1. Home
  2. Groene energie
  3. Groene energie vergelijken

Groene energie vergelijken

Groene energie vergelijken kan lastig zijn. Wat moet je eigenlijk weten van groen gas en groene stroom? We hebben een aantal punten voor je op een rijtje gezet. Zo weet je waar je op moet letten als je groene energie vergelijkt. 

Groene energie vergelijken - 4 tips

Als je een energieleverancier kiest, is het handig om groene energie te vergelijken. Waar komt je groene stroom bijvoorbeeld vandaan? En hoe groen is je gas? Met deze tips kun je aan de slag.

1. Check waar de groene stroom vandaan komt

Bekijk het groencertificaat van de groene stroom. Ook wel GvO genoemd, Garantie van Oorsprong. Dat is een soort keurmerk voor duurzaam opgewekte stroom. Voor elke megawattuur wordt een GvO uitgegeven. Lees hier hoe groencertificaten werken. 

En vergelijk het stroometiket. Dat vind je op de website van energieleveranciers. Het stroometiket laat zien met welke energiebronnen onze stroom in 2021 is opgewekt. Je ziet ook wat het aandeel is van elke energiebron die gebruikt is. Bij Vattenfall Groep Nederland wordt een steeds groter deel van de stroom duurzaam opgewekt. In 2017 was het ruim 22% en in 2021 zitten we al boven de 70%. Bekijk ons stroometiket

2. Bedenk of je 100% groen gas wilt of een tikkeltje groener

Het ene groene gas is het andere niet. Groen gas is bijvoorbeeld niet hetzelfde als CO₂-gecompenseerd gas. Of biogas. Je kunt verschillende soorten groen gas vergelijken op samenstelling, kwaliteit en prijs. Hoe je dat doet lees je hier

Als wij 't hebben over groen gas, bedoelen we écht groen gas. Gemaakt van natuurlijke grondstoffen, zoals koeienmest, rioolslib en gft-afval. Met groen gas kun je koken en verwarmen zoals je gewend bent. Maar dan duurzaam.

Omdat we willen zorgen dat er voor iedereen een keuze is die past, kun je kiezen uit twee varianten groen gas: PuurGroen Gas en MixGroen Gas

MixGroen Gas bevat 10% groen gas, de rest is aangevuld met aardgas. Dat is een tikkeltje groener voor een kleine meerprijs per maand. Alle kleine beetjes helpen, nietwaar?

3. Kies een groene energieleverancier die duurzame keuzes maakt

Groene energie is vooral een kwestie van keuzes maken. Let er dus op welke keuzes je nieuwe energieleverancier maakt voor de toekomst. Of deze wel  duurzaam zijn. 

Wij leveren momenteel ook nog standaard energie, daar zijn we eerlijk over. Op dit moment kunnen we namelijk nog niet zonder. Er wordt simpelweg nog te weinig groene energie geproduceerd om heel Nederland te voorzien. Wél hebben we een duidelijke ambitie: binnen één generatie willen we vrij zijn van fossiele brandstoffen. We hebben concrete plannen om dit te bereiken. Lees meer over hoe we investeren in 100% duurzame energie.

4. Neem je werkelijke verbruik als uitgangspunt

Let goed op het geschetste maandbedrag. Zijn je energiekosten berekend met je eigen verbruik of op basis van een gemiddeld verbruik? Een goede vergelijking maak je het beste met je eigen energieverbruik als uitgangspunt. Meer tips over energieprijzen vergelijken en waar je nog meer op moet letten.

Onze duurzame energie

Duurzame energie is voor ons energie die opgewekt is uit schone bronnen die nooit opraken. Denk aan de zon, wind en water. Wij werken toe naar een schonere wereld waarin de energie steeds groener wordt. Daarom investeren we fors om binnen één generatie 100% vrij van fossiele brandstof te zijn. Je kan bij ons jouw eigen energieproduct samenstellen. Zo duurzaam als je zelf wil.

Duurzame energie aanvragen

Ga voor een soepele overstap

Het kan zijn dat je de groene energie wilt vergelijken omdat je een overstap overweegt. Het is dan belangrijk dat je overstap soepel verloopt. Als je naar ons overstapt, dan merk je daar niets van. Je krijgt van ons nog wel een brief of een e-mail, maar de rest regelen wij. Dit kan je verwachten:

  1. Je stelt je energieproduct samen en verstuurt je aanvraag.

  2. Zodra we alles in orde hebben gemaakt, ontvang je de contractbevestiging. 

    Vaak heb je die binnen een uur in je mailbox. Per post heb je hem binnen 2 a 3 dagen. Hierin lees je wanneer we starten met het leveren van energie en wat je termijnbedrag wordt.

  3. Na ontvangst van de bevestiging van je contract heb je 14 dagen bedenktijd om je aanvraag te wijzigen of annuleren.

Je hebt meer impact dan je denkt

Een fossielvrije toekomst kan niet zonder jou. Zo simpel is het. Met elke groene stap die jij zet, heb je meer impact dan je denkt. Of je nu een gloeilamp vervangt door een ledlamp, zonnepanelen laat plaatsen of kiest voor groene stroom en groen gas. We helpen je op weg met duurzame oplossingen.

Je hebt meer impact dan je denkt

Groene energie vergelijken voor je bedrijf?

Ben je ondernemer in het mkb en wil je (groene) energie vergelijken voor je bedrijf? Bekijk dan onze pagina over het vergelijken van MKB energie.

Wij investeren in het vergroenen van onze energie

Eerste drijvende zonnepark in Nederland

Een klimaatneutrale toekomst en een fossielvrij leven. Dat vraagt om verder kijken dan bestaande oplossingen. Een mooi voorbeeld rolde uit onze samenwerking met Netterden Zand en Grind. Het resultaat? Een drijvend zonnepark met een capaciteit van 1,2 Megawatt.

Eén van de grootste windparken ter wereld

Op dit moment bouwen we één van de grootste windparken ter wereld. Dat doen we zonder subsidie. We bouwen het voor de Nederlandse kust. In 2023 levert dit windpark per jaar een hoeveelheid fossielvrije stroom die vergelijkbaar is met het verbruik van twee miljoen huishoudens.

Nieuwe, fossielvrije warmtebronnen

Iedereen weet dat we moeten stoppen met aardgas. Daarom zijn we hard op zoek naar nieuwe, fossielvrije warmtebronnen om je huis duurzaam te verwarmen. Zo kun je nu al overstappen op groen gas, gemaakt van 100% natuurlijke grondstoffen. Ook zorgen we samen met gemeenten, woningcorporaties en netbeheerders voor aardgasvrije en klimaatneutrale wijken.