1. Home
 2. Isolatie
 3. Muurisolatie

Muurisolatie bespaart energie

Met muurisolatie bespaar je energie. Omdat de warmte binnenblijft hoef je minder hard te stoken. Dat is goed voor het milieu én je energierekening. De meeste huizen hebben spouwmuurisolatie, maar er zijn ook andere manieren.

Pluspunten muurisolatie

Geen koude muren meer

Lagere energierekening

Minder CO2-uitstoot

Let op: tijdelijk langere doorlooptijden

Door de sterk toegenomen energietarieven is de vraag naar energiebesparende maatregelen gestegen. Ook bij onze isolatiepartner Takkenkamp. Hou bij het aanvragen van een offerte rekening met een minimale doorlooptijd van 6 weken.

Advies van de expert

Vattenfall werkt samen met Takkenkamp. Zij hebben jarenlange ervaring als isolatiespecialist en gaan voor hoge kwaliteit. Neem gerust contact met ze op of vraag een vrijblijvende offerte aan. Klanten van Vattenfall krijgen bovendien altijd korting.

Meer over Takkenkamp

Muurisolatie, zo zit dat

 • Spouwmuurisolatie is de snelste, makkelijkste en goedkoopste manier om je huis te isoleren. De ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur wordt gevuld met isolatiemateriaal. Er zijn verschillende soorten.

  Als je geen spouwmuur hebt kan je de buitenmuur isoleren. Er worden isolatieplaten tegen de buitengevel aangebracht. Dit is een grote klus waar je meestal een vergunning voor nodig hebt.

  Je kunt ook de binnenmuren isoleren. Dan wordt er isolatiemateriaal tegen de binnenmuur geplaatst. Dit is de meest ingrijpende manier van muurisolatie. Het levert flink wat overlast op en je verliest ruimte in huis.

 • Een spouwmuur bestaat uit twee muren met ruimte ertussen: de spouw. Huizen die voor 1920 zijn gebouwd hebben meestal geen spouwmuur, huizen die later zijn gebouwd wel.

  Een spouwmuur kun je herkennen aan de dikte van de buitenmuur. Meet bij de deuropening de muur eens op: is hij dikker dan 25 centimeter? Dan heb je een spouwmuur.

  Je kunt ook aan de buitenmuur zien of er een spouwmuur is. Dan zitten er ventilatieroosters of andere kleine openingen tussen de stenen.

 • Het beste kun je eens goed naar je buitenmuur kijken. Zie je kleine gaatjes in de voegen tussen de stenen? Dat zijn de oude boorgaten van spouwmuurisolatie. De gaatjes zijn weer opgevuld en vallen vaak bijna niet op.

  Is je buitenmuur afgewerkt met pleisterwerk of steenstrips? Dan heb je misschien buitenmuurisolatie. Meet de dikte van de muur op bij een raam of de deur. Is hij dikker dan 30 cm? Grote kans dat de muur dan geïsoleerd is.

  Als je gewone bakstenen ziet in je buitenmuur dan heb je geen buitenmuurisolatie.

 • De isolerende werking van spouwmuurisolatie kan in de loop van de tijd zijn verminderd. Vraag een expert om een onderzoek te komen doen. Met een cameraatje bekijkt hij in de muur de oude isolatie.

  De expert vertelt je meteen of je isolatie nog goed is. Misschien kun je na-isoleren of moet je de spouwmuur leeg laten maken voordat er nieuw isolatiemateriaal aangebracht kan worden.

 • Spouwmuurisolatie die je nu laat aanbrengen gaat meestal een leven lang mee. Maar isolatiemateriaal dat jaren geleden is aangebracht kan steeds minder goed gaan werken. Spouwmuurisolatie van UF-schuim lost in de loop der jaren op en minerale wol zakt langzaam in.

  Heb je twijfels over de kwaliteit van je spouwmuurisolatie? Vraag een expert om vrijblijvend advies en controle.

 • Het isoleren van de binnenmuren is voor een handige doe-het-zelver te doen. Maar het isoleren van de buitenmuren of isolatie in de spouwmuur aanbrengen is echt een klus voor de expert.

  Let op: je komt alleen in aanmerking voor subsidie als je de klus uit laat voeren door een erkend bedrijf.

Subsidie op muurisolatie

Ook in 2021 is er subsidie beschikbaar voor isolerende maatregelen. Om aanspraak te kunnen maken moet je minimaal twee maatregelen combineren. Dus combineer bijvoorbeeld vloer- en dakisolatie of spouwmuurisolatie en glasvervanging om extra voordelig je woning energiezuiniger te maken.

Ook kun je korting krijgen op de btw over de arbeidskosten. Per gemeente zijn er verschillende regelingen mogelijk. 

Subsidie per gemeente

Subsidies kunnen per gemeente verschillen, de Energiesubsidiewijzer weet precies hoe het zit in jouw woonplaats. Ontdek in twee stappen of er in jouw gemeente subsidies en aantrekkelijke leningen zijn om je woning energiezuiniger te maken.

Investeringssubsidie Duurzame Energie

Woningeigenaren en VvE's die zelf duurzame energie willen opwekken, kunnen subsidie aanvragen voor zonneboilers en warmtepompen.

Vanaf 4 januari 2021 is deze regeling uitgebreid. Naast duurzaam energie opwekken krijg je ook subsidie wanneer je minimaal 2 isolatiemaatregelen uitvoert. Combinaties van vloerisolatie, dakisolatie, muurisolatie en glasisolatie zijn mogelijk.

Laag btw-tarief arbeidsloon

Als je je huis energiezuiniger maakt met isolatie, kun je van de Belastingdienst korting krijgen op de btw die je betaalt over het arbeidsloon. De arbeidskosten vallen dan onder het lage btw-tarief van 9%. De woning moet wel ouder dan 2 jaar zijn.

Let op: het lage btw-tarief geldt alleen voor de montage van isolerende materialen als glas/steenwol, piepschuim en isolatieglas. Dus over de materialen betaal je wél 21% btw.

Besparen op je energiekosten

Wil je weten hoe je bij jou thuis bespaart op energiekosten? Doe de Duurzaam Wonen Check. In 3 stappen zie je waar je het beste mee kunt beginnen.

 • De check is gratis
 • Voor huur- en koophuizen
Doe de check