1. Thuis
 2. Warmtepomp
 3. Warmtepomp en zonnepanelen

Warmtepomp en zonnepanelen: een mooie combinatie

Wist je dat je een warmtepomp heel goed kan combineren met zonnepanelen? Zo wek je de extra stroom die een warmtepomp nodig heeft (deels) zelf op met zonne-energie. Dat is nog eens slim besparen.

De warmtepomp-zonnepanelen combinatie

Met een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen zet je als huiseigenaar een stap richting fossielvrij wonen. Met een warmtepomp verbruik je minder of helemaal geen aardgas meer om je huis en/of water te verwarmen. Je stroomverbruik gaat met een warmtepomp wel omhoog. Maar met zonnepanelen op je dak, wek je die extra stroom (deels) zelf op, met gratis zonne-energie.

Een warmtepomp combineren met zonnepanelen heeft voordelen:

 • Lagere energierekening
 • Duurzamer verwarmen door minder of geen gasverbruik
 • Goede investering in je huis

Voor elke situatie een oplossing

Misschien heb je al een warmtepomp of zonnepanelen. Of je staat juist aan het begin van de verduurzaming van je huis. Lees meer over de combinatie warmtepomp en zonnepanelen in jouw situatie.

 • Ik heb zonnepanelen

  Ik heb al zonnepanelen, maar nog geen warmtepomp.

  • Gebruik meer eigen zonnestroom
  • Panelen bijplaatsen is eenvoudig
  Lees meer
 • Ik heb een warmtepomp

  Ik heb al een warmtepomp, maar nog geen zonnepanelen.

  • Bespaar nog meer op je energierekening
  • Deels of helemaal energienet-onafhankelijk 
  Lees meer
 • Ik heb geen van beide

  Ik heb nog geen warmtepomp en geen zonnepanelen.

  • Goede subsidiemogelijkheden
  • In één keer veel besparen op je energiekosten
  Lees meer

Subsidie voor warmtepomp en zonnepanelen

Duurzame oplossingen zoals warmtepompen en zonnepanelen zijn een goede investering in je huis. Maar ze kosten bij elkaar misschien meer geld dan je nu kunt missen. Gelukkig helpt de overheid je met duurzame subsidies.

Warmtepompen

Je kan subsidie aanvragen voor een warmtepomp via de ISDE-regeling. Op de kosten van het apparaat en de installatie kan je zo'n 30% terugkrijgen. Afhankelijk van het type en model warmtepomp krijg je tussen de € 1.950 en € 5.100 subsidie. Er zijn wel wat regels waar aan je moet voldoen om subsidie voor warmtepompen te krijgen.

Als voorbereiding op een warmtepomp is het slim om de isolatie van je huis te checken. Je krijgt nu ongeveer 15% van kosten van isolatiemaatregelen terug. En deze subsidie wordt zelfs verdubbeld als je binnen 24 maanden ook nog een warmtepomp neemt.

Zonnepanelen

Voor het kopen van zonnepanelen is er geen landelijke subsidie meer. Wel zijn er nog een paar gemeenten die hier subsidie voor geven. Zeker de moeite waard dus om even na te vragen. Wist je dat zonnepanelen vrijgesteld zijn van btw? Dat scheelt flink wat geld.

Zonnepanelen huren
Wil je graag zonnepanelen, maar is kopen een té grote stap? Via onze partner Solease kun je heel eenvoudig zonnepanelen huren. Lees hier meer over hoe dit werkt.

Boost het energielabel van je huis

Elk gebouw in Nederland heeft een energielabel, met een score van A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig). Het verduurzamen van je huis met isolatie, een warmtepomp en zonnepanelen zorgt voor een beter energielabel.

Hogere verkoopwaarde voor je huis
Een goed energielabel is fijn voor het milieu en je energierekening, maar ook voor de waarde van je huis. Koopwoningen met een A- en B-label leveren gemiddeld € 6.000 meer op. Voor koopwoningen met een F- en G-label ligt de verkoopprijs bijna € 12.000 lager dan gemiddeld*.

*Bron: Universiteit van Tilburg

“Wij wilden van het gas af en energieneutraal worden. Dit is gelukt. In combinatie met onze zonnepanelen hebben wij al ruim 3 jaar geen energiekosten meer.”

