1. Home
  2. Zonnepanelen
  3. Terugverdientijd zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een mooie investering. Zeker nu de terugverdientijd van zonnepanelen gemiddeld 7 jaar is. Wacht niet te lang met de aanschaf, want hoe eerder je ze koopt, hoe eerder je bespaart op je energierekening. We laten zien hoe je kunt berekenen in hoeveel jaar je zonnepanelen kunt terugverdienen en welke factoren van invloed zijn op de terugverdientijd.

1. Kosten voor de aanschaf en installatie

Hoeveel je betaalt voor de aanschaf van zonnepanelen is van invloed op de terugverdientijd. Want hoe lager de aanschafprijs, hoe eerder je ze terugverdient. Maar let op: een lage prijs garandeert niet automatisch een korte terugverdientijd. Bij goedkope panelen loop je het risico dat ze snel stuk gaan of dat het vermogen flink terugloopt.

Daarnaast is het goed om rekening te houden met bijkomende kosten, zoals de omvormer, bekabeling, installatie en de aanleg van een extra elektriciteitsgroep. Vaak zijn deze kosten niet bij de prijs inbegrepen, waardoor de terugverdientijd per leverancier kan verschillen.

Je kunt bij ons zonnepanelen kopen, of het aankoopbedrag lenen via een fiscaal gunstige groene lening. Feenstra verzorgt vervolgens de levering en installatie. De standaardaanpassingen die nodig zijn voor de installatie van de panelen, zoals het bijplaatsen van een groep in de meterkast, zijn bij de aanschafprijs inbegrepen. Eventuele bijkomende kosten voor bijvoorbeeld een hoogwerker of steiger zie je terug in de offerte. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

2. De stroomprijs voor teruggeleverde energie

De keuze van je energieleverancier is belangrijk voor je terugverdientijd. Vooral als je op jaarbasis meer stroom opwekt dan je verbruikt. De ene leverancier biedt een veel hoger bedrag per kWh stroom dan de andere. Hoe meer je op jaarbasis terugkrijgt, hoe eerder je de investering hebt terugverdiend.

Voor de netto teruggeleverde stroom van je zonnepanelen ontvang je bij ons 7 eurocent per kWh. Wij verrekenen alles netjes op je jaarafrekening.

Lees meer over terugleveren en salderen

3. Het aantal zonuren

Op zonnige dagen leveren zonnepanelen veel stroom op. Wek je meer stroom op dan je zelf nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je overdag weinig stroom verbruikt? Dan lever je die stroom automatisch terug aan het elektriciteitsnet. Dit heet salderen. Bij de jaarafrekening ontvang je voor de teruggeleverde energie dezelfde prijs als die je ervoor zou betalen.

Hoe meer zonuren, hoe meer energie je opwekt. En als je daardoor ook meer kunt salderen, dan verdien je je je investering in zonnepanelen sneller terug.

Lees meer over de salderingsregeling voor zonnepanelen

Een kortere terugverdientijd?

Hoe groter de opbrengst van je panelen, hoe eerder je ze hebt terugverdiend. En het mooie is, dat je hier invloed op hebt. Ontdek hoe jij zorgt voor een grotere opbrengst en daarmee een kortere terugverdientijd.

Opbrengst zonnepanelen

4. Kwaliteit, garantie en levensduur van de panelen en omvormer

Bij de aanschaf is het slim om goed te letten op de kwaliteit, garantie en levensduur van zonnepanelen en van de omvormer.

Goedkope zonnepanelen lijken aantrekkelijk. Op korte termijn is dat zo, maar als ze het al begeven voordat je de investering hebt terugverdiend, dan ben je uiteindelijk duurder uit. Ook is het rendement van goedkopere zonnepanelen over het algemeen een stuk lager, waardoor ze minder opleveren en je er relatief lang over doet om ze terug te verdienen.

Zonnepanelen met een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben een gemiddelde levensduur van 25 jaar. Omvormers gaan over het algemeen minder lang mee. We verwachten dat je je omvormer in deze periode eenmalig moet vervangen. Ook dat heeft invloed op de terugverdientijd. 

