Trainer legt iets uit op whiteboard

Een werkplek aan huis? Breng je energierekening omlaag

Energieadviseur Max Nuijens: “Mensen coachen is zo leuk”, vertelt trainer/coach Rob enthousiast als ik bij hem langs kom. “Je ontmoet elke week nieuwe mensen met nieuwe inzichten, ieder met zijn eigen verhaal en ervaringen.” Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. Als Rob zo over zijn onderneming vertelt, krijg ik spontaan zin om een cursus van hem bij te wonen, maar daar ben ik hier niet voor natuurlijk. Rob is behoorlijk geschrokken van zijn energierekening en heeft geen idee wat hij verkeerd doet.

Ten opzichte van voorgaande jaren verbruikt Rob zo’n 1.000 m3 meer gas, een toename van 25%. “Dat snap ik wel, ik moet het lokaal natuurlijk wel warm houden. Maar ik verbruik ook 6.300 kWh meer, mijn elektriciteitsverbruik is met 150% toegenomen Het lijkt erop dat de stroom mijn lokaal gewoon uitdrijft.”

Elektriciteitsverbruikers in kaart

Ik stel voor om alle grote elektriciteitsverbruikers in kaart te brengen, door het apparaat, het wattage en het aantal branduren te noteren. Zo krijgen we inzicht in het verbruik en kunnen we bepalen of en waar hij energie kan besparen.

In het lokaal van Rob maak ik de volgende opsomming:

In de twee lokalen wordt 40 uur per week gewerkt. De thermostaat hangt echter in de hal, waar het altijd wat kouder is dan in de lokalen. Ik adviseer de vrijwilligers om de thermostaat te verplaatsen naar één van de lokalen die ze gebruiken. Zo krijgen ze een juiste meting van de gewenste temperatuur en stoken ze niet onnodig. Daarnaast hebben ze de thermostaat zo ingesteld dat hij automatisch een uur voordat de werkdag voorbij is uitgaat. Het gevolg: overdag een comfortabele tempartuur, ’s avonds een verlaging naar 14 graden Celsius. Efficiënt en geen verspilling.

Energieverbruiker Wattage Branduren Totaal Verbruik     Besparingsmogelijkheden
10 halogeenspots 10x50 Watt 2500 1250 KWh per jaar (€ 250,00) LED!! Led is slechts 5 Watt per spot, de besparing is 1125 kWh per jaar (€ 225,00)
10 downlights (plafond) 10x100 Watt 2500 2500 kWh per jaar (€ 500,00) Aanwezigheidsdetectie en/of LED toepassen (LED=90% besparing)
3 computerschermen 3x100 Watt   1400    420 kWh per jaar (€ 85,00)    Energiebeheer monitoren: instellen op energiezuinigheid en werkbaarheid
Server    1x65 Watt gemiddeld 8760 570 kWh per jaar (€ 114,00) Server in de avond uitzetten, de besparing is 285 kWh per jaar (€ 57,00)
Verouderde kopieermachine     800 kWh per jaar (€ 160,00) Rob is al bezig met gebruik van deze kopieermachine
Koel/vriescombinatie     280 kWh per jaar (€ 62,00) Is een zuinig toestel
Elektrische boiler keukenblok     500 kWh per jaar (€ 100,00) Flink elektriciteitsverbruik waar je niet echt op kunt besparen. Ik adviseer de temperatuur te wijzigen van 80 graden Celsius naar 65 graden Celsius.
      totaal 6.320 kWh per jaar  

Rob schrikt een beetje van het lijstje maar snapt nu wel waar zijn elektriciteitsverbruik vandaan komt! Het lokaal vraagt voor € 1271 aan elektriciteit. Hij kan hierop ongeveer € 700,- per jaar besparen!

Besparen voor ZZP

Soortgelijke situaties en besparingsmogelijkheden tref ik veel vaker aan bij zzp-ers met een werkplek aan huis. Mijn advies aan al deze ondernemers: ga er even voor zitten en breng je grootverbruikers in kaart. Dat kan ook jou een flinke besparing opleveren.

Onze energiescan maakt energie besparen met een kantoor aan huis makkelijk

Met een kantoor aan huis verbruik je al snel meer energie. Maar besparen hoeft niet veel tijd te kosten met onze energiescan. Een persoonlijk bespaaradvies gewoon via je smartphone.

Meer energie voor zzp’ers

Speciale pagina voor ZZP-ers met relevante informatie, nieuws, tips en aanbiedingen.

Interessant artikel?