Tevredenheidsonderzoek warmtepomp – ioresearch

Ik heb al zonnepanelen, maar nog geen warmtepomp

Met zonnepanelen nam je al een mooie duurzame stap. Heb je bij het kopen vooral gelet op je verbruik op dat moment, of heb je ruim ingekocht? Als je een hybride warmtepomp neemt, of helemaal van het gas gaat, zal je stroomverbruik stijgen. Het deel van je opwek dat je nu over hebt kan je gaan gebruiken om je huis te verwarmen.

Wat voor soort warmtepompen zijn er?

1. Hybride: een combinatie tussen warmtepomp en cv-ketel

 • Is je huis niet supergoed geïsoleerd? Dan is dit een goede optie. Tip: ga aan de slag met je isolatie. Dan haal je meer uit je warmtepomp.
 • Tip: neem binnen 24 maanden zowel een warmtepomp als isolatie, dan kun je voor beide maatregelen subsidie krijgen.
 • Een hybride warmtepomp is goedkoper dan een all-electric. Ook kun je gebruik blijven maken van je gasaansluiting en radiatoren. Bedenk wel dat je met een hybride oplossing niet volledig van het aardgas afstapt.

2. All-electric ready: eerst hybride, later all-electric

Wil je de investering spreiden? Dat is mogelijk. Deze warmtepomp werkt om te beginnen als een hybride, dus in combinatie met de cv-ketel. Wanneer je er klaar voor bent, kun je met hetzelfde apparaat overstappen op volledig gasloos verwarmen. Zo kun je op je gemak je huis in orde maken.

3. All-electric: 100% warmtepomp, geen cv-ketel meer

Met de volledig elektrische warmtepomp ga je in één keer helemaal van het gas af. Deze warmtepomp zorgt voor je verwarming én je warme water.

Belangrijk: Deze warmtepomp werkt efficiënt op lagere temperaturen. Zorg er dus eerst voor dat de muur-, vloer-, dak- en glasisolatie van je huis goed in orde is. Als je huis in of na 1992 is gebouwd én HR++ glas heeft, dan is dit zeker het geval.

(Bron: Milieu Centraal)

Is het slim om een warmtepomp te nemen?

Dit zijn de belangrijkste redenen om nu een warmtepomp te nemen:

 • Energiezuinig en milieuvriendelijker

“Een warmtepomp werkt super efficiënt: hij maakt van 1 kWh stroom, 3 tot 5 kWh warmte. Hierdoor bespaar je op CO2-uitstoot en op je energiekosten. De kosten en CO2-uitstoot die je jaarlijks kunt besparen, zijn afhankelijk van het type warmtepomp dat je kiest. Je CO2-uitstoot kan met een all-electric warmtepomp wel 45 tot 55 procent dalen, met een hybride warmtepomp is dat ongeveer 25 procent.” (Bron: iedereendoetwat.nl) 

 • Subsidie van de overheid

Een warmtepomp is een duurzame investering. Als je een warmtepomp koopt, kun je een ISDE-subsidie aanvragen en een aardig deel van de aankoopprijs terugkrijgen.

 • Mogelijk verplicht vanaf 2026

Huiseigenaren worden mogelijk verplicht om vanaf 2026 bij het vervangen van de cv-ketel over te stappen op een hybride warmtepomp. Of je moet kiezen voor een ander duurzaam alternatief, zoals aansluiting op het warmtenet. Lees hier meer over de verplichting om een warmtepomp te nemen

Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?

Dit zijn de belangrijkste factoren die bepalen of een warmtepomp bij jou thuis kan worden geïnstalleerd:

 • Isolatie. Bij huizen die in of na 1992 zijn gebouwd én HR++ glas hebben, is de isolatie voldoende (bron: Milieu Centraal). Is je huis ouder? Denk dan aan dakisolatie, muurisolatie en vloerisolatie, maar ook aan glasisolatie (HR++ of driedubbelglas). 

 • Verwarmingssysteem. Een warmtepomp verwarmt met een lagere temperatuur (meestal 25-50°C) dan een cv-ketel (meestal 70-80°C). Het heeft dus voldoende oppervlakte nodig om de warmte af te geven. Een hybride warmtepomp werkt vaak prima met bestaande radiatoren. Als ze maar groot genoeg zijn. Meestal is vloerverwarming beter dan radiatoren. Deze heeft namelijk een groter oppervlakte om warmte af te geven.

