1. Home
 2. Energie
 3. Energieleveranciers vergelijken

Energieleveranciers vergelijken

Je hebt in huis nou eenmaal stroom, gas of warmte nodig. Voor je verwarming, je verlichting en je apparaten. Dan is het fijn om dat te krijgen van een energieleverancier die bij je past. Vergelijk eens in de zoveel tijd verschillende energieleveranciers. In dit artikel geven we inspiratie en tips over hoe je dat doet.

Energieleveranciers vergelijken op vier punten

Misschien ben je al van het gas af en heb je zonnepanelen. Dan ben je bijna helemaal je eigen energieleverancier. Verder heb je altijd een betrouwbare energieleverancier nodig voor je energie. Die meer doet dan energie leveren. We adviseren je om bij het vergelijken van energie en gasleveranciers deze vier punten te checken.

 1. Betrouwbaarheid. Dat is vooral belangrijk als de energiemarkt erg in beweging is.
 2. Duurzaamheid. Hoe en waar wordt je energie opgewekt?
 3. Prijs. Als je bewust kiest voor de laagste prijs.
 4. Services. Welke extra's krijg je en hoe wordt je geholpen met energie besparen?

Gas- en energieleveranciers vergelijken op betrouwbaarheid

De energiemarkt is continu in beweging. Door verschillende ontwikkelingen, waaronder in Oekraïne, zijn de energieprijzen in het najaar van 2021 enorm gestegen. Ook in 2022 zijn ze nog hoog en erg aan het schommelen. Dat heeft invloed op wat je als consument betaalt. Maar het vraagt ook veel van de energieleveranciers. In een onrustige energiemarkt kun je rekenen op de betrouwbaarheid van grote energieleveranciers.

In 2021 konden meerdere kleinere energieleveranciers het helaas financieel niet meer redden. Zo zijn Fenor, Welkom Energie, SEPA Green Energy en Allure Energie 'omgevallen', failliet gegaan dus. Gedupeerde klanten van deze bedrijven hebben sindsdien veelal energie van een grotere energieleverancier.

Wat we nu weten over het prijsplafond in 2023

In 2023 komt er een prijsplafond voor energie. Dat betekent dat je tot een bepaald verbruik een maximumtarief betaalt. We vertellen je graag wat dit betekent voor jou.

Alles over het prijsplafond

Groene energieleveranciers vergelijken op duurzaamheid

Als je groene energieleveranciers wilt vergelijken, moet je wel een verschil maken tussen stroom en gas. Bij groene stroom moet je weer op andere punten letten dan bij duurzaam gas.

 • Groene stroom vergelijken. Het aanbod van groene stroom is groot. Vergelijk bijvoorbeeld door te kijken naar de herkomst van de groene stroom. Check het stroometiket. En kijk ook naar de verduurzamingsplannen op langere termijn. Onze groene stroom wordt volledig opgewekt uit Nederlandse wind, zon en water. Bekijk onze tips om groene stroom leveranciers te vergelijken.
 • Groen gas vergelijken. Dat is niet eenvoudig. Groen gas. Biogas. CO2-neutraal gas. CO2-gecompenseerd gas. Waar moet je op letten? Deze tips maken de keuze tussen alle soorten Groen gas een stuk makkelijker. Vergelijk samenstelling, kwaliteit en prijs. Bij ons heb je de keuze tussen 100% PuurGroen Gas en MixGroen Gas.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.

Doe je mee?

Goedkope energieleveranciers vergelijken op 3 manieren

 1. Goedkope energieleveranciers vergelijken gaat misschien het makkelijkste via prijsvergelijkingssites. Dan heb je meerdere aanbieders bij elkaar. Het kan wel zijn dat op sommige momenten niet alle energieleveranciers een aanbod doen via deze sites.

 2. Je kunt daarom ook op de websites van verschillende energieleveranciers kijken of ze een aantrekkelijk aanbod hebben voor je. Vergeet niet overal hetzelfde verbruik aan gas en stroom per jaar in te vullen. Zo voorkom je appels en peren vergelijken.

