1. Thuis
  2. Warmtepomp
  3. Kosten warmtepomp

Kosten warmtepomp

Als het bijna tijd is om je cv-ketel te vervangen, of als je duurzamer wilt gaan verwarmen is het slim om een warmtepomp te overwegen. De vraag is natuurlijk al snel welk prijskaartje hieraan hangt. Hier vertellen we je graag meer over op deze pagina. 

Wat kost een warmtepomp?

Op de vraag “wat kost een warmtepomp?” bestaat geen kant en klaar antwoord. De prijs van een warmtepomp hangt namelijk af van verschillende factoren. De huidige staat van je huis is bijvoorbeeld erg belangrijk. En of je deels óf helemaal van het gas af wilt. Je betaalt bovendien meestal niet alleen voor de warmtepomp zelf. Voorbereidende maatregelen zoals isolatie of het vervangen van radiatoren kunnen ook kosten met zich meebrengen.

De kosten van een hybride warmtepomp vallen tussen de € 6.000,- en € 8.000,-. Hoe dit precies zit, check je hier. De kosten van een all-electric warmtepomp vind je hier. Er is natuurlijk met een aantal zaken rekening gehouden die hier ook worden uitgelegd. 

Factoren die de kosten van een warmtepomp bepalen

De kosten van een warmtepomp hangen af van het soort warmtepomp dat je neemt en de voorbereidende maatregelen die nodig zijn. Hier moet je op letten:

Isolatie van je huis

Voordat je een warmtepomp aanschaft, ga je na hoe goed jouw huis is geïsoleerd. Een slecht geïsoleerde woning houdt de warmte in huis namelijk niet goed vast. In dat geval moet een warmtepomp te hard werken om het binnen warm te houden. En dan ben je onnodig duur uit. Investeer dus eerst in goede isolatie van jouw ramen, vloeren, dak en wanden. Op onze isolatie pagina lees je meer over de juiste isolatie voor jouw huis. Is je huis na 1992 gebouwd én heb je HR++ glas? Dan is de isolatie zeker in orde (bron: Milieu Centraal).

Je verwarmingssysteem

Goede isolatie is belangrijk, maar laten we ook het juiste verwarmingssysteem niet vergeten. Dit zal in eerste instantie bepalend zijn voor de soort warmtepomp die je kiest. In tegenstelling tot de cv-ketel (doorgaans 70 graden), maakt de warmtepomp gebruik van lage aanvoertemperaturen (liefst onder 50 graden) voor de verwarming. Daarom heb je bij een volledig elektrische warmtepomp je lage temperatuurconvectoren of vloerverwarming nodig. Heb je een ander afgiftesysteem, zoals radiatoren? Dan zal flink moeten investeren om een all-electric te kunnen installeren. Een hybride warmtepomp met behulp van een cv-ketel.

Soort warmtepomp

De warmtepomp die je kiest speelt een grote rol bij de hoogte van de kosten. Je kunt kiezen uit verschillende soorten, ieder met een eigen prijskaartje:

Hybride warmtepomp. Dit is een apparaat dat naast je cv-ketel wordt gemonteerd. De cv-ketel springt bij als het nodig en verwarmt het tapwater. 
All-electric ready warmtepomp. Deze warmtepomp kan je eerst hybride gebruiken, naast een cv-ketel. Later kan je met hetzelfde apparaat volledig elektrisch gaan verwarmen, zonder gas.
All-electric warmtepomp. Dit type heeft een hoger vermogen en is gemaakt om je hele huis meteen volledig elektrisch te gaan verwarmen, zonder hulp van een cv-ketel of van aardgas.

De all-electric en all-electric ready modellen zijn ze een stuk duurder dan een hybride. Ze zorgen ook voor de grootste besparing. Een hybride warmtepomp is de voordeligste optie, ook wat betreft voorbereidingskosten. Wel heb je wel extra kosten voor het onderhoud en (de mogelijke) vervanging van je cv-ketel.

Ben je benieuwd welke soort warmtepomp voor jou de beste keus is? Doe de Warmtepomp BasisCheck en vraag een gratis adviesgesprek aan bij een van onze installatiepartners.

Wat kost een warmtepomp inclusief installatie?

Hieronder laten we de kosten van een hybride warmtepomp en een all-electric warmtepomp zien inclusief installatie. 

