1. Home
 2. Stroom
 3. Vergelijken

Stroom vergelijken doe je makkelijker met deze tips

Stroom vergelijken doe je waarschijnlijk niet elk jaar. Daarom geven we je daar in dit artikel enkele tips voor. Je kunt namelijk op verschillende manieren je stroom vergelijken.

Bekijk deze punten als je stroom gaat vergelijken

 • Type stroom: standaard of groen
  Als je kunt kiezen, ga je dan ook het liefst al voor groene stroom?
 • De stroomprijs per kWh
  Wat zit er allemaal in de stroomprijs? Hoe verschillen de prijzen tussen verschillende aanbieders? Wat is het prijsverschil tussen gewone stroom en groene stroom?
 • Contractduur: variabel of vast
  Met een variabel contract kunnen je variabele leveringskosten een aantal keer per jaar veranderen. Met 1 of 3 jaar vast, heb je een vaste prijs per kWh gedurende je hele contract periode. Netbeheerkosten en belastingen kunnen wel stijgen.
 • Tariefsoort: enkeltarief of combinatietarieven
  Wil je de hele dag door dezelfde prijs voor je stroom betalen? Bekijk dan het enkeltarief. Of wil je graag bewust kosten besparen met een daltarief in combinatie met een hoger normaaltarief? Dat is interessant als je meer dan 45% van je stroom in daluren verbruikt. Dus in de latere avonduren en in het weekend.
 • Voorwaarden
  Zijn er speciale voorwaarden verbonden aan de verschillende stroomcontracten? Lees overal de kleine lettertjes.
 • Voorschot
  Wat moet je meteen betalen? En kun je later zelf gemakkelijk je termijnbedrag bijstellen?
Stel je energieproduct samen

Stel zelf je energie samen

Nieuwe klanten krijgen altijd groene stroom met ons product Groen uit Nederland. Voor gas kun je ook een groene stap maken, zoals MixGroen Gas met 10% groen gas, aangevuld met aardgas.

Stroomleveranciers zelf vergelijken is ook belangrijk

Je bent nu aan het vergelijken en maakt uiteindelijk een bewuste keuze. Achter de schermen verandert er voor je gevoel misschien niets. Je apparaten blijven het gewoon doen en je kunt gewoon je telefoon of je auto opladen. Toch is een goed gevoel bij je energieleverancier ook belangrijk. Welke service en extra's krijg je allemaal? Bij ons zijn dat maar liefst 7 extra's:

Verder is de energiemarkt volop in verandering. We zitten in Nederland middenin de energietransitie. Continuïteit en duurzaamheid zijn belangrijke thema's voor nu en de toekomst. En waarschijnlijk ook voor jou. We willen met z'n allen steeds duurzamere energie. Daar doen we al jaren ons best voor. We willen binnen één generatie fossielvrij leven mogelijk maken. Nu al wordt onze 100% groene stroom volledig opgewekt in Nederland.

Elk jaar voordeel voor klanten die blijven

We waarderen klanten die bij ons blijven. Daar zetten we dus graag iets tegenover. Je krijgt altijd iets extra’s met de voordelen van Vattenfall. Er zit voor iedereen iets tussen, zoals korting op stroom of leuke cadeautjes. En hoe langer je klant blijft, hoe groter je voordeel.

Bekijk alle voordelen

Zo kun je het meest onafhankelijk je stroom vergelijken

Bij onafhankelijk stroom vergelijken denk je misschien direct aan prijsvergelijkingssites. Eén keer je gegevens invullen en dan van "alle" leveranciers de mooiste aanbieding krijgen. Dat is heel gemakkelijk, maar we adviseren wel om te kijken naar de onafhankelijkheid. Je wilt natuurlijk niet een aanbod kiezen dat vooral voor die website zelf het meest voordelig is. In het verleden is dat wel voorgekomen.

Bekijk het Modelcontract

Deze manier om je stroomprijzen te vergelijken kost wel iets meer tijd. Maar het is wel een eerlijke vergelijking. Het Modelcontract is namelijk overal hetzelfde energieproduct. Met dezelfde voorwaarden. Alleen de prijs kan variëren. Check daarom bij verschillende leveranciers wat het Modelcontract je kost en vergelijk die bedragen met elkaar.

Lees meer over je stroomprijs

Je stroomprijs is opgebouwd uit verschillende onderdelen. De zijn de variabele variabele leveringskosten voor stroom, vaste leveringskosten en belastingen. Lees meer over de prijsopbouw van je energie. Als klant vind je je huidige stroomtarieven in Mijn Vattenfall. Ben je nog geen klant? Volg dan ons online stappenplan en ontdek je prijs met jouw verbruik en persoonlijke voorkeuren.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.

Doe je mee?

Veelgestelde vragen rondom stroom vergelijken

Welke energieleverancier heb ik nu?

Als je niet zeker weet welke energieleverancier je nu hebt, kun je drie verschillende dingen doen.

 • Controleer je bankafschrift of in je mobiel bankieren app. Wie schrijft elke maand een termijnbedrag voor energie van je rekening?
 • Check je e-mail of oude post van welke energieleverancier je serviceberichten hebt gekregen.
 • Vraag het aan je netbeheerder.

Weet je niet wie je netbeheerder is? Volg dan deze stappen:

 1. Ga naar de website mijnaansluiting.nl
 2. Vul je postcode en huisnummer in
 3. Klik op het logo rechts van het blauwe stroom-icoontje voor de contactgegevens
 4. Bel het nummer om te vragen wie je energieleverancier is

Wie levert mijn stroom?

In Nederland zorgen netbeheerders voor de aanleg en het onderhoud van de leidingen. En voor de (slimme) meters in je meterkast. Het leveren van de stroom zelf en je betalingen daarvoor gaan via je energieleverancier. Weet je niet precies wie je stroom levert? Check dan je bankafschriften, brieven en rekeningen. Of neem contact op met je netbeheerder. Die vind je door het invullen van je postcode op de website mijnaansluiting.nl.

Welke energieleverancier is het goedkoopst?

Welke energieleverancier het goedkoopst is, wijzigt heel vaak. De energiemarkt is namelijk continu in beweging en elke energieleverancier kan tijdelijk extra interessante aanbiedingen hebben. Daarnaast krijg je soms extra voordeel als je klant blijft. Zo kun je bij ons in aanmerking komen Blijven Loont-korting. Dat is een elkaar jaar oplopende korting op de variabele leveringskosten van je stroom tot een maximum van 25%. Als je behalve stroom ook gas of stadswarmte bij ons afneemt. Lees meer over Blijven Loont en onze andere extra voordelen voor klanten die blijven.

Meer lezen rondom stroom vergelijken