Energielabel aanvragen

Energielabel aanvragen

Wil je een energielabel aanvragen voor jouw huis? Wij hebben vast voor je uitgezocht hoe dat gaat. Een voorlopig energielabel hoef je niet aan te vragen. Sinds 2015 heeft namelijk elke woning er een. Maar als je jouw woning verkoopt of gaat verhuren heb je een definitief energielabel nodig. We laten je graag weten hoe je een definitief energielabel aanvraagt.

Aanvragen energielabel doe je zo

Een energielabel voor jouw huis aanvragen is in 5 stappen geregeld. Goed om te weten: je kunt gewoon online een energielabel aanvragen voor jouw woning.

 1. Log in op www.energielabelvoorwoningen.nl met jouw DigiD.
 2. Controleer de gegevens die over jouw woning bekend zijn.
 3. Voeg eventueel documenten als bewijs toe.
 4. Kies zelf uit een lijst erkend deskundigen iemand die het bewijs gaat controleren.
 5. Verstuur jouw gegevens.

Nadat de deskundige jouw aanvraag met bewijs goedkeurt, krijg je je energielabel in je mailbox. Ook wordt het energielabel geregistreerd in de officiële database www.zoekuwenergielabel.nl zodat het altijd op te vragen is. Wel zo prettig. Een volgend energielabel woning aanvragen hoeft dan pas over 10 jaar.

10 kenmerken die het energielabel van jouw huis bepalen

 1. Bouwjaar van de woning
 2. Woningtype (bijvoorbeeld: appartement, hoekwoning)
 3. Soort glas
 4. Gevelisolatie
 5. Dakisolatie
 6. Vloerisolatie
 7. Soort verwarming
 8. Soort warmwatervoorziening
 9. Ventilatiesysteem
 10. Zonnepanelen en zonneboiler

Zoek je oplossingen om je energielabel te verbeteren? Goede isolatie, een zuinige ketel en het laten plaatsen van zonnepanelen zorgen ervoor dat jouw huis energiezuiniger wordt. 

Klantvraag: kan ik een goedkoop energielabel aanvragen?

Wil je een goedkoop energielabel aanvragen? Een energielabel zelf kost geen geld, maar je betaalt wel voor de erkende deskundige die jouw aanvraag van een definitief energielabel controleert. Dit kan een makelaar, energieadviseur of bouwtechnisch specialist zijn. Tijdens het aanvragen van een energielabel voor jouw woning kan je een deskundige kiezen. Zo weet je ook precies waar je aan toe bent qua kosten. Prijzen lopen uiteen van enkele euro’s tot een paar honderd euro. Je kunt dus zelf iemand kiezen bij wie het energielabel aanvragen goedkoop is. 

Hoe kom ik aan een energielabel voor een gebouw?

Zoek je het energielabel van een kantoor, winkelpand of school? Ook van gebouwen kan je het energielabel online opzoeken. Het kan dan gaan om een:

 • Kantoor
 • School of universiteit
 • Bibliotheek
 • Restaurant
 • Sporthal
 • Supermarkt

Als je je afvraagt: hoe kom ik aan een energielabel voor een gebouw? Dan kan je terecht op www.ep-online.nl/ep-online. Daar vindt je meer informatie over het 'aanvragen energielabel gebouwen'. 

Energielabel woning aanvragen zonder DigiD

Wil je een definitief energielabel woning aanvragen zonder DigiD? Daar is een oplossing voor. Een definitief label voor jouw woning aanvragen kan namelijk ook schriftelijk. Je kunt de formulieren aanvragen bij de helpdesk van energielabel.nl.

Voorlopig energielabel aanvragen is niet nodig

Goed om ter weten: een voorlopig energielabel voor jouw woning aanvragen is niet nodig. Dit heb je namelijk al. Dat zit zo: in 2015 kregen alle huiseigenaren een voorlopig energielabel van de Rijksoverheid. Dit voorlopige energielabel is een schatting gebaseerd op gegevens uit het kadaster en op gegevens van vergelijkbare huizen. Aspecten die een rol spelen bij deze schatting:

 • Type huis
 • Grootte
 • Bouwjaar

Het kan natuurlijk zijn dat jouw woning in werkelijkheid een beter energielabel heeft. Bijvoorbeeld omdat je de woning hebt geïsoleerd of er zonnepanelen op je dak liggen. Daarom heet het ook een voorlopig energielabel en nog geen definitief energielabel.

Bij de verkoop of verhuur aan een nieuwe huurder ga je met jouw aanvraag het energielabel definitief maken. Als je al een definitief energielabel had en je wil dit vernieuwen omdat je energiezuinige maatregelen genomen hebt, dan kan dit ook via energielabelvoorwoningen.nl. Daar maken ze het vernieuwde energielabel voor je in orde.  

Onze aanbiedingen & acties

Bekijk welke aanbieding bij jouw wensen past en stel direct jouw energieproduct samen.

Meer weten over energie?

Interessant artikel?