2. Speciale pannen voor inductie
Een inductiekookplaat verwarmt je pannen met een magnetisch veld. Dat kan niet bij elk materiaal. Er moet voldoende ijzer in je pannen zitten. Dat test je door een magneet aan de pan te hangen. Als de magneet aan de pan blijft hangen is de pan geschikt. Aardewerk, glas, aluminium en koper zijn geen geschikte materialen.
Verder is het handig om pannen te hebben met een rechte bodem. Op die manier maakt de pan het beste contact met de inductieplaat. Sommige pannen trekken na een tijd krom. Ze werken dan nog wel op inductie, maar de hitte wordt minder gelijkmatig verdeeld. Pannen met een dikke bodem die bestaan uit verschillende lagen trekken het minst krom. Daarom zijn die pannen het meest geschikt voor inductie.
Let wel op dat je pannen geen hoeken of punten aan de onderkant hebben. Daarmee beschadig je je inductieplaat. Bovendien ontstaat zo ongelijkmatige warmte, waarbij de meeste warmte trekt naar die hoek of punt en zo een barst in de plaat ontstaat.
Als je zeker wilt weten dat een pan geschikt is, kijk dan goed op de doos of de gebruiksaanwijzing.