Negen tips om je tuin te verduurzamen

Er zijn talloze manieren om je tuin te verduurzamen. Denk aan het gebruik van duurzame materialen, insectenhotel, solarverlichting en elektrisch verwarmde kussens, midden in een tuin vol bloemen voor de bijen. Op deze pagina lees je negen tips om je tuin te verduurzamen.

1. Let op apparaten die veel stroom gebruiken

Klassieke fontein- en vijverpompen kosten tot ongeveer € 200 per jaar. Terrasheaters op propaangas gebruiken al gauw € 40 per jaar. Elektrische terrasheaters zijn nog duurder. En een koelkast in de tuin of vriezer in de schuur is duur en onverstandig.

Er zijn al duurzame alternatieven, zoals elektrisch verwarmde kussens voor in de tuin. Die gebruiken ongeveer 7 tot 40 wat per uur en zijn daarmee een stuk energiezuiniger dan heaters. Verder zijn er de hybride robotgrasmaaier en de solar vijverpomp. De pompcapaciteit van die vijverpomp ligt nog wat laag, maar dat zal in de toekomst verbeteren.

2. Plant bloemen voor de bijen

Het aantal wilde bijen in Nederland daalt sterk. Dat is slecht nieuws, want we hebben bijen nodig voor onze voedselproductie. Je kunt daar wat aan doen door terrassen en tegels te beplanten met bloemen waar bijen, vlinders en insecten van houden.

3. Bestel knuffelbijen

Tuinen, terrassen en balkons zijn steeds meer het verlengde van onze leefomgeving. Er zijn allerlei apps om tuinen te helpen verduurzamen. Om het bodemleven te stimuleren organiseerde de vereniging Groei & Bloei eind maart al voor de vijfde keer met Intratuin de actie Tegel Eruit Plant Erin. En nog steeds is er veel aandacht voor ideeën tegen insectensterfte en voor het helpen van de bij. Zo kan je voor het seizoen van 2020 tussen 1 februari en 30 april ‘knuffelbijen’ bestellen: solitair levende metselbijen die niet steken, maar wel bloemen bestuiven.

4. Gooi een zaadgranaat in je tuin

Als je meer bloemen in je tuin wilt, gooi dan een zaadgranaat in je tuin. Dat is een pakketje van biologisch afbreekbaar materiaal, gevuld met zaden en compost. Je hoeft 'm alleen maar ergens neer te gooien, de bloemen komen vanzelf.  

Verduurzaam je huis, bespaar energie

Wil je minder energie verbruiken? Doe dan onze Duurzaam Wonen Check. Ontdek stap voor stap welke kleine en grote verbeteringen passen bij jouw koop- of huurhuis.

  • Persoonlijk advies
  • Gratis check
  • Meteen aan de slag
Doe de check

5. Kies voor tuinverlichting op zonne-energie

Tuinverlichting op zonne-energie is natuurlijk duurzaam, net als solarlampen. De lampen hebben immers niet aangesloten te worden op een netspanning. Solarlampen zijn meestal minder fel dan laagvoltage verlichting van 12V, dat aangesloten is op het stroomnet. Solarlampen lijken daarom vooral geschikt voor subtiele verlichting. 

Steeds meer mensen kiezen voor ledlampen in de tuin. Rob van de Plas, een van onze energieadviseurs, geeft als tip mee om goed op het vermogen te letten. ''Bij tien meter snoer en duurdere ledlampen zit je al gauw op € 50 per jaar als ze aangaan zodra het donker wordt. Let dus goed op het wattage en het aantal branduren.''

6. Leg niet te veel tegels in je tuin

Om je tuin geschikt te maken voor planten en dieren en om wateroverlast te voorkomen, is het verstandig om niet meer dan 30% van je tuin te betegelen. Een andere optie is waterdoorlatende tegels. Grind lijkt een goed alternatief, maar is vrij schaars. Het winnen ervan is schadelijk voor het landschap, zo geeft voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal aan.

7. Ga slim met water om

Met een regenton heb je minder kraanwater nodig om je tuin te besproeien. En er zijn nog meer wateropvangsystemen verkrijgbaar. Ook is het slim om bewust te kiezen: rozen en hortensia's hebben meer water nodig dan bijvoorbeeld druiven, lavendel en rododendrons. Als je niet weet wat voor planten je in de tuin hebt, gebruik dan bijvoorbeeld de app Leafsnap. Met een foto van een blad ontdek je meteen welke plantensoort het is. 

8. Gebruik 12-volt-lampen met een IP-waarde van minimaal 44

Feestelijke led-priksnoeren zijn op dit moment erg populair in de tuin. Dat zijn kabels met fittingen voor ledlampen. Voor buiten is het belangrijk dat zo’n kabel een aangeduide IP-waarde heeft van minimaal 44. En voor je veiligheid is het verstandig om te kiezen voor 12-volt-lampen.

Let op: op sommige websites staat dat je met 12-volt-lampen minder stroom gebruikt. Maar het voltage zegt niets over het stroomgebruik. 

9. Maak andere slimme keuzes als je een balkon hebt

Als je geen tuin hebt maar een dakterras of balkon, kies dan voor een hangtuin en bloembakken met veel bloemen voor bijen. Voor de vloer kies je vlonderplanken of recyclebaar kunstgras.

Deel deze pagina

Meer handige tips