1. Thuis
 2. Warmtepomp
 3. All-electric warmtepomp

All-electric warmtepomp: je huis volledig verwarmen met een warmtepomp

Een all-electric warmtepomp haalt energie uit de lucht, bodem of grondwater om jouw huis en water te verwarmen. Je gebruikt hiervoor geen gas, maar stroom. Bij een all-electric warmtepomp verwarm je je huis volledig met een warmtepomp. Als je ook nog eens elektrisch kookt, stap je helemaal van het gas af. 

Verschil tussen de hybride en all-electric warmtepomp

Bij een hybride warmtepomp werkt de warmtepomp nog samen met de cv-ketel en maak je nog wel gebruik van aardgas als je cv-ketel moet bijspringen om je huis te verwarmen. Bij de all-electric warmtepomp wordt je huis volledig verwarmd door je warmtepomp. Bij deze warmtepomp is het wel van belang dat je huis goed geïsoleerd is. We vertellen je graag wat dat precies inhoudt.

De all-electric warmtepomp, zo werkt die

 • Een warmtepomp haalt energie uit de lucht, bodem of grondwater en gebruikt een compressor om de warmte te versterken. Deze warmte wordt vervolgens overgedragen aan het afgiftesysteem van het huis, waardoor het comfortabel wordt verwarmd.

  Bij een all-electric warmtepomp heb je geen cv-ketel meer nodig om je huis te verwarmen. Hij werkt uitsluitend op stroom en heeft geen gasaansluiting nodig. Als er daarnaast ook gekookt wordt op elektrisch, kan er helemaal van het gas afgestapt worden.

  Lees hier meer over hoe een warmtepomp werkt
 • Een all-electric warmtepomp is bijna net zo groot als een hoge koelkast en wordt meestal geplaatst waar de oude cv-ketel stond. De grootte komt vooral door het grote voorraadvat voor warm water. Je kan er ook voor kiezen om een los voorraadvat te plaatsen.

 • Een all-electric warmtepomp werkt alleen goed als een huis goed geïsoleerd is. Wat dat precies inhoudt? Dat je dak-, vloer- en muurisolatie op orde zijn en dat je minimaal HR++ glas hebt. Wanneer dit niet zo is, kan je warmtepomp het huis niet warm genoeg krijgen.

  Het afgiftesysteem
  Jouw huis moet een afgiftesysteem hebben dat kan samenwerken met de warmtepomp. Een all-electric warmtepomp kan namelijk niet zulke hoge temperaturen leveren als een cv-ketel. Niet elk afgiftesysteem werkt goed op een lage temperatuur. Vloerverwarming en lage temperatuur-radiatoren (LT-radiatoren) werken het beste samen met deze warmtepomp. Ze zijn namelijk zo ontwikkeld dat ze op een goede manier hun warmte afgeven, zodat ze ondanks de lagere temperatuur van het water toch dezelfde hoeveelheid warmte afgeven.

 • De hoge temperatuur warmtepomp is ook een all-electric warmtepomp. Het verschil is dat de warmtepomp hoge temperaturen produceert van minimaal 65 graden. Een voordeel van deze warmtepomp is dat een huis niet goed geïsoleerd hoeft te zijn en de radiatoren niet hoeven te worden vervangen. Uiteraard is het nog steeds een goed idee om je huis zo goed mogelijk te isoleren. Het is echter geen vereiste bij de hoge temperatuur warmtepomp.

  Het systeem van de hoge temperatuur warmtepomp bestaat uit een compacte buitenunit en een binnenunit met een buffervat van 230 liter water. Hiermee worden de radiatoren en je tap- en douchewater verwarmd.

  Lees meer over de hoge temperatuur warmtepomp
 • Volgens Milieu Centraal zijn de kosten voor een all-electric warmtepomp met een buitenunit ongeveer € 12.000,-. Dit is berekend voor een warmtepomp met een vermogen van 8 kW.

  Lees meer over de kosten van een warmtepomp
 • Ben je woningeigenaar en wil je je huis verduurzamen? Dat moedigt de overheid aan. Daarom is er een landelijke subsidie voor duurzame maatregelen zoals warmtepompen: de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).

  Volgens Milieu Centraal kan je € 3.150,- subsidie terugkrijgen. Dit geldt voor een all-electric warmtepomp met een vermogen van 8 kW met buitenunit. Je subsidiebedrag is ook nog afhankelijk van het vermogen en ligt tussen de € 1.950,- en € 3.750,-. Daarnaast geldt dit subsidiebedrag voor een warmtepomp met energielabel A++. Voor een all-electric warmtepomp met energielabel A+++ kan je nog een klein bedrag extra ontvangen.

  Lees meer over subsidie voor een warmtepomp
 • Hierbij geldt hetzelfde als voor een hybride warmtepomp. Hij kan geluid maken, maar het is voor iedereen persoonlijk hoeveel last je hiervan ervaart. Bij een warmtepomp maakt de ventilator van de buitenunit geluid. Dit is echter alleen het geval wanneer de verwarming aanstaat. Je kan geluidsoverlast voorkomen door deze op een slimme plek neer te zetten en/of er een geluidsisolerende omkasting omheen te plaatsen. Vraag altijd de warmtepompadviseur om advies (bron: Milieu Centraal).

Doe de Warmtepomp BasisCheck

Heb je een koophuis en interesse in een warmtepomp? Doe dan nu onze check. Je wordt direct doorgestuurd naar een van onze specialisten voor gratis advies op maat. Ontvang € 150,- korting als je via ons je warmtepomp koopt.

Start de BasisCheck

Meer handige informatie