Tips voor je afzuigkap

Om je energiekosten in je keuken zo laag mogelijk te houden, is het handig om meer te weten over het energiegebruik van je keukenapparatuur. Op deze pagina lees je hoe het precies zit met je afzuigkap.

Tips voor de afzuigkap

1. De zuinigste: A+

Elke afzuigkap voert etensluchten af. Toch zijn er veel verschillende afzuigkappen. Deels is dat omdat de ruimte die er is voor een afzuigkap verschilt. Per ruimte verschilt het of een inbouw-, schouw-, vlakscherm- of juist een onderbouwafzuigkap handig is. Er zijn zelfs modellen die uit het zicht verdwijnen, de zogenaamde 'downdraft'. Verder speelt je smaak een rol en het gewenste energiegebruik.

Let wat energiegebruik betreft op het energielabel. Bij wasmachines lopen de labels in de A categorie van A+ naar A+++, maar bij afzuigkappen is A+ het meest energiezuinig. F is de laagste klasse.

2. Energiegebruik

Afzuigkappen zuigen warme lucht op. Daarmee verdwijnt energie uit je huis. Maar puur wat stroom betreft zijn ze zuinig. Fabrikant Miele berekende dat een model met klasse A+ per jaar bijna € 10 aan stroom gebruikt. Goed om te weten; bij klasse B is dat ongeveer € 20. Bij die rekensom gaat Miele uit van een uur per dag afzuigstand en twee uur per dag licht van het lampje dat erin zit.

Bij jou thuis energie besparen

Wil je weten hoe je energie bespaart? Doe in 3 stappen de gratis Duurzaam Wonen Check. Ontdek wat je kunt doen in jouw koop- of huurhuis.

  1. Vertel chatbot Nina hoe je woont
  2. Bekijk welke stappen je kunt nemen
  3. Verdiep je verder en bereken de besparing

 

Doe de check

3. De betekenis van het energielabel

Op het energielabel staan behalve de energieklasse ook vier symbolen. 

  • Ventilator: Dit symbool geeft aan hoe goed de afzuigkap de lucht afvoert en hoeveel energie daarvoor nodig is.
  • Lampje: Niet alleen het afzuigen kost energie, ook de verlichting. Het lampje laat zien hoe energiezuinig die is.
  • Filter: Het filtersymbool geeft aan hoeveel vet de filters tegenhouden. Hoe beter de klasse, hoe meer vet er wordt opgenomen. Dat scheelt bij het schoonmaken.
  • Geluidssymbool: Hoeveel decibel lawaai je afzuigkap maakt, zie je aan het geluidssymbool.

4. Zo gebruik je je afzuigkap zuinig

Ook hoe je je afzuigkap gebruikt bepaalt hoeveel stroom je gebruikt. Het beste is om je afzuigkap op de laagste stand te zetten als je begint met koken. Zet 'm alleen op een hogere stand als je pannen flink dampen. Gebruik de hoogste stand bijvoorbeeld voor het braden van vlees of het wokken van groente. Daarna kun je je afzuigkap weer op een lagere stand zetten.

Laat de kap na het koken nog een paar minuten doorlopen om de laatste luchtjes af te zuigen. Daarna kan hij uit. Bij sommige afzuigkappen kan je instellen dat het afzuigen nog een tijd doorgaat als je 'm uit hebt gezet. In dat geval is meer dan vijf minuten niet nodig. 

Verder is het handig om de vetfilters regelmatig schoon te maken, zodat ze goed blijven werken. Als er koolstoffilters in zitten, moet je die op tijd vervangen om de afzuiging goed te houden.

Deel deze pagina

Lees meer over energie besparen