 • Ruimte. Hoeveel ruimte je binnen en buiten nodig hebt, verschilt per warmtepomp. Sommige bestaan uit één unit. Er zijn ook warmtepompen die uit twee units bestaan. Dan heb je één unit binnen en één unit buiten staan. De unit buiten moet op de juiste plek komen, zoals op een plat dak, op de grond of tegen de muur. Dit hangt ook af van de geluidseisen vanuit de overheid en wat je zelf prettig vind.
Moet ik zonnepanelen bijplaatsen?

Check hoeveel stroom je straks nodig hebt
Toen je zonnepanelen nam, heb je het aantal waarschijnlijk afgestemd op je jaarlijkse stroomverbruik. Een warmtepomp bespaart gas, maar gebruikt wel veel stroom. Door zonnepanelen bij te plaatsen vul je de totale opwek aan tot aan je nieuwe verbruik.

Soort warmtepomp  Stroomverbruik 
warmtepomp per jaar 
Extra zonnepanelen nodig voor volledige opwek (bij 400 Wp) 
Hybride 1600 kWh  5-7
All-electric ready  1600-3200 kWh  7-10
All-electric  3200 kWh  10

We gaan uit van een goed geïsoleerd huis, een jaarlijks stroomverbruik van 2.800 kWh (buiten de warmtepomp) en zonnepanelen van 400 Wp. Onze installatiepartners zullen altijd een passend advies op maat geven (bron: Milieu Centraal).

Meer voordeel ná de salderingsregeling
Dankzij de salderingsregeling heb je nu voordeel van elke kWh die je zonnepanelen opwekken. Deze regeling wordt de komende jaren afgebouwd. Het wordt dus steeds voordeliger om je eigen zonnestroom ook zelf te gebruiken. Met een warmtepomp heb je in de toekomst meer plezier van je eigen opwek.

Vervang oude zonnepanelen
Zijn je zonnepanelen 15-20 jaar oud? Dan kun je ze beter vervangen. Dankzij het hoge rendement van nieuwe panelen kun je namelijk tot twee keer zoveel stroom opwekken met hetzelfde dakoppervlak.

In onze Dakcheck kun je een offerte of adviesgesprek aanvragen voor bijplaatsen of voor nieuwe zonnepanelen.

Kosten en subsidie

Wat je betaalt voor de aanschaf en installatie van een warmtepomp verschilt per type en model. Op dit moment kun je gebruik maken van landelijke subsidie als je een warmtepomp koopt. Dit is ongeveer 30% van het aankoopbedrag. Als je de koop van je warmtepomp combineert met een isolatiemaatregel, dan krijg je van de kosten daarvan ook ongeveer 30% terug.

Soort warmtepomp  Gemiddelde prijs
(incl.
installatie)
 
Gemiddelde subsidie 
Hybride € 6.000,- € 2.500,-
All-electric  € 13.000,- € 3.000,-

Bron: Milieu Centraal

Extra kosten zonnepanelen
Wil je zonnepanelen bij laten plaatsen om de stroom voor je warmtepomp op te wekken? Of oude panelen laten vervangen? De kosten hiervan hangen af van de situatie op je dak en wat je wensen en behoeften zijn. In onze Dakcheck vraag je eenvoudig een vrijblijvende zonnepanelenofferte op.

Ik heb al een warmtepomp, maar nog geen zonnepanelen

Met een warmtepomp nam je al een mooie stap richting een duurzamer huis. Je gebruikt nu een stuk minder of helemaal geen aardgas meer. En dat scheelt op je energierekening. Omdat een warmtepomp stroom nodig heeft is je stroomverbruik wel flink gestegen. Die extra stroom kan je zelf gaan opwekken, met zonne-energie van eigen dak.

Wek duurzame stroom op voor je warmtepomp

Sinds je een warmtepomp hebt, bespaar je geld op je gasverbruik. Maar je bent ook ineens veel meer stroom gaan verbruiken. De extra stroom die je warmtepomp verbruikt kun je zelf opwekken. Heb je een all-electric ready warmtepomp?

Tip: hou dan bij het kopen of huren alvast rekening met de stroom die je nodig hebt op het moment dat je volledig elektrisch gaat verwarmen. Je neemt dan meer zonnepanelen dan je nu gezien je verbruik nodig hebt. Onze zonnepanelenpartners kunnen je hier uitstekend over voorlichten.

