Inductie: energiezuinig koken op stroom

Koop je een nieuwbouwhuis, dan zit daar vaak geen gasaansluiting meer in. Dat betekent elektrisch koken, bij voorkeur op inductie. Maar is het ook rendabel om in een bestaande woning het gasfornuis te vervangen door een inductiekookplaat? We geven je tips voor energiezuinig koken op stroom.

Verschil tussen inductie en andere vormen van elektrisch koken

Wil je elektrisch koken, dan heb je de keuze uit drie typen kookplaten: keramisch, halogeen en inductie. Qua energieverbruik is inductie het zuinigst, want er gaat vrijwel geen warmte verloren. Alleen de pan zelf wordt verwarmt. Ook koelt de plaat na het bereiden van de maaltijd snel af.

Bij keramische en halogeenkookplaten wordt de gehele kookzone verwarmd. Ook blijven deze elektrische kookplaten na gebruik lang nagloeien, waardoor meer energie verloren gaat dan bij een inductiekookplaat.

Is op inductie koken goedkoper en duurzamer dan koken op gas?

Koken op gas is nog altijd goedkoper dan elektrisch koken. Op dit moment is het niet rendabel om je gasfornuis in je bestaande keuken te vervangen door een inductiekookplaat. Maar ben je van plan om een nieuwe keuken aan te schaffen? Dan is de overstap op inductie wel een slimme overweging.

Koken op inductie is namelijk duurzamer dan andere vormen van elektrisch koken. En neem je daarbij groene energie uit Nederland af, dan lever je helemaal een belangrijke bijdrage aan het mogelijk maken van een fossielvrij leven. Je kookt dan namelijk op stroom die opgewekt is uit schone bronnen die nooit opraken, zoals zon, wind en water.

Vader en kind koken | Vattenfall energie

Van gas naar inductie? Dit heb je nodig om te koken op stroom

1. Extra kookgroep of een inductiekookplaat voor een 1-groep aansluiting

Een inductieplaat bestaat over het algemeen uit vier kookzones met een totaalvermogen van 4.500 tot 7.200 watt. Om dit hoge vermogen op te vangen is een afzonderlijke kookaansluiting nodig, die verdeeld is over twee groepen. Eén enkele groep heeft namelijk een maximaal vermogen van 3.680 watt en met een tweede kookgroep verdubbel je het vermogen tot een maximum van 7.360 watt. Laat dus een kookaansluiting aanleggen in je groepenkast door je installateur, zodat je inductiekookplaat optimaal werkt en alles in huis blijft werken op het moment dat je kookt.

In de meeste woningen is al een loze elektrabuis van de keuken naar de groepenkast aangelegd en is alleen wat extra bedrading en een 2-groep installatieautomaat nodig. De eenmalige extra installatiekosten zijn daardoor gering. Meestal zijn er ook geen extra kosten bij de netbeheerder aan verbonden.

Tegenwoordig koop je ook inductiekookplaten die je op 1-groep (een normaal stopcontact) aansluit. Hiervoor is geen aanpassing in de groepenkast en installatie nodig. Het werkt als volgt: met slimme elektronica in de inductieplaat wordt het vermogen van één kookgroep verdeeld over de vier kookzones.

We vroegen onze energieadviseur Rob van der Plas of het slim is om te kiezen voor een 1-groep inductiekookplaat: "Voor een- of tweepersoonshuishoudens is dit een mogelijke oplossing. Er zijn geen installatieaanpassingen nodig en je kunt de stekker in een bestaand stopcontact steken waar verder geen overige apparatuur op is aangesloten. Dat betekent wel dat je maximaal 3.680 watt kunt afnemen en dus op halve kracht kookt. Bij een gezin of enthousiaste koker gaat de voorkeur uit naar een 2-groeps inductiekookplaat."

Een 1-groep inductiekookplaat betekent wel dat je op halve kracht kookt.

Rob van der Plas, Energieadviseur

2. Speciale pannen voor inductie

Een inductiekookplaat verwarmt je pannen met een magnetisch veld. Dat kan niet bij elk materiaal. Er moet voldoende ijzer in je pannen zitten. Dat test je door een magneet aan de pan te hangen. Als de magneet aan de pan blijft hangen is de pan geschikt. Aardewerk, glas, aluminium en koper zijn geen geschikte materialen.

Verder is het handig om pannen te hebben met een rechte bodem. Op die manier maakt de pan het beste contact met de inductieplaat. Sommige pannen trekken na een tijd krom. Ze werken dan nog wel op inductie, maar de hitte wordt minder gelijkmatig verdeeld. Pannen met een dikke bodem die bestaan uit verschillende lagen trekken het minst krom. Daarom zijn die pannen het meest geschikt voor inductie. 

Let wel op dat je pannen geen hoeken of punten aan de onderkant hebben. Daarmee beschadig je je inductieplaat. Bovendien ontstaat zo ongelijkmatige warmte, waarbij de meeste warmte trekt naar die hoek of punt en zo een barst in de plaat ontstaat.

Als je zeker wilt weten dat een pan geschikt is, kijk dan goed op de doos of de gebruiksaanwijzing.

Zo verminder je het stroomverbruik bij koken op inductie

  1. Kies een pan die optimaal werkt op je inductiekookplaat

  2. Leg een deksel op de pan om warmteverlies te voorkomen

  3. Verwarm niet meer water dan je nodig hebt en gebruik eventueel een waterkoker

  4. Maak gebruik van energiezuinige mogelijkheden om je eten te bereiden, zoals een snelkookpan of een hogedrukstoomoven

Persoonlijk advies over energie besparen

Wil je weten hoe jij energiezuiniger en duurzamer kunt wonen, zodat je kosten bespaart? Onze chatbot Nina helpt je stap voor stap besparen met de slimste energieoplossingen, passend bij jouw persoonlijke woonsituatie.

Doe de check

Deel deze pagina

Meer bespaartips voor in de keuken