1. Thuis
  2. Zonnepanelen
  3. Terugverdientijd zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een mooie investering. Zeker nu de terugverdientijd van zonnepanelen gemiddeld 5 jaar is. Wacht niet te lang met de aanschaf, want hoe eerder je ze koopt, hoe eerder je bespaart op je energierekening. We laten zien hoe je berekent in hoeveel jaar je zonnepanelen terugverdient en welke factoren van invloed zijn op de terugverdientijd.

1. Kosten voor de aanschaf en installatie

Hoeveel je betaalt voor het kopen en installeren van zonnepanelen is van invloed op de terugverdientijd. Want hoe lager de prijs, hoe eerder je ze terugverdient. Maar let op: een lage prijs betekent niet automatisch een korte terugverdientijd. Bij goedkope panelen loop je het risico dat ze snel stukgaan of dat het vermogen terugloopt.

Ook is het slim om rekening te houden met bijkomende kosten, zoals de omvormer, bekabeling, installatie en de aanleg van een extra elektriciteitsgroep. Vaak zijn deze kosten niet bij de prijs inbegrepen, waardoor de terugverdientijd per leverancier kan verschillen.

Je kunt bij ons zonnepanelen kopen. Een van onze partners verzorgt vervolgens de levering en installatie. De standaardaanpassingen die nodig zijn voor de installatie van de panelen, zoals het bijplaatsen van een groep in de meterkast, zijn bij de aanschafprijs inbegrepen. Eventuele bijkomende kosten voor bijvoorbeeld een hoogwerker of steiger zie je terug in de offerte. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

  • Ben je klant van Vattenfall? Dan krijg je € 100,- korting op zonnepanelen als je ze koopt bij een van onze partners. 

2. De stroomprijs voor teruggeleverde energie

De keuze van je energieleverancier is belangrijk voor je terugverdientijd. Vooral als je op jaarbasis meer stroom teruglevert dan je verbruikt. De ene leverancier biedt een veel hoger bedrag per kWh stroom dan de andere. Hoe meer je op jaarbasis terugkrijgt, hoe eerder je de investering hebt terugverdiend.

Voor de netto teruggeleverde stroom van je zonnepanelen krijg je een terugleververgoeding. De hoogte hiervan hangt af van je contract. Hoeveel je na saldering ontvangt per kWh stroom die je aan ons teruglevert, staat in je contractbevestiging en de communicatie over je nieuwe tarieven. Deze vind je in Mijn Vattenfall onder Correspondentie.

Lees meer over terugleveren en salderen

3. Het aantal zonuren

Op zonnige dagen leveren zonnepanelen veel stroom op. Wek je meer stroom op dan je zelf nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je overdag weinig stroom verbruikt? Dan lever je die stroom automatisch terug aan het elektriciteitsnet. Dit heet salderen. Bij de jaarafrekening ontvang je voor de teruggeleverde energie dezelfde prijs als die je ervoor zou betalen.

Hoe meer zonuren, hoe meer energie je opwekt. En als je daardoor ook meer kunt salderen, dan verdien je jouw investering in zonnepanelen sneller terug.

Lees meer over terugleveren en salderen

Een kortere terugverdientijd?

Hoe groter de opbrengst van je panelen, hoe eerder je ze hebt terugverdiend. En het mooie is, dat je hier invloed op hebt. Ontdek hoe jij zorgt voor een grotere opbrengst en daarmee een kortere terugverdientijd.

Opbrengst zonnepanelen

4. Kwaliteit, garantie en levensduur van de panelen en omvormer

Bij de aanschaf is het slim om goed te letten op de kwaliteit, garantie en levensduur van zonnepanelen en van de omvormer.

Goedkope zonnepanelen lijken aantrekkelijk. Op korte termijn is dat zo, maar als ze het al begeven voordat je de investering hebt terugverdiend, dan ben je uiteindelijk duurder uit. Ook is het rendement van goedkopere zonnepanelen over het algemeen een stuk lager, waardoor ze minder opleveren en je er relatief lang over doet om ze terug te verdienen.

Zonnepanelen met een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben een gemiddelde levensduur van 25 jaar (bron: Milieu Centraal). Omvormers gaan over het algemeen minder lang mee. We verwachten dat je je omvormer in deze periode eenmalig moet vervangen. Ook dat heeft invloed op de terugverdientijd. Hoge kwaliteit zonnepanelen zijn op de lange termijn gunstiger.

5. Teruglopend vermogen van de zonnepanelen

Door slijtage loopt het vermogen van zonnepanelen geleidelijk aan terug. Fabrikanten van zonnepanelen geven gemiddeld een teruglopend vermogen van 0,5% tot 2% per jaar aan. Tip: in de paneel-datasheet vind je het percentage dat van toepassing is.

Onze zonnepanelen blijven de gehele levensduur veel stroom opwekken, zoals je in onderstaande tabel ziet. Goed om te weten: op al onze zonnepanelen geven we 25 jaar vermogensgarantie. Dat houdt in dat we garanderen dat je zonnepanelen tenminste 80% van het oorspronkelijke vermogen blijven opbrengen.

Hoe snel verdien ik mijn zonnepanelen terug?

Meer weten? Lees alles over de terugverdientijd van zonnepanelen.

Zonnepanelen terugverdientijd: een rekenvoorbeeld

Voor de berekening van de terugverdientijd van zonnepanelen kijken we naar de aanschafprijs (die volgens Milieu Centraal bij 10 zonnepanelen op € 5.000,- uitkomt), de opbrengst en de stroomprijs. Stel:

  • Je koopt bij ons 10 zonnepanelen met een aanschafprijs van € 5.000,-
  • Met 10 zonnepanelen met een vermogen van 400 Wattpiek is de verwachte opwek: 3.400 kWh* per jaar
  • Uitgaande van een gemiddelde stroomprijs van € 0,30 per kWh bespaar je € 1.020,- per jaar.

Dus verdien je de zonnepanelen in 4,9 jaar terug. De panelen gaan gemiddeld 25 jaar mee. Na het terugverdienen wekken ze nog zo'n 20 jaar stroom op. Tel uit je winst!

*Aantal zonnepanelen x vermogen per paneel x 0,85. Het getal 0,85 gaat over de helling en de richting van je dak. Deze hebben beide invloed op de opbrengst van je zonnepanelen. Milieu Centraal laat de opbrengst zien bij verschillende hellingen en richtingen, waarbij 100% de hoogste opbrengst is. Wij rekenen met 85% (0,85).

Financiering van je zonnepanelen

Wil je niet in één keer het hele aankoopbedrag van zonnepanelen investeren? Via onze partner BNP Paribas Personal Finance kun je een lening afsluiten om je zonnepanelen nu al te kopen. Je betaalt dan per maand een vast bedrag terug. Zo verdeel je de kosten over meerdere jaren, maar kun je wel nu al genieten van je eigen zonne-energie.

Deel deze pagina

Lees meer over zonnepanelen