1. Thuis
  2. Duurzaam wonen
  3. Wat is een smart home

Wat is een smart home?

Wat is een smart home? Het idee is dat je in een smart home prettiger, veiliger en mogelijk energiezuiniger woont. Denk aan gordijnen die sluiten en verlichting die automatisch aangaat als het donker wordt. Of een oven die je via jouw smartphone alvast voorverwarmt zonder dat je thuis bent. Er zijn talloze toepassingen denkbaar om je huis te automatiseren. Slimme apparaten die met elkaar kunnen ‘praten’ vormen de basis in zo’n smart home. Onze technische adviseurs laten hun licht hierop schijnen.

Smart home: huis van de toekomst

Natuurlijk kun je bij een smart home denken aan slimme verlichting of geautomatiseerde verwarming, maar de mogelijkheden voor het huis van de toekomst gaan veel verder dan dat. Wat zou je er van vinden als je slimme ijskast merkt dat de yoghurt bijna op is en die vervolgens bestelt bij je favoriete (online) supermarkt? Nog een beetje griezelig? Dat begrijpen we best. De tijd zal moeten leren welke toepassingen we prettig vinden en hoe het geregeld is met jouw privacy en het gebruik van jouw persoonlijke gegevens.

Je smart home bedienen met je smartphone

Extra handig aan veel slimme apparaten is dat je ze op afstand kunt bedienen vanaf je tablet of smartphone. Vanaf de bank kun je zo je rolluiken sluiten, je favoriete muziek opzetten en de slimme lampen knalpaars laten kleuren. Zelfs als je niet thuis bent, kun je jouw energie en apparatuur met je smartphone bedienen. Zo is het mogelijk om een wasmachine op afstand aan te zetten of op vakantie via camera’s te bekijken wat er in je tuin gebeurt.

Grip op je verbruik met de Energie-app

Met onze Energie-app heb je altijd en overal inzicht in je verbruik. Regel handig en snel je zaken, krijg tips om energie te besparen en geniet van korting op energiebesparende producten. Zo wordt duurzamer leven een stuk makkelijker. 

Download de app

Smart home systeem met zelflerende apparaten

Er bestaan slimme huizen met een smart home systeem dat bestaat uit zelflerende apparatuur. Zo’n smart home systeem leert dus echt de voorkeuren en het gedrag van de bewoners kennen. Zo kan het systeem het koffiezetapparaat aanzetten als de wekker is gegaan. Of zet het smart home systeem je favoriete muziek op als je thuiskomt. Ook kan het systeem onnodig energieverbruik voorkomen. In de toekomst kan het zomaar gebeuren dat het systeem de vaatwasser zelf aanzet als er op een zonnige dag genoeg energie is opgewekt met je zonnepanelen. Het idee is dat zoveel mogelijk slimme apparatuur door het smart home systeem verbonden is en met elkaar kan communiceren. Dat netwerk van apparatuur wordt ook wel het ‘internet of things’ genoemd.

Stel zelf je energie samen

Kies voor stroom en/of gas, met een variabele óf vaste prijs. Nieuwe klanten krijgen groene stroom met ons product Groen uit Nederland, opgewekt uit duurzame energiebronnen in Nederland. 

Apparaten die dezelfde taal spreken

De gedachte van een smart home is dat het smart home systeem zichzelf verbetert aan de hand van jouw gedrag. Om het je zo prettig mogelijk te maken moeten slimme apparaten met elkaar kunnen praten en samenwerken. Het is dan wel nodig dat die apparaten dezelfde taal spreken. Op dit moment is dat nog niet zo. Domotica (slimme apparatuur) is in ontwikkeling en door fabrikanten worden nog verschillende protocollen (talen) gebruikt. In de toekomst is het natuurlijk handig als alle fabrikanten één protocol gebruiken.

Via een smart home systeem kun je smart home apparaten aan elkaar verbinden zodat ze met elkaar kunnen samenwerken. Het systeem kan daarnaast als virtueel assistent functioneren die je gewoon met jouw stem  opdrachten geeft. Alle grote techbedrijven hebben inmiddels zo’n assistent op de markt. Enkele voorbeelden

  • Apple: Homekit
  • Amazon: Alexa
  • Google: Home
  • Samsung: SmartThings

Aangezien niet al deze systemen dezelfde protocollen (taal) gebruiken, kun je niet alle slimme apparatuur hierop aansluiten. Er zijn ook systemen die een ‘universele taal’ spreken zodat dit wel kan. Net als bij een universele afstandsbediening.

Voorbeelden van smart home producten

Wil je weten wat er mogelijk is met een smart home? Of wil je beginnen met één apparaat? Onderstaande smart home producten hebben als doel jouw huis comfortabeler, zuiniger of veiliger te maken. Het zijn toepassingen die al gebruikt worden.

Deel deze pagina

Meer over duurzaam wonen