1. Thuis
 2. Energie besparen
 3. Energiezuinig wassen en drogen

Het wasmachine verbruik uitgelicht

De wasmachine is niet weg te denken uit ons leven. We wassen heel wat af. Maar al dat wassen kost stroom. Hoeveel verbruikt je wasmachine eigenlijk? En valt er nog te besparen? We hebben de belangrijke punten op een rijtje gezet.

Wassen met een energiezuinige wasmachine

Gemiddeld 5% van het stroomverbruik in huis gaat op aan het draaien van de wasmachine (bron: Milieu Centraal). Het is dus slim om te kijken hoe je daarop bespaart. Een paar tips:

 1. Kies voor het zuinige energielabel A.
 2. Draai je was op 30 graden. Was je toch op 40 of 60 graden? Zet ‘m dan in de eco-stand.
 3. Was altijd met een volle trommel.

Meer over de zuinige wasmachine

Een wasje draaien op 30 graden is 2 tot 3 keer goedkoper dan een wasje op 40 graden.” (Milieu Centraal)

Draai je was in de eco-stand

Heeft je wasmachine een eco-stand? Gebruik die dan. Oké, het duurt iets langer, maar het kost minder stroom. De eco-stand is 25% zuiniger dan een gewone was op 40 of 60 graden. (Bron: Nibud)

Focus op het energielabel van je nieuwe wasmachine

Als je een nieuwe wasmachine koopt, zit er op de voorkant een sticker: het energielabel. Daarop zie je hoe energiezuinig de wasmachine is. De meest zuinige apparaten hebben het donkergroene label A.

Energielabel wasmachine

Slim je was drogen

Een zuinige wasdroger

Stel je koopt een nieuwe wasdroger. Dan wil je natuurlijk dat deze zo weinig mogelijk energie verbruikt. Eentje met een warmtepomp is de meest zuinige keuze (bron: Consumentenbond). Let ook op het energielabel. Is dit het donkergroene label A+++, dan zit je goed.

Meer over de zuinige droger

Tips voor minder stroomverbruik

Energiezuinig drogen hangt niet alleen van de droger zelf af. Het hangt ook af van hoe jij ermee omgaat. We geven je 5 tips voor minder stroomverbruik per droogbeurt. Zo is het slim je droger altijd goed te vullen. En maak het filter na elke droogbeurt schoon.

Naar de 5 tips

5 duurzame weetjes voor energiezuinig wassen

Wassen in de eco-stand, op een lagere temperatuur, in een zuinige wasmachine met energielabel A. Misschien kende je die adviezen al. Maar er zijn ook wat minder bekende tips en nieuwe ideeën die bijdragen aan een lager energieverbruik en/of een beter milieu.

Wist je dat...

 1. Je kunt besparen door je wasmachine en droger écht uit te zetten?
  Laat je machine niet op standby staan. Zet hem helemaal uit na gebruik. Zo voorkom je sluipverbruik.
 2. Er slimme wasmachines bestaan?
  Zo’n machine neemt zelf beslissingen. Zo bepaalt hij de juiste hoeveelheid water en wasmiddel. Zo voorkom je verspilling (Bron: Business Wire).
 3. Je een spijkerbroek in de vriezer kunt opfrissen?
  Van spijkerbroeken wordt soms gezegd dat je ze beter helemaal nooit kan wassen. Door je spijkerbroek 24 uur in de vriezer te leggen, gaan de bacteriën dood. Ook ruikt je broek weer lekker fris. Dat scheelt weer was. (Bron: RTL nieuws)
 4. Er waszakken bestaan die plastic deeltjes filteren?
  Tijdens de was laten de textielvezels kleine deeltjes los. Die kunnen via het rioolwater in het oppervlaktewater terechtkomen. En zo bijdragen aan de plastic soup. Een oplossing is een waszak die de plastic deeltjes verzamelt, de Guppyfriend. Je kunt deze waszak bestellen bij Exclusief met je Exclusiefpunten.
 5. Vloeibaar wasmiddel duurzamer is dan poeder?
  Vloeibaar wasmiddel laat minder microvezels los dan poeder. En microvezels van synthetische stoffen zorgen voor microplastics in het milieu. (Bron: Consumentenbond)

Leifheit droogmolen in Exclusief

Als je klant van ons bent, kun je je Exclusief punten gebruiken voor de handige Leifheit pop-up droogmolen. Hiermee droog je 14 meter was op maar 1 m2. Handig in de badkamer of op het balkon.

Pop-up droogmolen

Speciaal voor onze klanten Exclusief

Onze klanten verdienen iets extra's en dat doen we met Exclusief. Met Exclusief spaar je voor leuke cadeaus en profiteer je van leuke voordelen. Meedoen is heel eenvoudig. Met je Mijn Vattenfall-account meld je je gratis aan. 

Meer over Exclusief

Gratis bespaaradvies op maat

Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.

Zo helpen we besparen

Meer over besparen