Praktische bespaartips voor winnaar energieadvies

Onze energieadviseur Max Nuyens ging langs bij mevrouw Van Roosmalen: de winnares van ons energieadvies. Hij vertelt: Mevrouw Van Roosmalen heeft een fysiotherapiepraktijk aan huis. Allereerst feliciteer ik haar natuurlijk met haar prijs. Dan gaan we aan de slag met de energiescan. Op zoek naar investeringen die zichzelf binnen vijf jaar terug verdienen.

Compliment van de technisch adviseur

Ik zie dat mevrouw Van Roosmalen al veel aandacht heeft besteed aan het energiezuinig maken van haar woning en praktijk. Dubbel glas, geïsoleerde garagedeuren, energiezuinige verlichting, een twee-zonesysteem bij de cv. Het is voor mij een uitdaging om nog energiebespaarmogelijkheden te vinden. Een uitdaging die ik uiteraard niet uit de weg ga.

Slimme zone-regeling

Mevrouw Van Roosmalen verwarmt haar woning en haar praktijk met één cv-toestel. Ze heeft hierbij gekozen voor zoneregeling. Dit zorgt ervoor dat ze de woning en de praktijk apart van elkaar kan verwarmen. Een uitstekende maatregel om onnodig energieverbruik te voorkomen. Haar gemiddelde gasverbruik van 2.800 m3 per jaar is doorgaans alleen het gasverbruik voor een vrijstaande woning!

Kokend hete ontvangsthal

Tijdens de ronde door de praktijk vertelt mevrouw van Roosmalen dat de radiator in de ontvangsthal kokend heet wordt als het cv-toestel aan staat. Ik adviseer haar om een installateur te vragen de radiator zo in te regelen dat het warme water goed over de radiatoren wordt verdeeld, waardoor er minder heet water door de radiator in haar ontvangsthal stroomt. Dit heet waterzijdig inregelen. De radiator vervangen door een kleinere is ook een optie.

Warmtepompdroger

Mevrouw Van Roosmalen gebruikt tijdens de behandelingen in haar praktijk veel handdoeken. Ze heeft een relatief nieuwe en zuinige droger, maar het kan beter. Ik adviseer haar een warmtepompdroger te kopen. Kosten: zo’n € 500,-.

Type droger Kosten per droogbeurt
Luchtafvoerdroger (energielabel B + C) € 0,63
Warmtepompdroger (energielabel A) € 0,32

Stel: mevrouw Van Roosmalen heeft tien extra droogbeurten per week door de extra handdoeken, dan is de besparing 10 X € 0,31 = € 3,10 per week.

Met 52 weken per jaar bespaart ze per jaar: 52 x €3,10 = € 161,20

Dan heeft ze de warmtepompdroger binnen 3 tot 4 jaar terugverdiend.

Interessant artikel?