Energiezuinig douchen, zo doe je dat

In de badkamer besparen op energie kan op allerlei manieren. Eén daarvan is duurzaam douchen. Oftewel energiezuinig douchen, waarbij je op gas en dus op kosten bespaart. En zo’n douche kan nog steeds heerlijk zijn. Nieuwsgierig hoe je dat aanpakt? Op deze pagina geven we tips om zuinig te douchen. Het mooie is, je kunt er direct mee starten.

3 x water besparen met douchen en badderen

1. Waterbesparende douchekop

Een douchekop die waterbesparend is laat maximaal 7,2 liter water per minuut door (bron: Milieu Centraal). Een gewone douchekop gebruikt 10 liter water per minuut. Met een waterbesparende douchekop bespaar je dus ongeveer 30% op water en energie. Terwijl je net zo lekker doucht. Zo'n spaardouchekop mengt namelijk luchtbelletjes door het water. Daarom voel je geen verschil.

Twijfel je of je een spaardouchekop hebt? Doe de check: een waterbesparende douchekop verbruikt maximaal 7,2 liter per minuut. Pak dus een emmer en laat deze in 1 minuut vollopen met water op douchetemperatuur. Zit er 7,2 liter water of minder in de emmer? Dan heb je een waterbesparende douchekop.

 

2. Douchetimer

Een simpele stap om energie te besparen, is korter douchen. Elke minuut scheelt 7,2 liter warm water. En met een niet-waterbesparende douchekop zelfs 10 liter. Een douchetimer is een handig hulpmiddel om korter te douchen. Er is van alles te koop: van een zandloper tot een digitale douchetimer.

 

3. Minder vaak in bad

Ga je graag in bad? Lekker natuurlijk, maar douchen is een stuk zuiniger. Een bad verbruikt ongeveer 120 liter warm water per keer. Bij een gemiddelde douchebeurt van 7,4 minuten met een gewone douchekop bespaar je bijna de helft (bron: Milieu Centraal). Heeft jouw douche een waterbesparende douchekop? Dan bespaar je nog meer. Als je dus vaker voor een douche kiest bespaar je behoorlijk wat energie en water.

Hoe kort douchen is energiezuinig douchen?

De gemiddelde Nederlander doucht elke dag 7,4 minuten (bron: Milieu Centraal). Daag jezelf uit en probeer met een douchetimer maximaal 5 minuten te douchen. Dat lukt je vast! En hoef je je haren niet te wassen? Probeer dan ook eens op 3 minuten uit te komen met je douchetimer. Zo kun je een hoop douchewater en dus energie besparen.

Meer over de douchetimer

Minder warm douchen helpt ook

Alle beetjes helpen. Als je wat kouder doucht, verbruik je minder gas. Dus ook minder warm douchen levert een besparing op je verbruik en je energiekosten op. Daarnaast helpt het je misschien om nog weer wat sneller uit de douche te gaan. Dubbel winst!

Het douchewater hergebruiken

Nog een manier om te besparen met douchen is door het douchewater te recyclen. Dit kan met een recycledouche. Deze laat het warme douchewater niet wegstromen, maar pompt het rond. Twee vliegen in één klap, want het bespaart water én energie.

Interesse in een recycledouche?

Laat je goed adviseren. Want naast de kosten voor de recycledouche, is er een kleine verbouwing nodig in je badkamer.

Waterbespaarbox in Exclusief

Ben je klant bij ons en wil je starten met water besparen? Bestel dan de waterbespaarbox via Exclusief. Met je gespaarde punten. In deze box zitten drie waterbesparende producten van Ecosavers. Da’s handig!

Waterbespaarbox

Vragen en antwoorden over energiezuinig douchen

Hoe kun je energiezuinig douchen?

Je kunt op allerlei manieren energie besparen met douchen. 3 handige tips:

  1. Gebruik een waterbesparende douchekop. Hiermee bespaar je zo’n 30% op water en energie. Terwijl je net zo lekker doucht.
  2. Douch korter. Een douchetimer helpt je hierbij. Er is van alles te koop: van een zandloper tot een digitale douchetimer.
  3. Douch minder vaak. Was je bijvoorbeeld om de dag aan de wastafel.
Hoe vaak moet je per week douchen?

Nederlanders douchen gemiddeld ongeveer 5 keer per week (bron: CBS). Maar is dat nodig? Nee. Je kunt ook prima 2 keer per week douchen en je op de andere dagen aan de wastafel wassen.

Wat kost 5 minuten douchen aan gas?

Een gewone douchekop verbruikt 10 liter water per minuut. Als je dus 5 minuten doucht, verbruik je 50 liter warm water. Hiermee verbruik je ongeveer 0,2 m3 gas.

* Bij deze berekening gaat het Nibud uit van € 1,45 per m3 gas en € 0,40 per kWh. En van een gemiddeld watertarief van € 1,31 per m3.

Is kouder douchen goedkoper?

Als je wat kouder doucht, verbruik je minder gas. Dus ook met minder warm douchen bespaar je op je verbruik en je energiekosten.

Wat is de goedkoopste manier om te douchen?

Het goedkoopste is natuurlijk: niet douchen. Maar, je wil natuurlijk wel schoon blijven. Gelukkig kun je van alles doen om goedkoper te douchen. Gebruik een waterbesparende douchekop, douch korter en minder vaak. En ga je nog wel eens in bad? Het is zuiniger om te douchen. Een bad verbruikt ongeveer 120 liter warm water per keer. Bij een douchebeurt van 5 minuten met een gewone douchekop bespaar je ongeveer de helft. (Bron: Milieu Centraal)