 3. De meest objectieve manier om de goedkoopste energieleverancier te vinden, is via het Modelcontract Energie. Dat product is bij elke aanbieder exact gelijk. Vul ook hier alleen wel steeds hetzelfde verbruik in voor gas en stroom.
Stel je energieproduct samen

Stel zelf je energie samen

Nieuwe klanten krijgen altijd groene stroom met ons product Groen uit Nederland. Voor gas kun je ook een groene stap maken, zoals MixGroen Gas met 10% groen gas, aangevuld met aardgas.

Goede service is ook heel belangrijk

Fossielvrij leven binnen één generatie, dat is een flinke ambitie. Maar we zetten graag een stap extra en zorgen goed voor onze klanten. Daarom hebben we deze 7 beloftes.

 • Elk jaar voordeel voor klanten die blijven
 • Een heldere jaarafrekening zonder verrassingen
 • Overal en altijd inzicht in je verbruik en kosten
 • Direct bericht bij afwijkend gebruik
 • Gratis bespaaradvies op maat
 • Straks 100% groene stroom voor alle klanten thuis
 • Altijd goed geholpen garantie

Lees meer over onze 7 beloftes

Altijd goed geholpen garantie

Een uitstekende service, daar doen we elke dag ons best voor. Met onze online tools regel je 24/7 al je energiezaken zonder moeite. En voor zaken waar je zelf niet uitkomt, zijn we goed bereikbaar. Onze mensen hebben een oplossing voor iedere energievraag. We kijken verder, zodat je altijd in één keer geholpen wordt.

Zo helpen we je

Veelgestelde vragen

Wat is beter 1 of 3 jaar energiecontract?

Dat ligt helemaal aan de marktsituatie en de tarieven die je bij deze vaste contracten krijgt. Wil je zekerheid, dan is zo'n vast contract normaal gesproken zeker aan te raden.

 • Wil je er een tijd lang niet naar om hoeven kijken? En zijn de tarieven gunstig? Dan is 3 jaar zeker een goede optie.
 • Bij een contract tot 1 jaar vast kom je na één jaar weer voor een keuzemoment. Als je het prettig vind om elk jaar een mooie aanbieding uit te zoeken, kan dat.
 • Zijn er veel veranderingen in de markt zoals in het najaar van 2022? Dan kan het zijn dat de tarieven van een vast contract juist hoger liggen dan een variabel tarief. En ben je zelfs beter af met een variabel tarief. Wij houden onze klanten via verschillende kanalen op de hoogte over ons advies in de huidige markt.

 

Wat is op dit moment de goedkoopste energieleverancier?

Dat is lastig te zeggen. Vergelijk het verschil op dit moment via het Modelcontract Energie van ons en een andere leverancier. En vul bij overal je eigen gemiddelde verbruik in. Dat getal vind je terug op je laatste jaarrekening. Bij ons vind je niet alleen scherpe energieprijzen. We zijn vastberaden om ook met service en verduurzaming het verschil te maken. We hebben daarom 7 servicebeloftes voor je. Zoals direct bericht bij afwijkend verbruik.

Is het verstandig om de gasprijs vast te zetten?

Dat hangt heel erg van de marktsituatie af. Normaal gesproken krijg je een betere prijs voor je gas als je een contract met vast tarief kiest. Bijvoorbeeld voor 1 of 3 jaar. Sinds het najaar van 2021 zijn de energieprijzen echter ongekend hoog. Het kan zijn dat het voor jou beter is om de gasprijs nu niet vast te zetten, maar te gaan voor een contract met variabele tarieven. Lees ons meest recente advies voor jou op onze pagina over de nieuwe energieprijzen.

Wat is verstandig variabel of vast?

Dat hangt ervan af of je zekerheid belangrijk vindt en hoe de energiemarkt eruit ziet.

 • Hou je van zekerheid dan is een contract met een vaste prijs normaal gesproken misschien prettiger. Je weet dan zeker dat die gedurende je hele contractperiode hetzelfde blijft.
 • Variabele prijzen kunnen meerdere keren per jaar omhoog of omlaag gaan. Als dat gebeurt, krijg je daar ruim op tijd bericht over.

In uitzonderlijke situaties op de energiemarkt kan het zijn dat tijdelijk geen vaste contracten worden aangeboden. Bekijk onze actuele pagina over de nieuwste ontwikkelingen.

 

Bekijk ook deze onderwerpen