt zijn gestegen tot een uitzonderlijk hoog niveau. Dit heeft waarschijnlijk ook impact op jou, en dat roept misschien vragen op. Op deze pagina geven we je graag meer informatie. 

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. We beginnen bij onszelf, helpen je op weg en werken samen met industrie en overheden.

Doe je mee?

Meer over energie