Bespaar energie in je woonkamer

In vrijwel iedere ruimte in en om je huis valt energie te besparen. Dat laten we je graag zien. In deze reeks artikelen starten we met tips voor de woonkamer.

1. Slimme thermostaat

Bespaar op je gas- of warmteverbruik. Met een slimme thermostaat bijvoorbeeld. Die zorgt voor inzicht in je energiegebruik en biedt allerlei kansen voor energiebesparing. Je kunt bijvoorbeeld per vertrek de meest optimale temperatuur instellen. Sommige thermostaten kunnen waarnemen of je thuis bent en daarop de verwarming aanpassen. En sommige kunnen patronen ontdekken in aan- en afwezigheid.

Domotica: slim wonen in de toekomst

Met domotica kun je verschillende elektrische elementen automatiseren en aan elkaar koppelen. Het is een ontwikkeling die steeds nadrukkelijk in onze huizen te vinden zal zijn. Vooral ook in de woonkamer. De slimme thermostaat is een vorm van domotica. Maar denk ook aan verlichting, geluidsinstallatie of de robotstofzuiger.

Met deze toepassingen groeien de mogelijkheden om energie te besparen. Zo kun je bijvoorbeeld de zonwering bij een bepaalde temperatuur automatisch in gebruik nemen. Gemak dient de mens.

2. Isolatie

Een goed geïsoleerde woonkamer houdt in de zomer warmte buiten en in de winter binnen. Isolatie helpt tegen tocht en dus blijft het in huis lekker behaaglijk. De energierekening kan daardoor een stuk lager uitvallen. Dat lukt eenvoudig met bijvoorbeeld radiatorfolie. Triple glas of HR++-glas zorgt voor goede isolatie van de ramen. Uiteraard kun je ook met de muren en vloer aan de slag. Een tip hierbij; wees niet te zuinig met het isolatiemateriaal. Houd minimaal de volgende isolatiewaarden (Rc-waarden) aan:

  • Vloerisolatie: een Rc van minimaal 5,0 (m2K/W)  
  • Gevelisolatie: een Rc van minimaal 4,5

Goede ventilatie is in een goed geïsoleerd huis extra belangrijk. Daarmee voorkom je vochtproblemen, zoals schimmel.

Bij jou thuis energie besparen

Wil je weten hoe je energie bespaart? Doe in 3 stappen de gratis Duurzaam Wonen Check. Ontdek wat je kunt doen in jouw koop- of huurhuis.

  1. Vertel chatbot Nina hoe je woont
  2. Bekijk welke stappen je kunt nemen
  3. Verdiep je verder en bereken de besparing

 

Doe de check

3. Apparatuur in de woonkamer

Wees alert op apparatuur die voorzien is van een stand-by functie, adapter, een timer/klokje, elektronische regelingen en displays. Die zorgen voor sluipverbruik. En dat is een onnodige aanslag op portemonnee en milieu. Vooral wat oudere tv’s gebruiken veel stroom als de tv op stand-by staat. Dat geldt ook voor de decoders om digitale zenders te kunnen ontvangen. Door een stekkerdoos met schakelaar kun je ze allemaal tegelijk van de stroom halen.

4. Typische energieslurpers

Sommige apparatuur verbruikt aanzienlijk meer energie. Let dus op bij dergelijke aankopen. Notoire energieverbruikers zijn bijvoorbeeld: de airconditioning, de sfeerhaard, het tropisch aquarium, de oude koelkast en gloeilampen. Ook plasma-tv’s en televisies met een buitengewoon groot scherm zijn niet energiezuinig. Let natuurlijk bij alle nieuwe aankopen op het energielabel.

5. Verlichting

Misschien is dit inmiddels een bekend verhaal. Maar de ontwikkeling van ledlampen heeft niet stilgestaan. Als het gaat om beleving doen ze niet meer onder voor gloeilampen. Scheelt flink op de energierekening én ze gaan veel langer mee.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. We beginnen bij onszelf, helpen je op weg en werken samen met industrie en overheden.

Doe je mee?

Deel deze pagina

Meer handige tips