Kosten hybride warmtepomp met buitenunit

  Gemiddelde kosten
(incl. installatie)
Gemiddelde subsidie
Hybride warmtepomp € 6.000,-,  € 2.500,-
Hybride warmtepomp + nieuwe cv-ketel € 8.100,- € 2.500,-

Dit is berekend voor een hybride warmtepomp met een vermogen van 4 kW.

Bron: Milieu Centraal

Kosten all-electric warmtepomp met buitenunit

  Gemiddelde kosten
(incl. installatie)
Gemiddelde subsidie
All-electric warmtepomp € 13.000,-  € 3.000,-

Dit is berekend voor een hybride warmtepomp met een vermogen van 8 kW. 

Bron: Milieu Centraal

Opbrengsten en de terugverdientijd van een warmtepomp

Met een warmtepomp gebruik je minder of helemaal geen aardgas meer. In plaats hiervan gebruik je meer stroom. Stroom is een stuk goedkoper dan gas waardoor je bespaart op je energierekening. Een warmtepomp is dus een duurzame investering die je op termijn terugverdient. De terugverdientijd van je investering hangt af van de totale kosten en je energieverbruik.

Voorbeeld hybride: met een matig geïsoleerd hoekhuis bespaar je met een hybride warmtepomp van 4 kW op jaarbasis ongeveer € 480,- (bij € 1,20 /m3 en € 0,25 /kWh). Bij hogere energieprijzen bespaar je nog meer.

Voorbeeld all-electric: met een goed geïsoleerd hoekhuis bespaar je met een volledig elektrische warmtepomp van 8 kW ongeveer € 710,- (bij € 1,20 /m3 en € 0,25 /kWh). Bij hogere energieprijzen bespaar je nog meer.

Bron: Milieu Centraal

Natuurlijk is elke woonsituatie uniek. Onze waterpomppartners kunnen voor jouw situatie een berekening op maat maken van de besparingen en terugverdientijd.

Warmtepomp voordeliger met subsidie

Een warmtepomp is een investering. Gelukkig wordt hij een stuk voordeliger met subsidie. Lees waar je subsidie aanvraagt en hoeveel je kunt krijgen.

Veelgestelde vragen warmtepomp

Is een warmtepomp goedkoper dan gas?

Een warmtepomp gebruikt stroom om je huis te verwarmen. Hierdoor gebruik je minder gas. Een warmtepomp met buitenunit bespaart je € 710,- tot € 1.170,- per jaar. Je bent hiermee dus een stuk goedkoper uit. 

Bron: verbeterjehuis.nl

Hoeveel subsidie krijg je voor een warmtepomp?

Als je eigenaar bent van een woning kan je subsidie aanvragen. Er is een landelijke subsidie voor duurzame maatregelen zoals de warmtepomp: de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).

Hoeveel subsidie je ontvangt hangt af van het type warmtepomp en het vermogen ervan. Zo berekent de Consumentenbond dat je voor een hybride warmtepomp van 4 kW bijvoorbeeld € 2.400,- subsidie kunt krijgen.

Hoe zit het met de combinatie warmtepomp en zonnepanelen?

Een warmtepomp draait op stroom. Een cv-ketel op gas. Stap je niet alleen over op een warmtepomp, maar wek je de stroom daarvoor ook op via je eigen zonnepanelen? Dan maak je een extra stap naar duurzamer verwarmen.

De beste combinatie van warmtepomp en zonnepanelen hangt van verschillende factoren af, zoals het type warmtepomp, de mate van isolatie en het rendement van de panelen.

Lees meer over de warmtepomp in combinatie met zonnepanelen

Hoeveel kost een volledige warmtepomp?

Wat je betaalt voor de aanschaf en installatie van een warmtepomp verschilt per type en model. Op dit moment kun je gebruik maken van landelijke subsidie als je een warmtepomp koopt. Dit is ongeveer 30% van het aankoopbedrag. Als je de koop van je warmtepomp combineert met een isolatiemaatregel, dan krijg je van de kosten daarvan ook ongeveer 30% terug.

Soort warmtepomp  Gemiddelde prijs
(incl.
installatie)
 
Gemiddelde subsidie 
Hybride € 6.000,- € 2.500,-
All-electric  € 13.000,- € 3.000,-

Bron: Milieu Centraal

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. We beginnen bij onszelf, helpen je op weg en werken samen met industrie en overheden.

Doe je mee?

Deel deze pagina