Hoge kwaliteit zonnepanelen zijn op de lange termijn gunstiger

5. Teruglopend vermogen van de zonnepanelen

Door slijtage loopt het vermogen van zonnepanelen geleidelijk aan terug. Afhankelijk van de kwaliteit van de panelen is het teruglopend vermogen 0,5% tot 2% per jaar.

Onze zonnepanelen blijven de gehele levensduur veel stroom opwekken, zoals je in onderstaande tabel ziet. Goed om te weten: op al onze zonnepanelen geven we 25 jaar vermogensgarantie. Dat houdt in dat we garanderen dat je zonnepanelen tenminste 80% van het oorspronkelijke vermogen blijven opbrengen.

  Premium Power (*tijdelijk niet leverbaar*) Excellent Power High Power
Type paneel LG 375 Wp Full Black Phono Solar 405Wp Full Black Longi 365Wp Full Black

Opbrengst na 2 jaar

98% 98% 97,5%

Opbrengst na 25 jaar

90,6% 80,2% 84,8%

Zonnepanelen terugverdientijd: een rekenvoorbeeld

Voor de berekening van de terugverdientijd van zonnepanelen kijken we naar de aanschafprijs, de btw-teruggave, de opbrengst en de stroomprijs. Stel:

  • Je koopt bij ons 10 Excellent Power zonnepanelen
  • Na btw-teruggave betaal je hiervoor € 4.891,-
  • Met 10 zonnepanelen met een vermogen van 400 Wattpiek is de verwachte opwek: 3.400 kWh per jaar
  • Uitgaande van een gemiddelde stroomprijs van € 0,26 per kWh bespaar je € 884,- per jaar

Dat betekent dat je je zonnepanelen in 6 jaar hebt terugverdiend. De panelen gaan gemiddeld 25 jaar mee. Na het terugverdienen wekken ze nog zo'n 18 jaar gratis stroom op. Tel uit je winst!

Terugverdientijd zonnepanelen berekenen

Ben je benieuwd hoe snel je zonnepanelen terugverdient? Met onze Zonnepanelen Check rekenen we dat binnen 12 seconden voor je uit.

Doe de Zonnepanelen Check

Nieuws over de salderingsregeling

De salderingsregeling wordt voorlopig niet afgebouwd. Volgens het kabinet is de ingangsdatum van 1 januari 2023 niet haalbaar. Lees hier het laatste nieuws over de salderingsregeling

* Omdat de plannen rondom de afbouw van de salderingsregeling nog niet definitief zijn, gaan we in onze berekening op deze pagina nog uit van de 'oude' situatie. 

Terugverdienen zonnepanelen: nu nog gemiddeld in 7 jaar

Vanaf 2023 gaat de salderingsregeling wijzigen. Minister Wiebes heeft voor de afbouw van de salderingsregeling een wetsvoorstel ingediend. Bij instemming van de Tweede Kamer is de afbouw in de periode van 2023 tot 2030 jaarlijks negen procent. Omgerekend in euro's komt deze afbouw erop neer dat je als zonnepanelenbezitter met 10 panelen elk jaar circa 28 euro minder ontvangt voor je teruggeleverde energie dan in het voorgaande jaar. Uiteindelijk wordt de saldering in kalenderjaar 2030 naar 2031 teruggebracht van 28 naar nul procent. En dat heeft gevolgen voor de terugverdientijd van zonnepanelen.

TNO heeft in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) het effect van de afbouw van de salderingsregeling op de terugverdientijd van investeringen in zonnepanelen in kaart gebracht en een nieuw rekenmodel geïntroduceerd. Hieruit blijkt dat de terugverdientijd geleidelijk aan gaat oplopen. Je krijgt immers steeds minder terug voor de energie die je teruglevert aan het net.

Kortom, overweeg je zonnepanelen aan te schaffen, wacht dan niet te lang. Nu kun je ze nog in gemiddeld 7 jaar terugverdienen. Vanaf 2023 loopt de terugverdientijd van zonnepanelen op tot gemiddeld 9 jaar in 2030.

Deel deze pagina

Lees meer over zonnepanelen