Een koelkast of vriezer in je schuur

Een onverwarmde en niet geïsoleerde schuur of garage is geen goede plek voor je koelkast of vriezer. Dat komt omdat het hier soms te koud of te warm is voor je apparaat. En daarmee verbruik je onnodig veel stroom. Wil je toch een koelkast of vriezer op deze plek? Lees dan bijgaande tips om je stroomverbruik in de hand te houden.

Tweede koelkast: energieslurper

2 op de 5 Nederlanders heeft meer dan één koelkast in huis. Gemiddeld verbruikt een tweede koelkast 140 kWh per jaar. Als je die de deur uit doet, scheelt je dat al snel € 56 (met een tarief van € 0,40 per kWh) per jaar (bron: Milieu Centraal).

Wil je de tweede koelkast toch houden? Gebruik hem dan alleen op de momenten dat je extra koelruimte nodig hebt, bijvoorbeeld tijdens een feestje. Heb je bijna altijd extra koelruimte nodig omdat de koelkast in jouw keuken te klein is? Dan kun je beter jouw 2 losse koelkasten vervangen door een nieuwe koelkast die groter en zuinig is (Bron: Milieu Centraal).

Bekijk de klimaatklasse

Een koelkast in de tropen kan andere temperaturen aan dan die bij ons. Daarom geven we de koelkasten verschillende klimaatklassen. "Modellen in klimaatklasse N werken goed in een omgeving tussen 16 en 30 graden en zijn geschikt voor in huis. Voor een koelkast in de schuur of garage kun je waarschijnlijk beter kiezen voor klasse SN. Die modellen werken goed bij 10 tot 32 graden". Echt warm mogen de apparaten met klasse T worden: die zijn ontwikkeld voor de tropen (Bron: Consumentenbond)

Gratis bespaaradvies op maat

Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.

Zo helpen we besparen

Kies voor een tussenweg

Als je niet teveel stroom wilt gebruiken, zet dan de koelkast in je schuur of garage uit als het te warm of te koud wordt. Door een thermometer op te hangen, weet je precies de temperatuur. Zet de deur wel open als je koelkast uitzet. Dit ter voorkoming van schimmel en stank.

Andere slimme oplossingen om buiten te koelen

Er zijn ook andere oplossingen mogelijk als je graag wilt koelen in je schuur of garage. Kijk bijvoorbeeld naar bodemgekoelde toepassingen, zoals dit slimme systeem, dat in elk geval één product koel houdt.

De perfecte oplossing bestaat niet, een koelkast, vriezer of koel-vriescombinatie in je ongeïsoleerde schuur of garage blijft relatief veel stroom gebruiken.

Nieuw energielabel koelkast

Het energielabel voor koelkasten en vriezers is op 1 maart 2021 vernieuwd. De grootste verandering zit 'm in de letters. Het zijn dezelfde letters, maar de betekenis is veranderd. De schaal is namelijk anders. Het nieuwe label B, C of D is ongeveer te vergelijken met het oude A+++. En wat nu label F is, was voorheen A+.

Dit staat allemaal op het energielabel:

Energie-efficiëntieklasse

  • Van G (minst zuinig) tot A (zuinigst), gebaseerd op het energieverbruik per jaar

Inhoud 

  • Van het eventuele vriesgedeelte (in liter)
  • Van het eventuele koelgedeelte (in liter)

Geluidsniveau

  • In decibel en klasse

QR-code

  • Deze linkt naar de productdatabase met allerlei specifieke details over het model koelkast of vriezer (Bron: Energielabel)

Het nieuwe energielabel koelkast en vriesgedeelte

label koelkast en vriesgedeelte.JPG

Grip op je verbruik met de Energie-app

Met onze Energie-app heb je altijd en overal inzicht in je verbruik. Regel handig en snel je zaken, krijg tips om energie te besparen en geniet van korting op energiebesparende producten. Zo wordt duurzamer leven een stuk makkelijker. 

Download de app

Lees verder over energie besparen