1. Home
  2. Kennisbank
  3. Groene energie vergelijken

Groene energie vergelijken

Als je groene energie wilt vergelijken zijn er een aantal punten om op te letten. We helpen je graag op weg met tips om groene energie en groene energieleveranciers te vergelijken. Zo maak je straks de juiste keuze.

5 tips om groene energie te vergelijken

Voordat je een keuze maakt voor een energieleverancier is het handig om de groene energie te vergelijken. Vergelijk groene energie gerust. Met onderstaande tips kun je de groene energie vergelijken om de juiste keuze te maken.

1. Check waar de groene stroom vandaan komt

Als je groene energie gaat vergelijken is het goed om te checken waar de groene stroom vandaan komt. De ene energieleverancier koopt misschien goedkope stroom in en de ander produceert zelf windstroom. Met andere woorden: hoe groen is de groene stroom? Dat is goed om te weten als je op zoek bent naar groene energie.

Sommige energieleveranciers kopen grijze stroom in, kopen goedkope groencertificaten of GvO’s in het buitenland. Door de certificaten mogen ze de grijze stroom als groene stroom verkopen. De productie van deze stroom draagt niet bij aan de duurzame energieproductie in Nederland. Een groene energieleverancier die zijn eigen groene stroom produceert door middel van water, wind, zon of biomassa investeert wel in duurzame energieproductie in Nederland.

2. Bedenk of je gas met CO2-compensatie of groen gas wilt

Als je groene energie vergelijkt, kijk je vast ook naar duurzaam of groen gas. Daarnaast speelt de prijs ook een rol. Hieronder lees je meer over groen gas en gas met CO2-compensatie.

Groen gas

Groen gas is duurzaam geproduceerd gas dat je thuis kunt gebruiken. Het wordt geproduceerd door middel van biomassa zoals organisch afval, slib en dierlijke restproducten. Hiermee wordt eerst biogas gemaakt. Wanneer biogas wordt opgewaardeerd door het te zuiveren, krijg je groen gas. Dit gas heeft dezelfde kwaliteit als aardgas en kan worden gebruikt in het gasnet. Nadelen zijn dat biogas veel duurder is dan aardgas en dat er nog weinig biogas beschikbaar is. Wij leveren op dit moment geen groen gas.

Gas met CO2-compensatie

Gas met CO2-compensatie Wel leveren we gas met CO2-compensatie. Hierbij compenseren we je CO2-uitstoot met het inkopen van certificaten. Zo dragen we bij aan investeringen in duurzame en innovatieve energieprojecten in het buitenland. Wij gaan in de toekomst stoppen met het leveren van energie uit fossiele brandstoffen. Daarom werken we hard aan duurzame oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan stadswarmte waarbij we huizen met restwarmte uit de industrie verwarmen. Ook een warmtepomp kan een mooie oplossing zijn voor wie van het gas af wil.

3. Pas op met groene energieleveranciers vergelijken op basis van bodemprijzen

Het kan zijn dat je groene energieleveranciers vergelijkt omdat je op zoek bent naar de goedkoopste groene energie. Weet dan dat de goedkoopste niet altijd de beste is en zeker niet de groenste. Let er dus ook op waar de groene energie vandaan komt en of deze écht groen is. Als je op zoek bent naar aantrekkelijke kortingen of een mooi welkomstcadeau bij de groene energie, check dan of deze korting niet is doorberekend in je energieprijs. Als je meer wilt weten, bekijk dan onze tips voor het vergelijken van energieprijzen.

4. Kies een groene energieleverancier die duurzame keuzes maakt

Als je groene energie gaat vergelijken is het goed om te weten dat groene energie vooral een kwestie is van keuzes maken. Let er dus ook op welke keuzes je nieuwe energieleverancier maakt voor de toekomst en of deze duurzaam zijn. Wij leveren momenteel ook nog grijze energie, daar zijn we eerlijk over. Op dit moment kunnen we namelijk nog niet zonder. Er wordt simpelweg nog te weinig groene energie geproduceerd om heel Nederland te voorzien. Wél hebben we een duidelijke ambitie: binnen één generatie willen we vrij zijn van fossiele brandstoffen. Wij hebben concrete plannen om dit te bereiken. Lees meer over hoe we investeren in 100% duurzame energie.

5. Ga voor een soepele overstap

Het kan zijn dat je de groene energie wilt vergelijken omdat je een overstap overweegt. Het is dan belangrijk dat je overstap soepel verloopt. Als je naar ons overstapt, dan merk je daar niets van. Je krijgt van ons nog wel een brief of een e-mail, maar de rest regelen wij. Dit kan je verwachten:

  1. Je stelt je energieproduct samen en verstuurt je aanvraag.

  2. We zorgen ervoor dat je binnen een week een e-mail of brief met de bevestiging van je aanvraag ontvangt.
    We sturen je dan een welkomstbrief én bevestigen we de ingangsdatum van je contract. Ook hoor je wanneer we starten met het leveren van energie en je termijnbedrag.

  3. Na ontvangst van de bevestiging van je contract heb je 14 dagen bedenktijd om je aanvraag te wijzigen of annuleren.

Onze duurzame energie

Groene energie is voor ons energie die opgewekt is uit schone bronnen die nooit opraken. Denk aan de zon, wind en water. Nog niet al onze energie is duurzaam, daar zijn we eerlijk over. Zo leveren we ook nog ‘grijze’ stroom en gas. Eén van de redenen hiervoor is dat we simpelweg nog niet genoeg groene energie opwekken voor heel Nederland. Wel werken we toe naar een schonere wereld waarin de energie steeds groener wordt. Daarom investeren we fors om binnen één generatie 100% vrij van fossiele brandstof te zijn. Je kan bij ons jouw eigen energieproduct samenstellen. Zo duurzaam als je zelf wil.

Duurzame energie aanvragen

Meer over energie