Is je dak geschikt voor zonnepanelen?
Of je zonnepanelen kunt nemen en hoeveel, hangt af van je dak. De ligging en de dakbedekking zijn hierbij van belang. Of je dak geschikt is zie je heel snel met onze Dakcheck. Je kunt ook meteen een gratis offerte of een adviesgesprek aanvragen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hangt af van je jaarlijkse stroombehoefte. Die zal behoorlijk zijn gestegen sinds je een warmtepomp hebt laten installeren. In de tabel hieronder krijg je een idee van wat je ongeveer nodig hebt. Je kunt ook kiezen om maar een deel van je stroom zelf op te wekken. Dat kan nog steeds een mooie besparing opleveren.

Soort warmtepomp

Stroomverbruik
warmtepomp per jaar

Aantal zonnepanelen nodig voor volledige opwek
Hybride 1600 kWh 5-7
All-electric ready 1600-3200 kWh 7-10
All-electric 3200 kWh 10

We gaan uit van een goed geïsoleerd huis, een jaarlijks stroomverbruik van 2.800 kWh (buiten de warmtepomp) en zonnepanelen van 400 Wp. Onze installatiepartners zullen altijd een passend advies op maat geven.

(bron: Milieu Centraal)

Kosten en subsidies

Steeds goedkoper
Goed nieuws, want zonnepanelen worden steeds goedkoper en krachtiger. Je hebt er dus minder nodig voor evenveel opbrengst. Bovendien zijn zonnepanelen vanaf 2023 btw-vrij. Dat scheelt 21% op een koopofferte. Landelijke subsidie op zonnepanelen is er niet. Vraag bij je gemeente of er een lokale subsidieregeling is.

Zonnepanelen huren
De koop van zonnepanelen is een hele uitgave. Heb je het spaargeld nu niet, of geef je het liever ergens anders aan uit? Dan kan je via onze partner Solease zonnepanelen huren, voor een vast bedrag per maand.

Voorjaarsdeal: tot € 400,- korting

Krijg nu tijdelijk tot € 400,- korting op de huur of koop van zonnepanelen bij onze partners. Bekijk of jouw dak geschikt is en profiteer.

Deze actie is alleen geldig tot en met dinsdag 30 april.

Doe de Dakcheck

Ik heb nog geen warmtepomp en nog geen zonnepanelen

Je wilt een duurzamer huis, energie en geld besparen. Door een warmtepomp te nemen en hier meteen zonnepanelen bij te nemen, kun je straks van het gas af, zonder dat je meer stroom moet gaan afnemen. Die ga je namelijk zelf opwekken met de zon. Een aardige investering, waar je in de toekomst veel plezier gaat hebben.

Voordeel van een combinatie warmtepomp en zonnepanelen

We geven het meteen toe: de combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen is een ambitieus project. Gelukkig kun je het stap voor stap aanpakken. Het is wel een goed idee om er nu al aan te beginnen. Waarom?

 • Doorlooptijden. Warmtepompen en zonnepanelen zijn complexe systemen die vaak maatwerk vereisen. Het kan dus even duren voordat alles geïnstalleerd is. Het is dus een goed idee om beide oplossingen tegelijk in gang te zetten.

 • Subsidie. Op dit moment kun je subsidie krijgen op een nieuwe warmtepomp. Daarbij is de prijs van zonnepanelen sterk gedaald en zijn ze btw-vrij. Je kunt ook kiezen om een warmtepomp te kopen en zonnepanelen te huren.

 • Klaar voor de toekomst. In 2050 gaat Nederland van het aardgas af. En in 2026 wordt een warmtepomp mogelijk al verplicht bij vervanging van een cv-ketel. Met de warmtepomp-zonnepanelen combinatie ben je ruim voor de deadlines al klaar met het verduurzamen van je huis.
Wat voor soort warmtepompen zijn er?

1. Hybride: een combinatie tussen warmtepomp en cv-ketel
Bij hybride maak je gebruik van de warmtepomp én van een cv-ketel. De warmtepomp zelf dient als hoofdverwarming voor je huis. De cv-ketel zorgt alleen nog voor het warme water voor douchen en uit kranen. En is het buiten zo koud dat de warmtepomp het niet warm genoeg krijgt? Dan springt de cv-ketel bij.

