1. Thuis
 2. Isolatie
 3. Muurisolatie

Minder hard stoken met muurisolatie

Met muurisolatie kun je energie besparen. Omdat de warmte beter binnenblijft hoef je minder hard te stoken. De meeste huizen hebben een spouwmuur. Maar er zijn ook andere manieren om je muur te isoleren.

Pluspunten muurisolatie

Waarom is het slim je muren te isoleren? Dit zijn drie voordelen die je kan hebben (bron Milieu Centraal):

Isolatie helpt je huis warmer te houden tijdens de koude maanden

Een lagere energierekening, omdat je minder gas verbruikt

Je gebruikt minder gas om je huis te verwarmen

Advies van de expert

Vattenfall werkt samen met Takkenkamp. Zij hebben jarenlange ervaring als isolatiespecialist en gaan voor hoge kwaliteit. Neem gerust contact met ze op of vraag een vrijblijvende offerte aan. Ben je klant van ons? Dan krijg je korting.

Meer over Takkenkamp

Muurisolatie, zo zit dat

 • Met spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur gevuld met isolatiemateriaal. Er zijn verschillende soorten.

  Als je geen spouwmuur hebt kan je de buitenmuur isoleren. Er worden isolatieplaten tegen de buitengevel aangebracht. Dit is een grote klus waar je meestal een vergunning voor nodig hebt.

  Je kunt ook de binnenmuren isoleren. Dan wordt er isolatiemateriaal tegen de binnenmuur geplaatst.

  (Bron: Milieu Centraal

 • Een spouwmuur bestaat uit twee muren met ruimte ertussen: de spouw. Huizen die voor 1920 zijn gebouwd hebben meestal geen spouwmuur, huizen die later zijn gebouwd wel (bron: Milieu Centraal).

  Een spouwmuur kun je herkennen aan de dikte van de buitenmuur. Meet bij de deuropening de muur eens op: is hij dikker dan 25 centimeter? Dan heb je een spouwmuur.

  Je kunt ook aan de buitenmuur zien of er een spouwmuur is. Dan zitten er ventilatieroosters of andere kleine openingen tussen de stenen.

 • Het beste kun je eens goed naar je buitenmuur kijken. Zie je kleine gaatjes in de voegen tussen de stenen? Dat zijn de oude boorgaten van spouwmuurisolatie. De gaatjes zijn weer opgevuld en vallen vaak bijna niet op.

  Is je buitenmuur afgewerkt met pleisterwerk of steenstrips? Dan heb je misschien buitenmuurisolatie. Meet de dikte van de muur op bij een raam of de deur. Is hij dikker dan 30 cm? Grote kans dat de muur dan geïsoleerd is.

  Als je gewone bakstenen ziet in je buitenmuur dan heb je geen buitenmuurisolatie.

 • De isolerende werking van spouwmuurisolatie kan in de loop van de tijd zijn verminderd. Vraag een expert om een onderzoek te komen doen. Met een cameraatje bekijkt hij in de muur de oude isolatie.

  De expert vertelt je meteen of je isolatie nog goed is. Misschien kun je na-isoleren of moet je de spouwmuur leeg laten maken voordat er nieuw isolatiemateriaal aangebracht kan worden.

 • Spouwmuurisolatie die je nu laat aanbrengen gaat meestal een leven lang mee. Maar isolatiemateriaal dat jaren geleden is aangebracht kan steeds minder goed gaan werken. Spouwmuurisolatie van UF-schuim lost in de loop der jaren op en minerale wol zakt langzaam in.

  Heb je twijfels over de kwaliteit van je spouwmuurisolatie? Vraag een expert om vrijblijvend advies en controle.

 • Het isoleren van de binnenmuren is voor een handige doe-het-zelver te doen. Maar het isoleren van de buitenmuren of isolatie in de spouwmuur aanbrengen is echt een klus voor de expert.

  Let op: je komt alleen in aanmerking voor subsidie als je de klus uit laat voeren door een erkend bedrijf.

Voordeliger isoleren met subsidie: bespaar tot 30%

Bij één maatregel krijg je ongeveer 15% van de kosten terug. Bij twee kan dit zelfs oplopen tot 30%. Lees wat je moet weten en waar je moet zijn voor subsidie bij isolatie. Zo wordt isoleren een stuk voordeliger!