1. Home
  2. Kennis
  3. Groene energie vergelijken

Groene energie vergelijken

Als je groene energie wilt vergelijken zijn er een aantal punten om op te letten. We helpen je graag op weg met tips om groene energie en groene energieleveranciers te vergelijken. Zo maak je straks de juiste keuze.

5 tips om groene energie te vergelijken

Voordat je een keuze maakt voor een energieleverancier is het handig om de groene energie te vergelijken. Vergelijk groene energie gerust. Met onderstaande tips kun je de groene energie vergelijken om de juiste keuze te maken. Ben je ondernemer in het mkb en wil je (groene) energie vergelijken voor je bedrijf? Bekijk dan onze pagina over het vergelijken van MKB energie.

1. Check waar de groene stroom vandaan komt

Als je groene energie gaat vergelijken is het goed om te checken waar de groene stroom vandaan komt. De ene energieleverancier koopt misschien goedkope stroom in en de ander produceert zelf windstroom. Met andere woorden: hoe groen is de groene stroom? Dat is goed om te weten als je op zoek bent naar groene energie.

Sommige energieleveranciers kopen grijze/standaard stroom in, kopen goedkope groencertificaten of GvO’s in het buitenland. Door de certificaten mogen ze de standaard stroom als groene stroom verkopen. De productie van deze stroom draagt niet bij aan de duurzame energieproductie in Nederland. Een groene energieleverancier die zijn eigen groene stroom produceert door middel van water, wind, zon of biomassa investeert wel in duurzame energieproductie in Nederland.

Zo wekken we onze Nederlandse groene stroom op

Vatttenfall 100% Groen uit Nederland

2. Bedenk of je 100% groen gas wilt of een mix van grijs en groen

Als je groene energie vergelijkt, kom je ook groen gas tegen. Maar let op: het ene groene gas is het andere niet. Veel leveranciers noemen hun gas '100% groen'. Maar als je even iets verder kijkt, valt dat vaak behoorlijk tegen. Lees ook onze tips om duurzaam gas te vergelijken.

Als wij 't hebben over groen gas, bedoelen we écht groen gas. Gemaakt van natuurlijk afval, zoals koeienmest, slib en gft-afval. Met groen gas kun je koken en verwarmen zoals je gewend bent. Maar dan duurzaam. Omdat we willen zorgen dat er voor iedereen een keuze is die past, kun je kiezen uit twee varianten groen gas.

Puur Groen Gas: 100% groen gas

PuurGroen Gas is gemaakt van 100% groen gas. Met PuurGroen Gas vergroen je dus je totale gasverbruik. Lees meer over PuurGroen Gas en vraag om een persoonlijk aanbod.

MixGroen Gas: grijs én groen gas

Is de stap naar PuurGroen Gas iets te groot? Kijk dan ook eens naar MixGroen Gas. MixGroen Gas bevat 10% groen gas. Dat is een tikkeltje groener voor een kleine meerprijs per maand. Alle kleine beetjes helpen, nietwaar?

In de toekomst gaan we helemaal stoppen met het leveren van energie uit fossiele brandstoffen. Daarom werken we hard aan duurzame oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan stadswarmte waarbij we huizen met restwarmte uit de industrie verwarmen. Ook een warmtepomp kan een mooie oplossing zijn. Lees meer over hoe we in de toekomst van het gas af gaan.

3. Pas op met groene energieleveranciers vergelijken op basis van bodemprijzen

Het kan zijn dat je groene energieleveranciers vergelijkt omdat je op zoek bent naar de goedkoopste groene energie. Weet dan dat de goedkoopste niet altijd de beste is en zeker niet de groenste. Let er dus ook op waar de groene energie vandaan komt en of deze écht groen is. Als je op zoek bent naar aantrekkelijke kortingen of een mooi welkomstcadeau bij de groene energie, check dan of deze korting niet is doorberekend in je energieprijs. Als je meer wilt weten, bekijk dan onze tips voor het vergelijken van energieprijzen.

4. Kies een groene energieleverancier die duurzame keuzes maakt

Als je groene energie gaat vergelijken is het goed om te weten dat groene energie vooral een kwestie is van keuzes maken. Let er dus ook op welke keuzes je nieuwe energieleverancier maakt voor de toekomst en of deze duurzaam zijn. Wij leveren momenteel ook nog standaard energie, daar zijn we eerlijk over. Op dit moment kunnen we namelijk nog niet zonder. Er wordt simpelweg nog te weinig groene energie geproduceerd om heel Nederland te voorzien. Wél hebben we een duidelijke ambitie: binnen één generatie willen we vrij zijn van fossiele brandstoffen. Wij hebben concrete plannen om dit te bereiken. Lees meer over hoe we investeren in 100% duurzame energie.

5. Ga voor een soepele overstap

Het kan zijn dat je de groene energie wilt vergelijken omdat je een overstap overweegt. Het is dan belangrijk dat je overstap soepel verloopt. Als je naar ons overstapt, dan merk je daar niets van. Je krijgt van ons nog wel een brief of een e-mail, maar de rest regelen wij. Dit kan je verwachten:

  1. Je stelt je energieproduct samen en verstuurt je aanvraag.

  2. Zodra we alles in orde hebben gemaakt, ontvang je de contractbevestiging. 

    Vaak heb je die binnen een uur in je mailbox. Per post heb je hem binnen 2 a 3 dagen. Hierin lees je wanneer we starten met het leveren van energie en wat je termijnbedrag wordt.

  3. Na ontvangst van de bevestiging van je contract heb je 14 dagen bedenktijd om je aanvraag te wijzigen of annuleren.

Onze duurzame energie

Groene energie is voor ons energie die opgewekt is uit schone bronnen die nooit opraken. Denk aan de zon, wind en water. Nog niet al onze energie is duurzaam, daar zijn we eerlijk over. Zo leveren we ook nog ‘grijze’ stroom en gas. Eén van de redenen hiervoor is dat we simpelweg nog niet genoeg groene energie opwekken voor heel Nederland. Wel werken we toe naar een schonere wereld waarin de energie steeds groener wordt. Daarom investeren we fors om binnen één generatie 100% vrij van fossiele brandstof te zijn. Je kan bij ons jouw eigen energieproduct samenstellen. Zo duurzaam als je zelf wil.

Duurzame energie aanvragen

Meer over energie