Glas isoleren in je woning

Je ramen zijn vaak de grootste warmtelekken in huis. En in Nederland hebben veel huizen grote ramen. Dus glasisolatie is meestal een goed idee. Je kunt er veel mee besparen, op je energierekening en in je CO2-uitstoot. Helder toch. 

Pluspunten isolatieglas

Je bespaart op je energiekosten

De warmte blijft in je woning

Isolatieglas is ook geluiddempend

Glasisolatie: hoe zit dat?

 • HR-glas is hoogrendementsglas. Het zijn een paar lagen glas met ruimte ertussen, de spouw. Bij gewoon dubbelglas is de spouw gevuld met lucht, bij HR-glas met een gas dat de warmte goed vasthoudt.

  Er zijn verschillende soorten HR-glas: hoe meer plusjes er achter HR staan, des te beter het isoleert. HR++-glas wordt vaak gebruikt, het past in de meeste kozijnen en is goedkoper dan driedubbelglas.

 • Driedubbelglas bestaat uit, de naam verraadt het al: drie lagen glas. Het wordt ook wel triple glas of HR+++-glas genoemd. Het is het beste isolatieglas dat er is, voor warmte én geluid.

  Driedubbelglas is duurder, dikker en zwaarder dan de meeste glassoorten. In bestaande kozijnen past het vaak niet. Daarom wordt vooral in nieuwbouw veel driedubbelglas gebruikt.

 • De isolatiewaarde van glas is uitgedrukt U-waarde. Hoe lager het getal, hoe beter de isolerende werking van het glas.

  Dubbelglas heeft een U-waarde van 2,8, HR++-glas heeft een U-waarde van 1,1 en driedubbelglas is het best isolerend met een U-waarde van 0,5 tot 0.9. Afhankelijk van de dikte van het glas en de spouw.

 • Als je nieuw glas of nieuwe kozijnen laat plaatsen heb je kosten. Maar het is de investering zeker waard. Want je verhoogt het comfort in huis en je bespaart een hoop energie.

  Hoeveel het scheelt op de energierekening verschilt natuurlijk af per situatie. Maar als je enkelglas laat vervangen door HR++-glas kan de besparing per jaar oplopen tot wel €23,- per m2.

  Wil je weten wat je mogelijkheden zijn en hoeveel je kunt besparen? Neem contact op met de glaszetter bij jou in de buurt of onze partner in glas.

  Onze partner in Glas
 • Er is landelijke subsidie voor woningisolatie. Je kunt ongeveer 20% subsidie krijgen tot maximaal €10.000,-. De voorwaarde is wel dat je tenminste twee isolatiemaatregelen laat uitvoeren. Je kunt de subsidie pas aanvragen nádat de isolerende maatregelen zijn genomen.

  Update: je kunt nu ook een tweede aanvraag indienen. Dus voor nóg twee isolerende maatregelen. En het subsidiebedrag is tijdelijk verhoogd, tot en met 31 december 2020.

  Sommige gemeenten en provincies hebben eigen subsidieregelingen. Bekijk op de Energiesubsidiewijzer welke regelingen er in jouw woonplaats zijn.

  Naar Energiesubsidiewijzer
 • Heb je houten kozijnen, dan kunnen die prima blijven zitten. Maar oude aluminium en kunststof kozijnen isoleren slecht. Ze geven direct de kou van buiten door naar binnen. Aan de binnenzijde ontstaat vaak condensvorming.

  Moderne kunststof of houten kozijnen met driedubbelglas leveren veel energiebesparing én comfort op.

 • Enkelglas is makkelijk te herkennen: er zit maar een glasplaat in het kozijn. Bij dubbelglas zie je duidelijk dat het dikker is. Om te checken of je gewoon dubbelglas of HR-glas hebt, hou je een vlammetje voor het raam. Kijk naar de weerspiegeling.

  Bij dubbelglas zie je vier vlammetjes. Hebben ze allemaal dezelfde kleur? Dan heb je gewoon dubbelglas. Is het tweede vlammetje anders van kleur dan de rest (meestal blauw)? Dan heb je HR-glas.

  Om erachter te komen welk soort HR-glas je hebt kijk je op de aluminium strip tussen de glasplaten. Daar staat een code met HR en een aantal plusjes. Staat er niets bij, dan is de kans groot dat je gewoon dubbelglas hebt.

Mogelijke subsidies en financieringen

Subsidies kunnen per gemeente verschillen, de Energiesubsidiewijzer weet precies hoe het zit in jouw woonplaats. 

Ontdek in twee stappen of er in jouw gemeente subsidies en aantrekkelijke leningen zijn om je woning energiezuiniger te maken.

Voor het laten isoleren van je dak, spouwmuur, gevel, vloer en glas kun je ongeveer 20% subsidie krijgen tot maximaal €10.000, -. Voorwaarde is dat je ten minste twee isolatiemaatregelen door een erkend bedrijf laat uitvoeren.

Tweede aanvraag mogelijk

Per 1 september 2020 is het mogelijk om een tweede subsidieaanvraag in te dienen. Bij de tweede aanvraag gaat het om minimaal twee andere isolatiemaatregelen dan bij de eerste aanvraag. 

Tijdelijk hogere bedragen

Sinds 1 juni 2020 kunnen VvE’s en eigenaar-bewoners tijdelijk meer subsidie krijgen. Het oorspronkelijke subsidiebedrag is verhoogd.

Let op: om voor deze verhoging in aanmerking te komen moet je de aanvraag uiterlijk op 31 december 2020 indienen.

Als je jouw huis energiezuiniger wilt maken door middel van isolatie, kun je van de Belastingdienst korting krijgen op de BTW die je betaalt over het arbeidsloon. De arbeidskosten vallen dan onder het lage BTW-tarief van 9%. De woning moet wel ouder dan 2 jaar zijn.

Let op: het lage BTW-tarief geldt alleen voor de montage van isolerende materialen zoals; glas/steenwol, piepschuim en isolatieglas. Dus over de materialen betaal je wél 21% BTW.