Man proeft eten bij afzuigkap | Vattenfall energie

Tips voor de afzuigkap

Wij begrijpen dat je de energiekosten in jouw keuken graag zoveel mogelijk beperkt. Dan is het handig om meer te weten over het energieverbruik van jouw keukenapparatuur. Bijvoorbeeld de afzuigkap. Hoe past die in het kostenplaatje?

1. De zuinigste: A+

Waarschijnlijk doet jouw afzuigkap precies hetzelfde als die van je buurman en als die van álle andere huishoudens in Nederland; keukenluchtjes afvoeren. Toch is er heel wat te kiezen bij afzuigkappen. Die variatie wordt voor een deel bepaald door de ruimte in je keuken. Past daar een inbouw-, schouw-, vlakscherm- of juist een onderbouwafzuigkap in? Er zijn zelfs modellen die uit het zicht kunnen verdwijnen, de zogenaamde downdraft. Het meest geschikte model hangt vervolgens af van jouw smaak én het gewenste energieverbruik. Dat brengt ons bij het energielabel. En let op: bij wasmachines lopen de labels in de A categorie van A+ naar A+++, maar bij afzuigkappen is A+ het meest energiezuinig. F is de laagste klasse.

2. Energieverbruik

Los van elke klasse zijn afzuigkappen natuurlijk energieverbruikers; ze zuigen namelijk warme lucht op, en daarmee verdwijnt energie uit je woning. Maar puur gelet op stroom voor het apparaat zijn afzuigkappen geen grootverbruikers. Fabrikant Miele berekende dat een model met klasse A+ per jaar bijna € 10,- aan energie verbruikt. Goed om te weten; bij klasse B zit je al op het dubbele, zo’n € 20,-. De rekensom gaat ervan uit dat je de kap elke dag een uur aan hebt staan, en het bijbehorende licht twee uur.

3. Het energielabel uitgelegd

Wie het energielabel van een afzuigkap wat beter bekijkt, ziet meer dan alleen een pijl die de energieklasse aanwijst. Daaronder staan van links naar rechts 4 symbolen. Wij begrijpen dat je deze symbolen misschien niet direct herkent. Dus leggen we dat even uit:

  • Ventilator: Dit symbool geeft aan hoe goed de afzuigkap de lucht afvoert en hoeveel energie daarvoor nodig is.
  • Lampje: Niet alleen het afzuigen kost energie, ook de verlichting. Het lampje laat zien hoe energiezuinig die is.
  • Filter: Het filtersymbool geeft aan hoeveel vet de filters tegenhouden. Hoe beter de klasse, hoe meer vet er wordt opgenomen. En dat scheelt bij het schoonmaken!
  • Geluidssymbool: Hoeveel lawaai jouw afzuigkap maakt, zie je aan het geluidssymbool. Gemeten in het aantal decibel.

 

4. Nog zuiniger met je afzuiger

Hoe je jouw afzuigkap gebruikt, scheelt ook in energiekosten:

Schakel de kap in op de laagste stand wanneer je begint te koken.

Verhoog de snelheid alleen wanneer je pannen flink staan te dampen. Gebruik de hoogste stand bijvoorbeeld als je het vlees aanbraadt of de groenten in een hete wok doet. Schakel daarna over naar een lagere stand.

Laat de kap na het koken nog een paar minuten doorlopen om de laatste luchtjes af te zuigen. Daarna kan hij uit. Bij sommige afzuigkappen kan je de nalooptijd automatisch instellen. Kies dan voor maximaal 5 minuten, langer is niet nodig.

Maak de vetfilters regelmatig schoon, zodat ze goed blijven werken. Zitten er koolstoffilters in jouw kap? Vervang die dan op tijd om een goede geurafzuiging te behouden.

Deel deze pagina