Timmerman meet een stuk hout

Geen spanning meer voor de jaarafrekening

In een mooie nieuwbouwwijk tref ik de timmerman. Hij werkte jarenlang voor een aannemersbedrijf, toen hij een paar jaar geleden besloot om voor zichzelf te beginnen. Hij schafte de benodigde machines aan en richtte zijn stenen garage in als werkplaats. Hij vertelt me dat hij het elk jaar spannend vindt als de jaarafrekening komt. De laatste keer moest hij flink bijbetalen.

 Al snel kom ik tot de conclusie dat de stijgende energiekosten heel verklaarbaar zijn en eigenlijk vooral goed nieuws: hij sleept steeds meer opdrachten binnen. Om al die trappen en kozijnen te produceren, maakt hij steeds meer gebruik van zijn machines. En dat kost energie. Ik adviseer hem om bij de aanschaf van nieuwe apparatuur goed op het energielabel te letten. A+++ is het zuinigst. Soms is deze apparatuur in de aanschaf wat duurder, maar is je apparatuur aan vervanging toe, dan loont het op de langere termijn om voor het zuinigste label te kiezen.

Bewust verwarmen

Natuurlijk laat ik het hier niet bij. Samen met de timmerman loop ik naar zijn werkplaats. De schuur is goed geïsoleerd en wordt verwarmd door elektrische vloerverwarming. Een weloverwogen keuze. Bij de werkzaamheden komt stof vrij. Over de vloerverwarming ligt een gietvloer, die goed schoon te maken is. Dat was met een cv-toestel en radiatoren veel lastiger geweest. En een elektrische kachel was ook geen optie: met al dat stof zou dat te brandgevaarlijk zijn. Er is echter één maar: de verwarming staat continu aan. 
De ondernemer had zich niet in de instellingen verdiept. Door de kachel efficiënter in te stellen, kan hij zo 30 tot 40 euro per maand besparen. Mijn advies: controleer enkele keren per jaar de instellingen van de thermostaat van de verwarming. Pas de verwarming aan op de behoefte om zo nooit onnodig te verwarmen. 

Grip op de kosten

Voor de rest heeft deze ZZP’er het op energiegebied goed voor elkaar. Om de spannende momenten bij de jaarafrekening te voorkomen, adviseer ik hem om eens per maand zijn meterstanden in te vullen op Mijn Vattenfall. De Termijnbedragmanager op Mijn Vattenfall geeft direct aan of het termijnbedrag nog in lijn is met zijn energieverbruik. Zo nodig kan hij direct bijsturen, door het termijnbedrag te verlagen of te verhogen. 
Zo komt hij aan het einde van het jaar nooit voor verrassingen te staan.

We denken graag met je mee: bel onze Ondernemersdesk

Bel ons op werkdagen tussen 08.00 en 15.00 op 020 89 20 255. We denken graag met je mee.

Interessant artikel?