Smaakmakers energietips 

HorecaNederland.TV reporter Casper Slotboom bespreekt elke aflevering een energietip met onze technisch adviseur Rob van der Plas. Tips waarmee je meteen kunt besparen op je energiekosten. Praktisch, laagdrempelig en concreet. 

Wat komt onze adviseur Rob zoal tegen?

Onze technisch adviseur Rob komt regelmatig bij horecazaken over de vloer. Wat komt hij zoal tegen op energiegebied? Casper van HorecaNederland.TV vroeg het hem.

Energietip 1: Meer rendement uit je cv-ketel

In deze reeks bespreekt Casper van HorecaNederland.TV een energiekwestie met technisch adviseur Rob. In deze eerste aflevering staan we stil bij de cv-ketel. Meer rendement, lagere kosten. Hoe krijg je dat voor elkaar? 

Energietip 2: Efficiënt koelen met je airco 

Horecapanden worden steeds beter geïsoleerd. In de winter is dat natuurlijk fantastisch, maar in de zomer blijft de warmte binnen hangen. Hoe reguleer je op efficiënte wijze de temperatuur in je horecazaak? Rob vertelt Casper er alles over. 

Energietip 3: Energiezuinig verlichten

Dat LED-verlichting de nieuwe standaard is weet je inmiddels. Maar dat ook LED onnodig veel energie kan verbruiken is misschien nieuw. Aan of uit? Dat is de vraag. Casper steekt in aflevering 3 zijn licht weer op bij Rob. 

Energietip 4: Sensoren een slimme keuze

Licht dat onnodig brandt in het voorraadhok of in een leeg toilet. Zonde natuurlijk maar Rob komt het in de praktijk nog vaak tegen. Niet verwonderlijk want in een drukke zaak gaat de aandacht uit naar de gast en niet naar het lichtknopje. Sensoren bieden uitkomst. Rob legt uit. 

Energietip 5: Bespaar 50% op de buiten-verlichting

De dagen worden alweer langer. De buitenverlichting kan dus eerder uit en later aan. Dat kun je natuurlijk zelf bijhouden maar automatiseren is praktischer. Maar kies je dan voor een tijdschakelaar of een daglichtsensor? Casper bespreekt het met Rob in Energietip 5.

Energietip 6: 
Koelingskosten 5 tot 10% lager na onderhoud 

Met een niet goed sluitend deurrubber draait je koelmotor overuren. Maar hoe weet je of je koelkast oververhit is? Casper legt zijn oor te luister bij Rob. 

Energietip 7: Vervang oude koelapparatuur

Koelapparatuur ouder dan 15 jaar verbruikt zomaar 40% meer energie dan de huidige generatie apparaten. Maar waar let je op bij de aanschaf? Rob over oud en nieuw.