1. Thuis
  2. Zonnepanelen
  3. Kosten zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen

'Wat kosten zonnepanelen?’ is een veelgestelde vraag. De prijs van zonnepanelen verschilt natuurlijk per type zonnepaneel en per aanbieder. Wat een zonnepaneel bij Vattenfall kost? Wij verkopen de panelen per pakket. De kosten voor zonnepanelen zijn dan ook inclusief alle benodigde materialen, volledige installatie tot en met de groepenkast én technische inspectie. Bovendien krijg je als klant van ons € 100,- korting. 

Rekenvoorbeeld: wat kosten zonnepanelen per kWh?

Stroomverbruik drukken we uit in kilowattuur, afgekort kWh.

Stel: je kiest voor een pakket van 10 zonnepanelen van 405 Wp met een aanschafprijs van € 7000 excl. btw. Je wekt dan 20 jaar lang ongeveer 3500 kWh* op per jaar. Over die periode van 20 jaar betaal je dan per kilowattuur: € 7000,- / (3500 kWh x 20 jaar = 70.000 kWh) = € 0,10.

* Aantal zonnepanelen x vermogen per paneel x 0,85. Het getal 0,85 gaat over de helling en de richting van je dak. Deze hebben allebei invloed op de opbrengst van je zonnepanelen. Milieu Centraal laat de opbrengst zien bij verschillende hellingen en richtingen, waarbij 100% de hoogste opbrengst is. Wij rekenen met 85% (0,85).

Het is interessant om de prijsontwikkeling van zonnepanelen te volgen. Nog geen 10 jaar geleden waren zonnepanelen onbetaalbaar voor veel mensen. Inmiddels verdien je ze binnen 6 tot 7 jaar terug (bron: Milieu Centraal). Daardoor zijn zonnepanelen nu voor veel meer mensen interessant.

Arjen van der Spek, productmanager Zon bij Vattenfall

Het vermogen in Wattpiek (Wp)

Het maximaal vermogen dat een zonnepaneel kan opwekken drukken we uit in Wattpiek (Wp). Vaak geldt: hoe duurder het paneel, hoe meer Wattpiek. Een zonnepaneel met hoog vermogen kan op de lange termijn dus goedkoper zijn, omdat je daarmee meer zonne-energie opwekt. Heb je weinig zon of ruimte op het dak? Dan is het sowieso verstandig om te kiezen voor zonnepanelen met veel vermogen. Daarmee wek je maximaal op, ondanks de beperkingen van je dak.

Wat brengen zonnepanelen op?

Met 10 zonnepanelen van 365 Wp wek je in jouw eerste jaar al gauw 3103 kWh* op. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden verbruikt aan stroom 2800 kWh per jaar (bron: Nibud). Een set van 10 zonnepanelen helpt je qua opbrengst dus behoorlijk besparen op je energierekening. En dat vinden we mooi om te zien. 

Hieronder zie je een overzicht met de verwachte opwek, het vermogen, de verwachte opbrengst en de garantie voor een systeem met 10 zonnepanelen. In de app van de leverancier van jouw omvormer (bijvoorbeeld Growatt of SolarEdge), kan je dit exact bijhouden.

*Aantal zonnepanelen x vermogen per paneel per jaar x 0,85 x stroomprijs per kWh. Het getal 0,85 gaat over de helling en de richting van je dak. Deze hebben beide invloed op de opbrengst van je zonnepanelen. Milieu Centraal laat de opbrengst zien bij verschillende hellingen en richtingen, waarbij 100% de hoogste opbrengst is. Wij rekenen met 85% (0,85).

Opbrengst per 10 zonnepanelen:

Je berekent de verwachte opbrengst van je zonnepanelen per jaar zo:
aantal zonnepanelen x vermogen per paneel per jaar x
0,85* x stroomprijs per kWh.

Bij 10 zonnepanelen met een vermogen van 400 Wattpiek en een stroomprijs van € 0,30 is dit:
10 x 400 x 0,85 x 0,30 = € 1020,-.
Natuurlijk kun je hier je eigen stroomtarief gebruiken.

*Dit getal gaat over de helling en de richting van je dak. Want deze hebben beide invloed op de opbrengst van je zonnepanelen. Milieu Centraal laat de opbrengst zien bij verschillende hellingen en richtingen, waarbij 100% de hoogste opbrengst is. Wij rekenen in ons rekenvoorbeeld met 85% (0,85).

Prijsontwikkeling zonnepanelen

Hoeveel kosten zonnepanelen nu in vergelijking met 10 jaar geleden? ‘Het is interessant om de prijsontwikkeling van zonnepanelen te volgen. Nog geen 10 jaar geleden waren zonnepanelen onbetaalbaar voor veel mensen,’ vertelt Arjen van der Spek, productmanager Zon bij Vattenfall. ‘Inmiddels verdien je zonnepanelen gemiddeld binnen 7 jaar terug. De kosten voor zonnepanelen zijn de afgelopen jaren spectaculair gedaald. Je betaalt nu minder dan de helft van de kosten die je 10 jaar geleden betaalde. Hierdoor kunnen ze nu echt voor ieder huishouden interessant zijn.’

Gemiddelde prijs zonnepanelen

De gemiddelde kosten van zonnepanelen zijn lastig te bepalen, omdat er zoveel verschillen zijn in kwaliteit en opbrengst. Ook kun je de vraag ‘wat kost een zonnepaneel gemiddeld’ niet beantwoorden zonder te kijken of het om 1 zonnepaneel gaat of een pakket inclusief omvormer en installatie. Wat kosten zonnepanelen gemiddeld bij ons?

De gemiddelde prijs van een zonnepanelen pakket (met 10 panelen) is € 7000,- exclusief btw. De kosten voor zonnepanelen zijn bij ons inclusief alle benodigde materialen, volledige installatie tot en met de groepenkast én technische inspectie.

  • Ben je klant bij Vattenfall? Dan krijg je € 100,- korting op zonnepanelen.

Financiering van je zonnepanelen

Wil je niet in één keer het hele aankoopbedrag van zonnepanelen investeren? Via onze partner BNP Paribas Personal Finance kun je een lening afsluiten om je zonnepanelen nu al te kopen. Je betaalt dan per maand een vast bedrag terug. Zo verdeel je de kosten over meerdere jaren, maar kun je wel nu al genieten van je eigen zonne-energie.

Tip: check de garantie op zonnepanelen

Kijk bij het kopen van zonnepanelen altijd naar de garantie die je krijgt. Waar heb je recht op als er over 5 jaar een zonnepaneel kapot is? Komt er een monteur bij je langs? Het is verstandig daar nu alvast over na te denken. En check ook hoe het zit met je garantie als je zonnepanelen uit het buitenland koopt.

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Ben je benieuwd hoeveel stroom je met zonnepanelen kan opwekken? Met onze Dakcheck rekenen we dat snel voor je uit. Wij maken een schatting van het aantal zonnepanelen dat op je dak past en hoeveel stroom je kunt opwekken.

Doe de Dakcheck

Deel deze pagina

Meer informatie over zonnepanelen