1. Home
  2. Kennis
  3. Energielabel C

Energielabel C: écht groen of net niet?

Het energielabel C valt niet meer onder de écht groene energielabels. Iets minder zuinige huizen krijgen ook deze label. Toch is energielabel C niet per se energie-onzuinig: waarschijnlijk zijn een aantal energiebesparende maatregelen genomen. Benieuwd welke maatregelen u nog meer kunt nemen om meer te besparen op uw energiekosten? Wij zetten het in dit artikel voor je op een rijtje.

Verbeteringen voor je energielabel C huis

De energiezuinige maatregelen die je met een energielabel C-woning kunt nemen, verschillen per woonsituatie. In het ene huis is de vloer bijvoorbeeld al geïsoleerd, terwijl dit in een ander huis nog niet zo is. Tip: Loop op verbeterjehuis.nl gratis een online vragenlijst door. Dat levert je besparingstips op die specifiek bij jouw situatie passen.

Om je alvast een idee te geven: deze energiezuinige maatregelen missen in een energielabel C-huis:

  • Extra isolatie van de spouwmuur
  • Extra isolatie van de vloer of het dak
  • HR++ glas op je slaapkamer en/of in de woonruimtes
  • Een warmtepomp voor het verwarmen van je woning
  • Een zonneboiler voor het opwarmen van tapwater

Wat betekent energielabel C?

Je vraagt zich misschien af: wat is energielabel C? Hoe verhoudt dit energielabel zich tot de andere energielabels? Dat begrijpen wij. Er zijn zoveel verschillende energielabels. Daarom proberen wij het zo duidelijk mogelijk aan je uit te leggen.

Energielabel C is het derde label van de zeven labels die de overheid uitgeeft voor je huis. Het groenste label is energielabel A. Dit label krijg je als je veel aanpassingen hebt gedaan om je huis energiezuinig te maken. Het meest rode label is energielabel G. Je krijgt dit label als je huis erg energie-onzuinig is. Energielabel C is wat donkerder groen/geel en valt daarmee net niet binnen de categorie écht groene energielabels.

Een weetje over Energielabel C

Een weetje over energielabel C: de overheid heeft alle kantoorpanden in Nederland van 100 m2 of groter de eis opgelegd om voor 1 januari 2023 aan minimaal de eisen voor een energielabel C te voldoen. Van al de ‘gewone’ woningen in Nederland is al vijftig procent in het bezit van energielabel C of hoger. Behoor jij ook al tot deze groep?

Deel deze pagina

Lees meer over energie