1. Thuis
  2. Energie besparen
  3. Thuiswerkplek plaatselijk verwarmen

Je thuiswerkplek plaatselijk verwarmen met deze handige tips

Thuiswerken is steeds normaler geworden. Het gevolg is vaak wel meer energieverbruik thuis. Het plaatselijk verwarmen van je thuiswerkplek kan helpen die kosten in de hand te houden. Het levert in elk geval meer comfort op, mogelijk lagere stookkosten en het is vaak makkelijk te regelen. Onze technische adviseurs zetten wat handige tips voor je op een rijtje.

Maak je werkplek thuis comfortabel

Om het lekker warm te hebben, zet je de thermostaat in huis vaak op een behaaglijke stand. Maar dat is niet altijd nodig. Want waarom zou je het hele huis verwarmen, terwijl je overdag misschien maar één ruimte gebruikt? Dan kun je soms beter alleen die ene ruimte gericht (bij)verwarmen. Dan kan je thermostaat, als die zich niet in die ruimte bevindt, op een lagere temperatuur. Zo voorkom je dat je onnodig je hele huis verwarmt en verlaag je je warmteverbruik.

Tip 1: Infrarood paneel verwarming op je werkplek

Infrarood om je thuiswerkplek plaatselijk te verwarmen in combinatie met (slimme) radiatorknoppen zetten de meeste zoden aan de dijk. Infrarood panelen werken op elektriciteit en geven een directe stralingswarmte.

De beste plek voor je infraroodverwarming is je plafond. Horizontaal, zodat de warmte naar beneden straalt. De ideale hoogte is 2,6 meter boven de vloer. Zit je vaak aan een tafel of bureau? Zet er dan een kleiner paneel onder (bron: Milieu Centraal).

Tip 2: Je thuiswerkplek verwarmen met een bureaulegger

Een bureaulegger leg je onder je laptop of voor je computer. Je laptop en je muis plaats je er bovenop. Hij geeft een lekker temperatuurtje af, dus koude handen zijn verleden tijd. De onderlegger heeft een stekkerdraad met een aan-/uitknop. Gemiddeld verbruikt zo’n mat ongeveer 35 watt. Zo kan je verwarming misschien een graadje lager.

Tip 3: Warmtekussen in je stoel

Lekker warm blijven met een kussen in je rug of om op te zitten? Dat kan met een warmtekussen die verwarmt via een powerbank. Het gemiddelde verbruik is ongeveer 5 watt. Ook met zo’n kussen geldt dat je hierdoor iets kunt spelen met je thermostaat.

Direct bericht met advies bij afwijkend verbruik

Als we zien dat je verbruikskosten hoger zijn dan normaal, krijg je van ons een berichtje op je mobiel. Met de persoonlijke bespaartips kun je meteen actie ondernemen. Of maak gebruik van de Duurzaam Wonen Check of Energiescan. Je ontvangt bespaaradviezen die zijn afgestemd op je persoonlijke woonsituatie. 

Zo houd je grip

Tip 4: Warmtemat onder je voeten

Een warmtemat op de vloer maakt je voeten en benen heerlijk warm. Het zorgt ervoor dat ook je hele lijf warmer wordt. Een soort lokale vloerverwarming. Gebruik hem op je thuiswerkplek, bij de bank of waar je ook maar langer zit. Koop een warmtemat met een timer. Dan schakelt de mat automatisch uit en staat hij nooit per ongeluk onnodig lang aan. Wel zo veilig.

Tip 5: Thermostaatknoppen voor je radiator

Gebruik thermostaat of  slimme radiatorknoppen. Hiermee stel je de radiatoren in verschillende ruimtes los van elkaar in. Per kamer kies je dus de gewenste temperatuur. Zo kun je bijvoorbeeld alleen je studeerkamer verwarmen en laat je de radiatoren in de kamers waar je niet komt uit. Zo voorkom je onnodig energieverbruik. Slimme radiatorknoppen werken alleen in combinatie met een slimme thermostaat. Je stuurt ze aan via een app. Let op: heb je geen slimme thermostaat? Draai dan in elk geval nooit je radiatoren dicht in de ruimte waar je thermostaat hangt. Deze laat je altijd open staan. Want in deze ruimte bepaalt de thermostaat de temperatuur van je huis.

Veelgestelde vragen

Wat kost 1 uur infrarood verwarming?

Voorbeeld: je paneel verbruikt 1500 watt per uur en je gebruikt het paneel 2 uur per dag. We gaan uit van een stroomprijs van € 0,40 per kWh. Rekenvoorbeeld: 1,5 * € 0,40 * 2= € 1,20. Per uur kost je infrarood verwarming dan € 0,60.

Welk infrarood paneel onder bureau?

Kies voor een paneel met een aan- en uitknop en met een korte opwarmtijd, bijvoorbeeld 3 minuten (bron: Milieu Centraal).

Meer over slim verwarmen