1. Home
 2. Kennis
 3. Energieneutraal huis

Een energieneutraal huis: zo krijg je dat voor elkaar

Vanaf 2020 bouwen we in Nederland alleen nog maar huizen die (bijna) helemaal energieneutraal zijn. En dat is mooi. Want het betekent dat we minder fossiele brandstoffen nodig hebben, zoals kolen en gas. En dat we steeds meer overstappen op groen en duurzaam. 

De energieneutrale woning

Als je huis energieneutraal is, wek je evenveel energie op als je verbruikt. Daardoor geeft je elektrameter aan het eind van het jaar ‘’0’’ aan. Een energieneutraal huis noem je dan ook wel een “nul op de meter woning”. Met een energieneutrale woning wek je zelf je eigen energie op uit duurzame energiebronnen zoals zonne-energie. Dit gebeurt vaak door middel van zonnepanelen. Deze zetten energie uit de zon om in stroom uit het stopcontact. 

Een energieneutraal huis is niet op het gas aangesloten. Er zit dan ook geen CV-ketel in, maar een warmtepomp. Deze pomp werkt niet op gas maar op stroom. Als je die stroom dan ook nog zelf opwekt, met zonnepanelen bijvoorbeeld, woon je erg duurzaam en milieuvriendelijk. En comfortabel. Want een van de belangrijkste kenmerken van een energieneutraal huis is goede isolatie. Daardoor blijft het ‘s winters lekker warm, ‘s zomers goed koel en heb je veel minder energie nodig om te stoken of koelen. En dat zie je terug in een lagere energierekening.

Je huis energieneutraal maken: zo pak je dat aan

Het is simpel: je woont energieneutraal door aan de ene kant het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Aan de andere kant wek je de energie die je verbruikt zelf op. Om je huis energieneutraal te krijgen, ga je aan de slag met deze vijf basisdingen:

  1. Isolatie. De duurste warmte is de warmte die naar buiten vliegt. Bijvoorbeeld door kieren, enkelsteens wanden of ongeïsoleerde vloeren en daken. Dus is stap 1 op weg naar energieneutraal altijd isolatie. Van het dak, vloeren en wanden. Zo houd je je huis comfortabel warm (en in de zomer prettig koel) en bespaar je meteen al flink op je energiekosten. Alles wat je moet weten over isoleren lees je op onze pagina isolatie. Wil je deskundig advies? Neem dan contact op met onze partner Takkenkamp. 

  2. Ventilatie. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar juist een goed geïsoleerd huis heeft ventilatie nodig. Want de lucht in je huis moet natuurlijk wel ververst worden en als alle naden en kieren dicht zitten, gaat dat niet meer vanzelf. Een goed systeem vervoert vervuilde lucht regelmatig af en brengt frisse lucht naar binnen. Voor advies, onderhoud en reiniging van je ventilatiesysteem ben je in goede handen bij onze partner Feenstra.

  3. Drievoudig glas. Dankzij de 3 isolatielagen in dit glas geven je ramen bijna geen warmte meer af naar buiten. Met drievoudig glas blijft je huis comfortabel warm. Zo ben je minder energie kwijt aan het verwarmen van je woning.

  4. Verwarmingssysteem. Een warmtepomp werkt op stroom, niet op gas. De warmtepomp haalt energie uit de bodem, lucht of water en zet deze energie om tot warmte voor je verwarmingssysteem. Het is een mooie, duurzame vervanging van een CV-ketel. Jouw warmtepomp heeft ook een bijpassend warmte-afgiftesysteem nodig zoals vloerverwarming of lage-temperatuurconvectoren. Deze zijn geschikt voor de lage aanvoertemperatuur waar de warmtepomp gebruik van maakt. Met de warmtepompcheck van onze partner Feenstra weet je binnen 1 minuut of zo’n pomp haalbaar is voor in jouw huis.

  5. Zonnepanelen. Met zonnepanelen wek je zelf je eigen groene energie op. De zonnepanelen zetten energie uit de zon om in stroom. Die stroom gebruik je zelf. Onze zonnepanelencheck vertelt je of je dak geschikt is voor zonnepanelen en hoeveel panelen je nodig hebt. Ook kun je met zonnepanelen energie terugleveren. Dit noemen we salderen. Heb je bijvoorbeeld meer energie opgewekt dan je nodig hebt, dan lever je dit terug aan het energienetwerk. We trekken dat bedrag dan weer af van je jaarrekening.

Dit kost het energieneutraal maken van jouw huis

Houd bij het energieneutraal maken van je huis, rekening met een aantal dingen. Zo is het prijziger om een oude woning duurzaam te maken dan een nieuwe. Een oudere woning moet je vaak meer renoveren. Iedere situatie is dus anders. Reken bij het  energieneutraal verbouwen van een woning op ongeveer €35.000 - 50.000 aan kosten. Dit bedrag bevat onder andere de kosten voor de zonnepanelen, warmtepomp, isolatie, ventilatie, regeling en projectleiding. 

Dat is een grote investering. Maar de investering in middelen als zonnepanelen en een warmtepomp verdien je ook weer terug. Met een energieneutraal huis ben je namelijk geen tot zeer weinig kosten kwijt aan de energievoorziening. Vergeet niet: de rijksoverheid stimuleert energiebesparing. Daarom zijn er subsidies en leningen voor energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen, warmtepompen en isolatie. Wat de hoogte van deze subsidies zijn, welke energiebesparende maatregelen gesubsidieerd worden en wat de voorwaarden hiervoor zijn is per gemeente anders. Bekijk daarom goed de informatie op de website van je gemeente. Ook de energiesubsidiewijzer is een handige hulp. Hiermee check je eenvoudig op welke subsidies en leningen voor energiebesparing je recht hebt.

Deel deze pagina