1. Home
 2. Isolatie
 3. Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie bespaart energie

Spouwmuurisolatie is de snelste, makkelijkste en goedkoopste manier om je muren te isoleren. De ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur (de spouw) wordt gevuld met isolatiemateriaal. En dat heeft vele voordelen. 

 • Lagere energierekening
 • Hoger wooncomfort
 • Gezondere lucht in huis

 

Let op: tijdelijk langere doorlooptijden

Door de sterk toegenomen energietarieven is de vraag naar energiebesparende maatregelen gestegen. Ook bij onze isolatiepartner Takkenkamp. Hou bij het aanvragen van een offerte rekening met een minimale doorlooptijd van 6 weken.

Wat kost spouwmuurisolatie?

In een hoekhuis of 2-onder-1-kapwoning kost spouwmuurisolatie gemiddeld €2000,-. Je bespaart meteen zo’n €650,- per jaar aan energiekosten. Dat is ongeveer net zoveel als 11% rente op een spaarrekening (cijfers Milieu Centraal prijspeil 2020).

Hoe lang gaat spouwmuurisolatie mee?

Spouwmuurisolatie die je nu laat aanbrengen gaat meestal een leven lang mee. Maar isolatiemateriaal dat jaren geleden is aangebracht kan steeds minder goed gaan werken. Spouwmuurisolatie van UF-schuim lost in de loop der jaren op en minerale wol zakt langzaam in.

Moet ik extra isoleren als ik al spouwmuurisolatie heb? 

De isolerende werking van spouwmuurisolatie kan in de loop van de tijd zijn verminderd. Vraag een expert om een onderzoek te komen doen. Met een cameraatje bekijkt hij in de muur de oude isolatie. Hij kan je vertellen of het nodig is om extra te isoleren. 

Hoe weet ik of ik een spouwmuur heb? 

 • Huizen die voor 1920 zijn gebouwd hebben meestal geen spouwmuur, huizen die later zijn gebouwd wel.
 • Een spouwmuur kun je herkennen aan de dikte van de buitenmuur. Meet bij de deuropening de muur eens op. Is de muur dikker dan 25 centimeter? Dan heb je een spouwmuur.
 • Je kunt ook aan de buitenmuur zien of er een spouwmuur is. Dan zitten er ventilatieroosters of andere kleine openingen tussen de stenen.

Hoe kan ik zien of de muur al geïsoleerd is? 

 • Je kunt het best eens goed naar je buitenmuur kijken. Zie je kleine gaatjes in de voegen tussen de stenen? Dat zijn de oude boorgaten van spouwmuurisolatie. De gaatjes zijn weer opgevuld en vallen vaak bijna niet op.

 • Is je buitenmuur afgewerkt met pleisterwerk of steenstrips? Dan heb je misschien buitenmuurisolatie. Meet de dikte van de muur op bij een raam of de deur. Is hij dikker dan 30 cm? Grote kans dat de muur dan geïsoleerd is.
 • Zie je gewone bakstenen in je buitenmuur? Dan heb je geen buitenmuurisolatie.

Binnen één dag geïsoleerd

 1. De expert kijkt of je spouwmuur geschikt is voor spouwmuurisolatie.

 2. Er worden gaatjes in de voegen geboord – de stenen blijven heel.

 3. De expert spuit isolatiemateriaal in de muur en maakt de gaatjes dicht.

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten of jouw spouwmuur geïsoleerd kan worden? Neem dan contact op met onze partner in isolatie, Takkenkamp. De isolatie-experts beantwoorden je vragen, geven advies en eventueel een offerte.

Klantenkorting

Als klant van Vattenfall krijg je korting. 5% voor één maatregel, 10% als je er twee combineert. En tot 15% bij een combinatie van drie maatregelen.  

 

Vrijblijvend advies van Takkenkamp

Besparen op je energiekosten

Wil je weten hoe je bij jou thuis bespaart op energiekosten? Doe de Duurzaam Wonen Check. In 3 stappen zie je waar je het beste mee kunt beginnen.

 • De check is gratis
 • Voor huur- en koophuizen
Doe de check

Deel deze pagina