Als je huis wat minder goed geïsoleerd is, dan is een hybride warmtepomp een goede keuze. Wel is het slim om ook je isolatie aan te pakken. Dan haal je een stuk meer uit je warmtepomp. Een hybride is goedkoper dan een volledig elektrische warmtepomp. Ook kun je gebruik blijven maken van je gasaansluiting en radiatoren .

2. All-electric ready: eerst hybride, later all-electric
Wil je stapsgewijs van het gas en je investering spreiden? Een all-electric ready warmtepomp werkt eerst als een hybride, dus in combinatie met de cv-ketel. Later kun je met hetzelfde apparaat overstappen op volledig gasloos verwarmen. Je kunt zo op je eigen tempo de isolatie en het warmtesysteem van je huis in orde maken voor de overstap.

3. All-electric: 100% warmtepomp, geen cv-ketel meer
Met de all-electric warmtepomp ga je helemaal van het gas af. De warmtepomp zorgt voor zowel je verwarming als je tapwater. Belangrijk: Deze warmtepomp werkt efficiënt op lagere temperaturen. Zorg er dus eerst voor dat de muur-, vloer-, dak- en glasisolatie van je huis goed in orde is. Bij huizen die in of na 1992 zijn gebouwd én HR++ glas hebben, is dit zeker het geval.

(Bron: Milieu Centraal)

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hangt af van je jaarlijkse stroombehoefte. Die zal behoorlijk zijn gestegen sinds je een warmtepomp hebt laten installeren. In de tabel hieronder krijg je een idee van wat je ongeveer nodig hebt. Je kunt ook kiezen om maar een deel van je stroom zelf op te wekken. Dat kan nog steeds een mooie besparing opleveren.

Soort warmtepomp

Stroomverbruik
warmtepomp per jaar

Aantal zonnepanelen nodig voor volledige opwek
Hybride 1600 kWh 5-7
All-electric ready 1600-3200 kWh 7-10
All-electric 3200 kWh 10

We gaan uit van een goed geïsoleerd huis, een jaarlijks stroomverbruik van 2.800 kWh (buiten de warmtepomp) en zonnepanelen van 400 Wp. Onze installatiepartners zullen altijd een passend advies op maat geven.

(bron: Milieu Centraal)

Kosten en subsidies

Warmtepompen voordelig dankzij landelijke subsidie
Een warmtepomp kost tussen de € 6.000 en € 20.000, afhankelijk van het type warmtepomp dat je kiest. Daar gaat nog wel een aardig bedrag subsidie van af. Gemiddeld is dat ongeveer 30% van de aankoopprijs, inclusief installatiekosten. Heb je de afgelopen 24 maanden je huis nog geïsoleerd (met subsidie)? Dan krijg dubbel zoveel subsidie op die kosten als je op tijd een warmtepomp neemt.

Zonnepanelen steeds goedkoper
De prijs van zonnepanelen is de laatste tijd gedaald. Voor tien zonnepanelen betaal je op dit moment ongeveer € 6000, inclusief installatie. Zonnepanelen zijn vrijgesteld van btw. Landelijke subsidie op zonnepanelen is er niet. Informeer bij je gemeente of daar nog subsidieregelingen zijn.

Zonnepanelen zonder investering
Wil je niet te lang sparen voor een combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen? Kies dan voor het huren van zonnepanelen. Dat kan via onze installatiepartner Solease, voor een vast bedrag per maand. Het mooie is dat je de panelen later alsnog kan overkopen.

Ben je benieuwd wat er mogelijk is op je dak? Doe dan onze Dakcheck voor een voorlopig advies en overzicht van je opwek en besparing.

Zonnepanelen en warmtepomp: de ideale situatie

Gunstige voorwaarden voor zonnepanelen zijn:

 • een regio met veel zonuren
 • een plat dak of een schuin dak op het zuiden

(Bron: Milieu Centraal)

Om een goed rendement uit een warmtepomp te halen, zijn de volgende punten belangrijk:

 • Laag energieverbruik door goede isolatie van je huis (dak, muren, ramen en buitendeuren)
 • Lagetemperatuurverwarming, zoals vloer- of wandverwarming of LTV-convectoren

In de winter levert de warmtepomp met zonnepanelen combinatie minder op. Je hebt dan soms stroom nodig van je energieleverancier. Op een zonnige winterse dag, kan een warmtepomp nog wel warm tapwater maken.

Deel deze pagina

Lees meer over warmtepompen