1. Thuis
  2. Zonnepanelen
  3. Kosten zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen

'Wat kosten zonnepanelen?’ is een veelgestelde vraag. De prijs van zonnepanelen verschilt natuurlijk per type zonnepaneel en per aanbieder. Wij verkopen zonnepanelen per pakket. De kosten voor zonnepanelen zijn dan ook inclusief alle benodigde materialen, volledige installatie tot en met de groepenkast én technische inspectie. Bovendien krijg je als klant van ons € 100,- korting.

Rekenvoorbeeld: wat kosten zonnepanelen per kWh?

Stroomverbruik drukken we uit in kilowattuur, afgekort kWh.

Stel: je kiest voor een pakket van 10 zonnepanelen van 400 Wp met een aanschafprijs van € 5.000. Je wekt dan 20 jaar lang ongeveer 3.400 kWh* op per jaar. Over die periode van 20 jaar betaal je dan per kilowattuur: € 5.000,- / (3.400 kWh x 20 jaar = 68.000 kWh) = € 0,07.

* Aantal zonnepanelen x vermogen per paneel x 0,85. Het getal 0,85 gaat over de helling en de richting van je dak. Deze hebben allebei invloed op de opbrengst van je zonnepanelen. Milieu Centraal laat de opbrengst zien bij verschillende hellingen en richtingen, waarbij 100% de hoogste opbrengst is. Wij rekenen met 85% (0,85).

Bij bovenstaand rekenvoorbeeld is nog geen rekening gehouden met de vaste terugleverkosten. Bij een direct eigen verbruik van de zonne-energie van 30% lever je per jaar 2.380 kWh terug. Je valt in schaal 10. Vattenfall brengt hier € 241,- vaste terugleverkosten voor in rekening.

Gemiddelde prijs zonnepanelen

De gemiddelde kosten van zonnepanelen zijn lastig te bepalen, omdat er zoveel verschillen zijn in kwaliteit en opbrengst. Ook kun je de vraag ‘wat kost een zonnepaneel gemiddeld’ niet beantwoorden zonder te kijken of het om 1 zonnepaneel gaat of een pakket inclusief omvormer en installatie. Wat kosten zonnepanelen gemiddeld bij ons?

De gemiddelde prijs van een zonnepanelen pakket (met 10 panelen) is volgens Milieu Centraal € 5.000,-. Dit is inclusief omvormer en installatie. De kosten voor zonnepanelen zijn bij ons inclusief alle benodigde materialen, volledige installatie tot en met de groepenkast én technische inspectie.

Ben je klant bij Vattenfall? Dan krijg je €100,- korting op zonnepanelen.

Het is interessant om de prijsontwikkeling van zonnepanelen te volgen. Nog geen 10 jaar geleden waren zonnepanelen onbetaalbaar voor veel mensen. Inmiddels verdien je ze in ongeveer 5 jaar terug (bron: Milieu Centraal). Daardoor zijn zonnepanelen nu voor veel meer mensen interessant.

Arjen van der Spek, productmanager Zon bij Vattenfall

Het vermogen in Wattpiek (Wp)

Het maximaal vermogen dat een zonnepaneel kan opwekken drukken we uit in Wattpiek (Wp). Vaak geldt: hoe duurder het paneel, hoe meer Wattpiek. Een zonnepaneel met hoog vermogen kan op de lange termijn dus goedkoper zijn, omdat je daarmee meer zonne-energie opwekt. Heb je weinig zon of ruimte op het dak? Dan is het sowieso verstandig om te kiezen voor zonnepanelen met veel vermogen. Daarmee wek je maximaal op, ondanks de beperkingen van je dak.

Wat brengen zonnepanelen op?

Met 8 zonnepanelen van 400 Wp wek je in jouw eerste jaar al gauw 2.720 kWh* op. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden verbruikt aan stroom 2.640 kWh per jaar (bron: Nibud). Een set van 8 zonnepanelen helpt je qua opbrengst dus behoorlijk besparen op je energierekening. En dat vinden we mooi om te zien. 

*Aantal zonnepanelen x vermogen per paneel per jaar x 0,85 x stroomprijs per kWh. Het getal 0,85 gaat over de helling en de richting van je dak. Deze hebben beide invloed op de opbrengst van je zonnepanelen. Milieu Centraal laat de opbrengst zien bij verschillende hellingen en richtingen, waarbij 100% de hoogste opbrengst is. Wij rekenen met 85% (0,85).

Hieronder zie je een overzicht met de verwachte opwek, het vermogen, de verwachte opbrengst en de garantie voor een systeem met 10 zonnepanelen. In de app van de leverancier van jouw omvormer (bijvoorbeeld Growatt of SolarEdge), kan je dit exact bijhouden.

Opbrengst per 10 zonnepanelen:

Je berekent de verwachte opbrengst van je zonnepanelen per jaar zo:
aantal zonnepanelen x vermogen per paneel per jaar x
0,85* x stroomprijs per kWh.

Bij 10 zonnepanelen met een vermogen van 400 Wattpiek en een stroomprijs van € 0,30** is dit:
10 x 400 x 0,85 x 0,30 = € 1.020,-.
Natuurlijk kun je hier je eigen stroomtarief gebruiken.

*Dit getal gaat over de helling en de richting van je dak. Want deze hebben beide invloed op de opbrengst van je zonnepanelen. Milieu Centraal laat de opbrengst zien bij verschillende hellingen en richtingen, waarbij 100% de hoogste opbrengst is. Wij rekenen in ons rekenvoorbeeld met 85% (0,85).

**Dit is een voorbeeld stroomprijs, als klant van Vattenfall kan je in Mijn Vattenfall onder Mijn Contract zien welke stroomprijs je precies betaalt. 

Wat levert je dak op?

Check of je dak geschikt is voor zonnepanelen en hoeveel je per maand kan besparen. Onze Dakcheck geeft een schatting op basis van je adres en energieverbruik. Ziet het er goed uit? Vraag dan meteen gratis een vrijblijvende offerte aan.

Doe de Dakcheck

Prijsontwikkeling zonnepanelen

Hoeveel kosten zonnepanelen nu in vergelijking met 10 jaar geleden? ‘Het is interessant om de prijsontwikkeling van zonnepanelen te volgen. Nog geen 10 jaar geleden waren zonnepanelen onbetaalbaar voor veel mensen,’ vertelt Arjen van der Spek, productmanager Zon bij Vattenfall. ‘Inmiddels verdien je zonnepanelen gemiddeld in 5 jaar terug. De kosten voor zonnepanelen zijn de afgelopen jaren spectaculair gedaald. Je betaalt nu minder dan de helft van de kosten die je 10 jaar geleden betaalde. Hierdoor kunnen ze nu echt voor ieder huishouden interessant zijn.’

Financiering van je zonnepanelen

Wil je niet in één keer het hele aankoopbedrag van zonnepanelen investeren? Via onze partner BNP Paribas Personal Finance kun je een lening afsluiten om je zonnepanelen nu al te kopen. Je betaalt dan per maand een vast bedrag terug. Zo verdeel je de kosten over meerdere jaren, maar kun je wel nu al genieten van je eigen zonne-energie.

Meer informatie over zonnepanelen