Energielabel C: écht groen of net niet?

Het energielabel C valt niet meer onder de écht groene energielabels en wordt daarmee ook toegekend aan iets minder zuinige huizen. Toch is energielabel C niet per se energie-onzuinig: er zijn waarschijnlijk al een aantal energiebesparende maatregelen genomen. Benieuwd welke maatregelen u nog meer kunt nemen om meer te besparen op uw energiekosten? Wij zetten het in dit artikel voor je op een rijtje.

Verbeteringen voor jouw energielabel C huis

De energiezuinige maatregelen die je in jouw energielabel C woning kunt nemen, verschillen per woonsituatie. In het ene huis is bijvoorbeeld al vloerisolatie aanwezig, terwijl dit in een ander huis nog niet het geval is. Je kan op verbeterjehuis.nl gratis een online vragenlijst doorlopen. Hierna ontvang je besparingstips die specifiek bij jouw situatie passen.

Om je een idee te geven van energiezuinige maatregelen die over het algemeen nog missen in een energielabel C huis, hebben we hieronder een lijstje opgesteld:

  • Extra isolatie in jouw spouwmuur
  • Extra isolatie van jouw vloer of dak
  • HR++ glas op jouw slaapkamer en/of woonruimtes
  • Een warmtepomp voor het verwarmen van jouw woning
  • Een zonneboiler voor het opwarmen van tapwater

Wat betekent energielabel C?

Je vraagt zich misschien af: wat is energielabel C? Hoe verhoudt dit energielabel zich tot de andere energielabels? Dat begrijpen wij. Er zijn zoveel verschillende energielabels. Daarom proberen wij het zo duidelijk mogelijk aan je uit te leggen.

Energielabel C is het derde label van de zeven labels die je kan ontvangen voor jouw huis. Het meest ‘groene’ label is energielabel A. Dit label wordt alleen toegekend aan erg energiezuinige huizen. Het meest ‘rode’ label is energielabel G. Dit label wordt toegekend aan erg energie-onzuinige huizen. Energielabel C is wat donkerder groen/geel en valt daarmee net niet binnen de categorie écht groene energielabels.

Een weetje over Energielabel C

Een weetje over energielabel C: de overheid heeft alle kantoorpanden in Nederland van 100 m2 of groter de eis opgelegd om voor 1 januari 2023 aan minimaal de eisen voor een energielabel C te voldoen. Van al de ‘gewone’ woningen in Nederland is al vijftig procent in het bezit van energielabel C of hoger. Behoor jij ook al tot deze groep?

Interessant artikel?