Handige en trendy gadgets en hoeveel stroom ze gebruiken

Kokend waterkranen, robotstofzuigers, slimme televisies, robotstofzuigers en andere gadgets maken ons leven makkelijker en leuker. Maar ze gebruiken ook stroom. Hoeveel stroom die gadgets precies gebruiken, lees je op deze pagina.

1. Robotstofzuiger

Echt heel handig: een robotstofzuiger. Zo hoef je zelf niet meer te stofzuigen. Hij kost tot wel € 1000. Met het stroomgebruik valt het mee. Het apparaat laadt zich een paar uur per week op om stand-by te staan én te stofzuigen. Het laden kost zo’n 30 tot 40 Watt. Per jaar kost het laden en stand-by staan bij elkaar ongeveer € 5 tot € 12 per jaar aan stroom. Dat is nog minder dan een gewone stofzuiger, die gebruikt tussen de € 15 en € 20 per jaar aan stroom. In de meeste gevallen gebruik je de robotstofzuiger naast je gewone stofzuiger. Maar je gewone stofzuiger gebruik je wel een stuk minder als je een robotstofzuiger hebt.  

Een robotstofzuiger staat altijd op het oplaadstation. Er zit een overlaadbeveiliging op die ervoor zorgt dat hij stopt met laden zodra de batterij vol is. En hij begint automatisch te stofzuigen op de geprogrammeerde tijd.

Tijdens je vakantie kun je de stekker eruit laten en de robot uitschakelen. Tenzij je wilt dat je robotstofzuiger blijft stofzuigen tijdens je vakantie.

2. Kokend waterkraan

De kokend waterkraan zie je steeds meer. Veel mensen vinden hem handig voor het zetten van thee, omdat je niet meer op kokend water hoeft te wachten. Ook gebruik je zo minder water. Wel gebruik je meer stroom, meestal tussen de 92 en 280 kWh per jaar. Vooral het warm houden van het water kost veel stroom. Dat kost je tussen de € 20 en € 65 per jaar.

3. led-televisie en plasma televisie

Een LED - of plasma-televisie gebruikt niet per se veel stroom. Het hangt van je situatie af. Als je 4 uur per dag voor een 42 inch led-tv met energielabel A zit, dan kost je dat € 25 tot 35 per jaar. Maar in het geval van een oude plasma-televisie is dat ongeveer € 100 per jaar.

In het algemeen geldt: hoe groter, helderder en geavanceerder, hoe meer stroom je gebruikt. En een led-tv is zuiniger dan plasma-, LCD- en oude beeldschermen.

4. Decoder

Veel mensen weten niet dat een decoder ook stroom gebruikt. Als je digitaal kijkt, dan gebruik je volgens Milieu Centraal tussen de 50 tot 250 kWh per jaar, bovenop je tv-gebruik. Dat is per jaar € 11 tot € 57. Een Horizonbox gebruikt zelfs 70 per jaar. Je sluipverbruik loopt zo dus behoorlijk op

Infographic trendy apparaten | Vattenfall energie

5. Boxen

Een Sonos box met 3 boxen bijvoorbeeld, gebruikt in stand-by € 70 aan stroom per jaar. Zet daarom tijdens je vakantie dit soort apparaten helemaal uit.

Ontdek meer tips om energie te besparen

Deel deze pagina

Lees verder over energie besparen