1. Home
  2. Kennis
  3. Energieneutraal verbouwen

Energieneutraal verbouwen, zo doe je dat

Duurzaam, energiezuinig en comfortabel: energieneutraal wonen is het wonen van de toekomst. Steeds meer mensen kiezen er dan ook voor hun huis energieneutraal te verbouwen. Als je huis energieneutraal is, wek je evenveel energie op als je verbruikt. Je meter geeft aan het einde van het jaar “0” aan. In dit artikel bespreken we de voordelen van energieneutraal verbouwen en hoe je dat aanpakt.

De voordelen: daarom kies je voor energieneutraal verbouwen

Energieneutraal verbouwen levert je direct veel voordelen op.

  • Als je energieneutraal woont heb je geen tot zeer lage energiekosten, want zo’n huis is ook zeer energiezuinig. Dit bereik je aan de ene kant door een zo laag mogelijk energieverbruik. En aan de andere kant wek je je eigen groene energie zelf op. 
  • Maar bovenal woon je in een energieneutraal huis ook heel prettig. Deze woningen zijn namelijk altijd goed geïsoleerd waardoor je ‘s winters de warmte beter vasthoudt. En in de zomer blijft het koeler. Dat is wel zo comfortabel.
  • Energieneutrale woningen hebben een uitstekend ventilatiesysteem dat zorgt voor toevoer van frisse lucht en afvoer van vervuilde lucht. Hierdoor is het klimaat in huis een stuk fijner en gezonder.
  • En een energieneutraal verbouwde woning is niet te vergeten een stuk vriendelijker voor het milieu. Alle stroom komt uit zonne-energie, een duurzame energiebron. En de woning wordt zonder aardgas verwarmd. Hierdoor is er geen CO2-uitstoot voor een energieneutraal huis.

Zo verbouw je je huis tot energieneutrale woning

Het principe is eenvoudig. Je houdt aan de ene kant het energieverbruik zo laag mogelijk, en aan de andere kant wek je de energie die je nodig hebt zelf duurzaam op. Dit bereik je met deze 5 stappen:

Isoleren en ventileren

1. De eerste stap naar een energieneutraal huis is goede isolatie. Dit maakt de woning een stuk energiezuiniger. Met een uitstekende isolatie van het dak, de vloeren en wanden te houd je de warmte in huis beter vast en bespaar je meteen op de energiekosten. Op onze pagina over isolatie lees je hier alles over. Onze deskundige partner Takkenkamp helpt je graag verder met het isoleren van je woning. 

2. Een goed geïsoleerd huis vraagt ook om een goed ventilatiesysteem. Bij uitzonderlijk goed geïsoleerde woningen kan frisse lucht minder goed binnenkomen en ontsnapt vervuilde lucht ook moeilijker. Door de hele goede isolatie zijn er namelijk minder kieren en spleten in het huis waardoor lucht binnenkomt. Met een mechanisch ventilatiesysteem krijgt je huis op tijd frisse lucht.

3. Met drievoudig glas maak je de woning nog energiezuiniger. Drievoudig glas heeft drie isolatielagen. Dit glas zorgt ervoor dat het lekker warm blijft, waardoor je minder energie nodig hebt voor het verwarmen van je huis.

Warmtepomp laten installeren

4. Aangezien energieneutrale woningen niet zijn aangesloten op het gas, heb je een ander verwarmingssysteem nodig als alternatief voor de CV-ketel. Bijvoorbeeld een warmtepomp met bijbehorend warmte-afgiftesysteem dat werkt op lage temperatuur. Een warmtepomp haalt energie uit water, lucht of de grond om je woning te verwarmen. Dit gebeurt allemaal op stroom en niet op gas. Met de warmtepompcheck van onze partner Feenstra achterhaal je eenvoudig of jouw huis geschikt is voor een warmtepomp. 

Zonnepanelen op je dak leggen

5. Met zonnepanelen op het dak wek je zelf je eigen groene stroom op. Bij ons kun je zowel zonnepanelen kopen als huren. Ook is het mogelijk om energie terug te leveren met zonnepanelen. Heb je bijvoorbeeld in de zomer meer energie opgewekt dan je nodig hebt, dan lever je deze terug aan het energienetwerk. Natuurlijk trekken wij dat bedrag weer af van je jaarrekening. Dit heet salderen. Met onze zonnepanelen check kom je er snel achter of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. De check laat ook zien hoeveel zonnepanelen je nodig hebt op het dak. 

Subsidie voor energieneutraal verbouwen

Omdat de rijksoverheid energiebesparing aanmoedigt, zijn er subsidies voor energiebesparende maatregelen. Zo zijn er bijvoorbeeld subsidies voor maatregelen als isolatie en duurzame warmte. Wel verschilt het per gemeente op welke energiebesparende maatregelen subsidie zit. Ook de hoogte van de subsidiebedragen en de voorwaarden voor subsidies verschillen weer per gemeente, regio of provincie. Daarom raden wij aan de informatie over subsidies goed te checken op de website van jouw gemeente. Een ander goed hulpmiddel is de energiesubsidiewijzer. Hiermee achterhaal je gemakkelijk op welke subsidies je recht hebt.

Deel deze pagina